Malmö stad
Illustration av folksamling tecknat med linjer.
Illustration av folksamling tecknat med linjer.

Samarbetspartners och utbildningssamordnare

Ung Malmö är arenan för samverkan mellan Malmö stad och Arbetsförmedlingen med målsättningen att minska ungdomsarbetslösheten i Malmö. Ung Malmö riktar sig till unga Malmöbor 16–29 år som varken arbetar eller studerar, och är i behov av samverkande insatser som leder till studier eller arbete.

Ung Malmö samarbetar med olika myndigheter, utbildningsanordnare, föreningar och organisationer som arbetar med ungdomar.

Samverkansorganisation Ung Malmö

UngMalmö är ett samarbete mellan KAA-Ung Malmö på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, ungdomshandläggare på Arbetsförmedlingen samt  enheten för arbete och studier på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Mål 1: Unga Malmöbor i fokus​

  • Personalen som arbetar på Ung Malmö ger vägledning och stöd i form av olika insatser till unga Malmöbor 16–29 år som varken arbetar eller studerar.
  • Personalen har tillgång till ett brett urval av insatser och aktörer som på olika sätt kan hjälpa målgruppen på vägen till arbete och studier.
  • Personalen är anställd i Malmö stad eller på Arbetsförmedlingen.

Mål 2: Samverkan

  • I uppdraget ingår också att öka samverkan kring målgruppen; inte bara samverkan mellan Malmö stad och Arbetsmarknadsflrmedlningen utan även inom Malmö stads olika förvaltningar, med Region Skåne och inte minst civilsamhället.​
  • Att öka samverkan dels genom fler parter som samverkar dels genom nya former och sätt att samverka.​

  • Unga Malmöbor, 16–29 år, som varken arbetar eller studerar (UVAS)
  • Unga 16–19 år som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret (KAA).​
  • Unga 18–29 år som uppbär försörjningsstöd. ​
  • Unga arbetslösa 16–29 år som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och där medverkan från kommunen kan öka deras förutsättningar att komma ut på arbetsmarknaden eller fullfölja studier.
  • Unga 16–29 år som varken arbetar eller studerar och saknar känd aktivitet.​

Grupperna är i många fall överlappande. Alla unga som uppbär försörjningsstöd är, med några få undantag, inskrivna på Arbetsförmedlingen

De som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret och som inte nåtts av någon typ av åtgärd kan också i många fall sägas ingå i gruppen unga 16–19 som varken arbetar eller studerar och saknar känd aktivitet.

Den lokala överenskommelsens syfte​:

  • Att genom samverkan, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.​

Den lokala överenskommelsens mål:

  • Genom samverkan erbjuda målgruppen adekvat stöd för att ta sig vidare till arbete eller studier​.​
  • I samverkan utveckla och implementera nya arbetssätt, insatser och processer där vi ser att nuvarande verksamhet inte möter målgruppens behov.

KAA-Ung Malmö arbetar med särskilda insatser för ungdomar folkbokförda i Malmö i åldersgruppen 16–19 år inom ramen för det kommunala aktivitetsansvaret (KAA) som regleras i Skollagen (29 kap. §9).

Enligt lagen ska en hemkommun löpande hålla sig informerad om hur de ungdomar i kommunen är sysselsatta i syfte att kunna erbjuda dem lämpliga åtgärder.

KAA-Ung Malmö har uppdraget i Malmö stad att löpande ta reda på vad ungdomar gör. Vi söker kontakt via brev eller telefon. Får vi inget svar gör vi ibland hembesök.

Avbrott från studier – för fristående gymnasieskolor

Fristående gymnasie- och gymnasiesärskolor ska skicka in en avbrottsblankett till KAA-Ung Malmö om en elev som är folkbokförd i Malmö ska avbryta sina studier.

Relevanta länkar

Hör av dig till oss

Ung Malmö

Besöksadress: Gustav Möllers gata 5

E-post: ungmalmo@malmo.se

KAA-Ung Malmö

Besöksadress: Ringgatan 8

Telefon: 0708-61 74 57

E-post: kaa.ungmalmo@malmo.se

Kontaktinformation och länkar

sv