$left
$middle

Publicerad 2019-10-29 14:40

Senast uppdaterad 2021-04-21 07:45

The Guest vann Malmö stads publikpris under MAFF

Malmö stads publikpris har delats ut i samband med MAFF - Malmö Arab Film festival 2019. Priset på 25 000 kr gick till den egyptiska långfilmen The Guest av Hadi El Bagoury.

Om filmen:

Dr Yehia bor med sin fru Mimi och dotter Farida i en villa. Han är emot religiös fanatism -vilket leder att han anklagas för hädelse. Samtidigt som Dr Yehia förhåller sig till den kommande rättegången och sin frus cancerdiagnos så välkomnar han Osama, lärare vid det amerikanska universitetet i Kairo, in i sitt hem för att lära känna honom bättre. Osama vill gifta sig med hans dotter. Men gästen för med sig mer skada än nytta.

  • regissör: Hadi El Bagoury
  • manus: Ibrahim Eissa
  • skådespelare: Ahmed Malek, Khaled Elsawy, Shereen Reda, Jamila Awad

Övriga priser under festivalen:

Bästa spelfilm

Den nionde omgången av Malmö Arab Film Festival avslutades med att belöna den egyptiska filmen "EXT. Night" av Ahmad Abdallah El Sayed för den bästa långfilmen, 20,000 SEK, med skådespelarna Sherif El Desoky och Mona Hala.

Juryn för kategorin långfilm bestående av skådespelerskan Laila Alawi, kritikern Qais Qassem och regissören Ridha Behi tilldelade priset för bästa regissör till Bahij Hojeij.
Palestinska regissören Bassam Jarbawi vann pris för bästa manus.

Priset för bästa manliga skådespelare tilldelades den tunisiska stjärnan Ahmed Hafiane, medan marockanska Fatima Atif vann priset för bästa kvinnliga skådespelerska.

Bästa kortfilm

I kategorin kortfilm bestod juryn av producenten Layaly Badr, kritikern Waleed Seif och Nabil Hajji. Bästa kortfilmregissörpriset gick till Kaouther Ben Hania, och ett speciellt omnämnande riktades mot regissören Nasri Hajjaj.

Bästa dokumentär

Juryn för kategorin dokumentär bestod av regissör Mai Masry, kritikern Tarek Ben Chaabane och chefen för Tripoli Film Festival, Elias Khlat. Pris för bästa dokumentär tilldelades Ghassan Halwani. Sarah Kaskas tilldelades priset för bästa regissör. Ett speciellt omnämnande riktas till den sudanska filmen av Marwa Zein.

“Al-Nahar” tidningpriset vars jury består av kritikern Adnan Hussien Ahmed, Mustafa Kaoud och Marwa Abu Eish, gick till Bassam Jarbawi.

Avslutningsfilm

Festivalens avslutningsfilm var EN DAG OCH EN NATT av Ayman Makram, av producenten Dar Al Maraia och med Khaled El Nabawy, Dora, Ahmed El Fishawy och Hanan Motawea I huvudrollerna. Filmens stjärna Dorra, tillsammans med direktören Ayman Makram, manusskribenten Yehya Fikri och producenten Remon Ramsis, presenterade filmen till publiken som fyllde biosalongen för att se världspremiären som visas i Malmö.

Malmö Arab Film Festival - MAFF, är ett av de största internationella filmkulturella evenemangen i Sverige. Festivalen har genomgått en stark utveckling sedan den första upplagan 2011 och är idag den största och mest inflytelserika festivalen med fokus på arabisk film i västvärlden. MAFF har ett stort antal internationella
besökare och filmerna kommer från den arabisktalande delen av världen från Mauretanien i väst till Oman i öst och med länder som Jordanien, Marocko, Egypten, Libanon och Förenade Arabemiraten som är särskilt framstående inom filmproduktion.

sv