Malmö stad
$left
$middle

Säkerhet vid vägarbete

När det utförts tillfälliga vägarbeten är säkerheten för både arbetande personal och trafikanter det absoult viktigaste aspekten att ta hänsyn till.

Krav

Vägarbete som varar upp till två timmar

Vid kort varaktighet av en avstängning, 2 timmar eller kortare, kan skyddsfordon användas som avstängning.

Exempel på dessa arbeten kan vara mätning- och utsättningsarbete, arbete i brunnar, ventilavstängning, lampbyte med lift, trafiksignals arbete, vägmärkesarbete.

Gång eller cykelbana får ej användas som uppställningsplats för fordon i strid mot trafikföreskrifterna.

Kablar ska upp i luften minst 2.1 m vid arbeten i gångbana eller 2.6 m i cykelbana och 4.6 m över körbanan.

Skärmvagn får inte användas som ersättning för annan avstängning vid arbete.

Buffertzon vid trafikbuffert

En buffertzon i vägens längdriktning ska finnas mellan ett tvärgående skydd, (trafikbuffert) och den plats där maskiner, personal, redskap, upplag, schakt etc. förekommer.

Buffertzonen är till för att trafik som kör in i arbetsplatsen ska bromsas upp inom zonen. Inom buffertzonen får inte personal uppehålla sig, material får inte vara lagrat och maskiner och fordon får inte vara uppställda inom zonen.

Buffert- och arbetszonerna ska vara tydligt avskärmad på en fast arbetsplats, för att markera gränsen för den avstängda ytan.

Längden på en buffertzon är hälften av talet för den ordinarie hastighetsbegränsningen i meter plus 10 meter. Om hastighetsbegränsningen är 50 kilometer i timmen ska alltså buffertzonen vara 35 meter lång, och vid 30 km/tim skall den vara 25 meter.

Ekvation för buffertzon: x = (v)/(2)+10

x = Buffertzonens längd i meter
v = hastighetsbegränsning i km/tim

Inom tätort kan det vara svårt att få utrymme för denna längd. I dessa fall ska buffertzonen vara så lång som de faktiska förhållandena på platsen medger, men den bör inte understiga 5 meter om ordinarie hastighetsbegränsning är högst 40 kilometer i timmen.

Vid sådana trånga förhållanden är det viktigt att tillgripa alla tänkbara hastighetsreducerande åtgärder, såsom förträngningar och utplacering av fartgupp för att bringa ned hastigheten till max 30 km/tim.

Gångvägar och cykelvägar

Gångvägar och cykelvägar som är högtrafikerade får inte stängas av utan att samma utrymme anordnas på alternativ plats.

Om gång och/eller cykelväg ska anordnas utmed en gata förbi arbetsplatsen/zonen ska den säkras med tungt skydd mot passerande trafik.

Om omledning måste ske ska tydlig omledningsvägvisning med symboler sättas upp.

Byggtrafik ska inte förekomma på gångbanor och cykelbanor men om detta inte går att undvika kan det göras i undantagsfall och då ska särskilt tillstånd ges av väghållaren.

Sådana enstaka transporter ska åtföljas av utbildad vakt för ändamålet. Om transporter sker kontinuerligt ska dessa inte ske med oskyddade trafikanter. Då måste gång och/eller cykelbanan stängas för gång/cykeltrafik och ersättas med alternativ väg.

Vid väghållningsarbete på gångbana och cykelbana ska uppställning av arbetsfordon ske på gata om omständigheterna inte kräver annan uppställning och då ska särskilt tillstånd ges av väghållaren.

Gångbana och cykelbana ska vara fria från upplag, löst grus och nivåskillnader.

Utjämning av nivåskillnader sker med fast material och utspetsningen ska vara mer än 1:3 och täcka hela bredden på gång/cykelbanan.

Cykelparkeringsplats som stängs av ska ersättas med tillfällig plats enligt väghållaren.

Kortvariga underhållsarbete och servicearbete får inte utföras mellan kl. 06:00 - 09:00 och 15:00 - 18:00.

Arbete med arbetsplattform (liftarbete och liknande)

Arbete och lyft får inte ske över trafikerat körfält samt över gång-och cykelbana utan avstängning eller utbildad vakt för ändamålet som ska finnas för reglering av trafiken.

Med mobila arbetsplattformar avses fordon med en hisskorg som vägarbete kan utföras från Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Användning av arbetsutrustning (AFS 2006:4) samt Lyftanordningar och lyftredskap (AFS 2006:6) anger förutsättningar för hur dessa redskap kan användas vid vägarbeten. Dessa anordningar ska aldrig kunna påköras av fordon!

Energiupptagande skydd (trafikbuffert eller TMA) ska alltid användas när arbete utförs från mobila arbetsplattformar förutom där endast gångtrafik förekommer.

I undantagsfall kan enbart ett Skyddsfordon (utan energiupptagande skydd) få användas när arbete utförs på mindre gator där den verkliga hastigheten är 30 kilometer i timmen eller lägre.

På gång och cykelvägar ska ett väl tilltaget arbetsområde spärras av. Allt arbete från mobila arbetsplattformar ska föregås av noggrann riskanalys och utföraren ska rådgöra med fastighets- och gatukontoret i varje enskilt fall.

Åtgärder ska vidtas för att hindra anordningen från att välta, glida eller förflyttas oavsiktligt. Personlig fallskyddsutrustning ska användas.

Observera Avspärrningsband (markeringsband) får inte användas som avstängningsmaterial.

Kontaktinformation

Mats Theander

Titel:
Trafikingenjör

Sidan senast uppdaterad:

sv