Rosenträdgården

Del av rosenträdgården på Katrinetorp med skulptur

Katrinetorps rosenträdgård anlades år 2000 i herrskapsträdgården. Trädgården framhävs av två av antikens gudinnor, Venus och Aurora. Buskrosor, gammaldags rosor och ett antal moderna rosor bjuder besökaren på en doftande upplevelse. Totalt finns cirka 110 olika sorters rosor i trädgården.

Vilda rosor

Förfäder till alla senare sorters rosor. Många kommer från Ostasien, de är relativ härdiga och förekommer i många former. Vildrosor är stora buskar eller klättrare som blommar en gång tidigt på våren, senast runt midsommar. Blommorna är ofta enkla med fem kronblad, variationer förekommer. De pryds som regel av dekorativa nypon. Vildrosor är livskraftiga, oömma och kräver i princip inte någon beskärning.

Gammaldags rosor

Till gamla eller gammaldags rosor brukar man räkna de trädgårdsrosor som odlades i Europa innan de kinesiska rosornas intåg i slutet av 1700-talet, men även deras senare ättlingar och korsningar. Hit räknas vanligen också en grupp rosor som visserligen har kinesiskt påbrå, men med de gamla rosornas karaktär bevarad: bourbonrosorna. Alla är mer eller mindre kraftigt växande buskar, med riklig blomning några veckor under högsommaren. Blommorna är i allmänhet fyllda med många kronblad, flata, skål- eller bollformade, och har en fin, frisk doft. Färgen varierar från vitt, skärt och rosa till karminrött och purpurviolett. Ett fåtal gula gammaldags rosor finns, medan laxröda och scharlakansröda toner helt saknas.

Renässansrosor

Dessa rosor är Danmarks svar på de engelska Austinrosorna. Här har man försökt kombinera de gammaldags rosornas charm med de moderna rosornas återkommande blomning. Utbudet av renässansrosor är dock långt mindre än hos austinrosorna.

Rabattrosor (Floribunda)

Rabattrosor, eller moderna rosor, är samlingsnamnet på en mängd olika rosor som resultatet av förädlingsarbete. Rabatt-/Floribundarosor är en grupp rosor med mycket komplext ursprung. Grunden utgörs av korsningar mellan polyantarosor (Rosa Polyantha) och rosor från andra grupper. Färger, blomningstid, doft, härdighet och form varierar starkt, men gemensamt för dem alla är att de förser trädgården med rosprakt, år efter år.

Engelska rosor (Austinrosor)

Engelska rosor har, med all rätt, blivit oerhört populära under de senaste åren. Samtliga sorter är framtagna av David Austin, varför dessa rosor även ibland kallas ”Austinrosor”. Med sina korsningar har han försökt kombinera de gammaldags rosornas charm och doft med de moderna rosornas remonterande egenskaper, i en och samma varietet. I de flesta fall har resultatet blivit väldigt lyckat. Flertalet är fyllda, remonterade och doftar, men det finns även enkla varieteter.

Senast ändrad: 2017-11-17 15:54