$left
$middle

Publicerad 2019-06-19 14:13

Senast uppdaterad 2021-04-21 07:45

Malmö fortsätter utvecklas som filmstad

Bryggan vid Malmö Live. Foto: Sanna Dolck Wall.

Bryggan vid Malmö Live. Foto: Sanna Dolck Wall.

Malmös filmbransch går på högvarv. Alltfler tv-serier, dokumentärfilmer och film för barn och unga produceras här.

– Det händer mycket spännande på alla plan just nu. Vi provar nya möjligheter för finansiering av lokala filmprojekt, och står som värd för ett prestigefyllt pris inom ungdomsfilm. Samtidigt startar nästa stora TV-inspelning efter Bron, berättar Ann Körling, strategisk filmutvecklare på kulturförvaltningen Malmö stad.

Stärkt filmproduktion

Film Malmö är en satsning där Malmö stad tillsammans med Film i Skåne testar en pilotmodell för fördelning av produktionsmedel. Syftet är att stärka produktionen av barn- och ungdomsfilm, dokumentärfilm och tv-serier med stark Malmö-anknytning. För att kunna ansöka krävs att en väsentlig del av inspelningen sker inom kommunen, alternativt att upphovspersoner eller bolag är baserade i Malmö. Sammanlagt en miljon ska fördelas innan sommaren.

Barnens egen filmjury

Den 5 maj var det dags för EFA Young Audience Award. Tävlingen arrangerades av prestigefyllda European Film Academy, där bland annat Ingmar Bergman varit ordförande. Sammanlagt 2800 filmintresserade ungdomar (i åldrarna12-14 år) samlades samtidigt i 45 städer i 35 länder runt om i Europa, för att se tre filmer och rösta fram en vinnare. I år representeras Sverige av Malmö och filmvisningen skedde på Biograf Panora i samarbete med BUFF.

Alla filmjuryerna fick se de nominerade filmerna Los Bandos, Old boys och Fightgirl. Slutligen vann den holländska filmen Fightgirl av Johan Timmers det prestigefyllda priset. Filmen vann för övrigt även Malmö Stads barnfilmspris på BUFF, Nordens största barn och ungdomsfilmfestival, i mars.

Filmkuliss i världsklass

Spanarna på Hill Street möter Cityakuten i Malmös nästa stora TV-inspelning – Den tunna blå linjen. Detta är en ny serie i SVT om människor som av olika anledningar valt att bli polis i Malmö. För manus står Cilla Jackert.

Inspelningen kommer att vara synlig i stadsrummet runt om i hela Malmö från juni 2019 till januari 2020. Anagram producerar de tio avsnitten som har premiär våren 2021. Statister sökes! Mejla till casting@anagram.se