$left
$middle

Nytt från senaste krognätverket

Krognätverket samlades 5 oktober.

Information från tillståndsenheten

Nya e tjänster på ingång

T-tjänster inom befintligt system. Det kommer bli betydligt enklare att ansöka om serveringstillstånd med våra uppdaterade tjänster. Förväntad start kvartal 1 2024.

Samarbete mot narkotika – gemensam insats

Utökat samarbete mellan stad, Polis och krögare gentemot narkotika på krogen. Kallelse kommer att skickas ut till en del krögare med verksamhet utanför standard öppettider.

Ekonomi – lärdomar från pandemin

  • Även efter att man har erhållit serveringstillstånd är det krav på personlig och ekonomisk lämplighet. Därför gör vi regelbundna inre tillsyner där vi skickar nya remisser till Polisen och Skatteverket. Så där får vi reda på om personerna finns i belastnings- eller misstankesregistret och även om det finns skulder eller andra anmärkningar mot personens ekonomiska förehavanden.
  • Vad gäller skulder kollar vi främst på skulder gentemot det allmänna, dvs. skattebetalningar eller dylikt. Även om man redan har betalat av sin skuld framgår detta av Skatteverkets uppgifter i form av restföringar vilket innebär att man har haft en skuld som redan har betalats av. Innan en skuld restförs så får man en betalningsuppmaning, även detta framgår av uppgifterna. Enstaka betalningsuppmaningar eller restföringar kommer inte vara något problem, men när detta är ett återkommande eller systematiskt problem kan det påverka tillståndet negativt.
  • Vi tar även kreditupplysningar på bolaget. Där kan man få lite mer information om bolagets ekonomi, främst i form av årsredovisningarna. En sak många inte tänker på är att ha ett förbrukat aktiekapital och att driva bolaget i likvidationspliktigt skick utgör ekonomisk misskötsamhet och kan leda till sanktion, inklusive återkallelse. Ett förbrukat aktiekapital uppstår när bolaget egna kapital understiger hälften av det registrerade kapitalet. Om åtgärder för detta inte vidtas enligt aktiebolagslagen kommer bolaget hamna i likvidationspliktigt skick.
  • Det är även viktigt att tänka på att allt detta inte bara gäller det tillståndshavande bolaget, men även alla andra bolag som företrädarna är verksamma i. Alltså, även om bolaget som har tillstånd sköts felfritt så kan sanktion eller åtgärder vidtas om andra bolag inte sköts korrekt. Därför kan exempelvis ”orelaterade” konkurser även påverka tillståndet.
  • Slutligen; tillståndshavare har en skyldighet att anmäla in ändringar i bolaget, alla typer av styrelseändringar samt ägarändringar över 20%. Även platschef/restaurangchef måste anmälas in om det är den personen som står för kunskapen i bolaget (vanligast vid hotell och större kedjor). Detta för att vi som sagt måste kontrollera så att bolagets företrädare fortsatt är lämpliga. Återkommande brister i denna skyldighet kan också resultera i sanktion.

Information från andra verksamheter

  • Sophie Strobel, Malmö City berättade om vad som är på gång i stan.
  • Nina Karyd och Ron Dickenson, Malmö Saluhall pratade om sin verksamhet.
sv