$left
$middle

Köksträdgården

Katrinetorps jardin potager, eller köksträdgård, är centralt placerad, i direkt anslutning till både herrskapsträdgården och den engelska landskapsparken.

Foto: Lars Bendroth

Köksträdgården är i sin helhet rekonstruerad efter fransk förebild, indelad i sexton lika stora kvarter. Den är en av landets största, historiska köksträdgårdar

I slutet av 1800-talet hade köksväxtfröerna sin storhetstid. Det fanns mängder av olika sorters ärter, bönor, sallad, morot, kål, örter, med mera att välja på. Alla dessa äldre frösorter finns dock inte idag, och de som finns måste passa både klimatmässigt och kulturhistoriskt.

I Katrinetorps köksträdgård finns idag några av de gamla, härdiga sorterna.

Köksträdgården var under en period betesmark men har efter en omfattande restaurering återfått sin forna glans. Potager, franskans ord för köksträdgård, beskriver en dekorativ köksträdgård, ofta med inslag av blommor.

På Katrinetorp odlar vi sådant som är ätbart. Det kan vara lök, sallad, örter, persilja, timjan, oregano, dragon, morot, kål, tomat, chili, pumpa eller squash. Vi odlar också medicinalväxter och blommor.

Grönsaker direkt från jord till tallrik

Mycket av det ätbara som odlas i köksträdgården används till mat och bakverk, och kan avnjutas på tallriken i Katrinetorps trädgårdskafé.

Kontakta oss

Katrinetorp landeri

Telefon:
040-46 71 66
Telefontider:
Vardagar klockan 08.00–17.00
sv