$left
$middle

Blästring- och målningsverksamhet

Planerar du att rengöra, blästra och renovera fasader och andra byggobjekt ska du i vissa fall först anmäla det till miljöförvaltningen. Om arbetet kommer ske på offentlig mark ska du också skicka en tillståndsansökan till Polisen samt betala en markupplåtelseavgift till kommunen.

Anmälningsplikt

  • Anmälningsplikt gäller blästring på större utomhusprojekt (mer än 5 000 kilo, större än 500 kvadratmeter).
  • Anmälan ska göras enligt paragraf 38 i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
  • Anmälningsplikten gäller för såväl enstaka blästringsarbeten (så kallad ambulerande anläggning) som vid stationära blästringsarbeten (fast anläggning).
  • För att minska bullerstörningen bör inte arbetet påbörjas innan klockan 07.00 och inte pågå efter kl 16.30 måndag till och med fredag.

Miljö- och hälsoskyddstillsyn

Är verksamheten anmälningspliktig enligt miljöbalken kan miljöförvaltningen komma att göra tillsynsbesök på platsen. Tillsynsbesök kan även göras på icke anmälningspliktiga verksamheter om det till exempel kommer klagomål till miljöförvaltningen.

Regler för arbeten som inte omfattas av anmälningsplikt

Även om du ska utföra ett mindre blästrings- eller målningsarbete är du skyldig att följa miljöbalkens hänsynsregler.

Reglerna omfattar bland annat krav på att

  • verksamhetsutövaren ska kunna visa att verksamheten bedrivs på ett miljömässigt godtagbart sätt
  • verksamhetsutövaren ska ha skaffat sig sådan kunskap om verksamheten så att eventuella skador på miljön har förebyggts
  • verksamhetsutövaren ska välja produkter som är minst skadliga för miljön
  • verksamhetsutövaren ska vidta skyddsåtgärder för att undvika olägenheten för hälsa och miljö.

Avfallshantering

Allt avfall (bland annat förorenat vatten och använd blästersand) ska tas om hand på särskilt sätt och hindras från att spridas till omgivningen.

Toxiska eller svårnedbrytbara ämnen samt ämnen som kan sätta igen eller förstöra ledningarna ska inte släppas ut i avloppsledningsnätet.

Hantering av förorenat vatten

Vatten som används vid blästringsarbete ska tas om hand på olika sätt beroende på vad det innehåller. Tänk på att både de medel som används vid ytbehandlingen och ytan som behandlas kan innehålla föroreningar.

Vatten som släpps ut får endast innehålla låga halter föroreningar och dess kvalitet ska vara jämförbar med regnvatten. Om du inte är säker på vad vattnet innehåller ska vattnet samlas upp och kemiska analyser får avgöra hur vattnet ska tas omhand. Det är därefter VA Syd som avgör hur vattnet får släppas ut.

Eventuella skyddsåtgärder måste göras innan arbetet startar. Det är oftast lättast att ordna till exempel uppsamlingsanordning för vatten innan byggställningar monteras.

Innehåller vattnet endast höga halter fasta eller partikulära material, är det tillåtet att leda vattnet till dagvattennätet efter att det partikulärt har sedimenterat. För att få släppa ut vattnet krävs det att vattnet är klart och inte mjölkliknande efter sedimentering.

Innehåller vattnet metaller eller andra föroreningar får det inte släppas till dagvattennätet. Vattnet måste antingen tas om hand som farligt avfall av godkänd transportör och mottagare eller först renas.

Innehåller vattnet enbast biologiskt nedbrytbart material ska det ledas till spillvattennätet i stället för dagvattennätet. Kontakta VA Syd för att bli anvisad en lämplig plats att släppa ut vattnet.

VA Syd har mer information om hantering av förorenat vatten.

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv