Samtidsdokumentationer

Nedan presenteras ett antal av de samtidsdokumentationer Malmö Museer arbetat med under 2000-talet.

12:e spelaren – supporterliv MFF

© Mathilda Thulin/Malmö Museer

För Malmö och många Malmöbor har Malmö FF och fotboll stor betydelse. Supportrarna är många och med vitt skilda bakgrunder. Uttrycken för att visa sin support är många. Ingen som kommer till Malmö kan undgå att märka att MFF har en starkt och trogen grupp anhängare.

Under hela 2014 dokumenterade Malmö Museer supporterlivet kring MFF. Om vad det innebär att vara supporter. Men även mötesplatser, ritualer, ramsor, skrönor och symboler i staden. Både historiskt och idag. Mer om supporterlivet! (word, 18.7 MB)

Vill du veta mera, kontakta: Inger Pedersen, projektledare, 070-835 36 19, inger.pedersen@malmo.se

Projekt om immigrantkvinnors historia i Malmö

© Johanna Rylander / Malmö Museer

Malmö Museer har i samarbete med organisationen Feminist Dialog startat ett projekt kallat Kvinna 100 - etthundra år av immigrantkvinnors liv och arbete i Malmö. 

Stadens historia har traditionellt skrivits av män om män — kvinnor har varit ganska osynliga, och det gäller i särskilt hög grad kvinnor med rötter i andra länder.  Under det senaste seklet har antalet immigrantkvinnor vuxit från några hundra till nästan 48 000. Det betyder att en sjättedel av stadens invånare idag är kvinnor födda i andra länder.

Projektet vill synliggöra immigrantkvinnors historia i samarbete med kvinnor, genom insamling av livsberättelser, fotografier, föremål, statistik och uppgifter i arkiven. Seminarier och work-shops genomförs och en utställning, Women Making History, öppnade den 31 maj 2014 på museet.

I samarbete med Feminist dialog, Malmö Högskola och ABF Malmö.

Women making history.

Vill du veta mera?
Kontakta gärna:
Parvin Ardalan, parvin.ardalan@malmo.se, mobil 0702-963 65 87.

Eurovision Song Contest

© Matso Pamucina/Malmö Museer

Våren 2013 fylldes Malmö av förväntansfulla schlagerentusiaster. Eurovision hade kommit till Malmö. Malmö Museer dokumenterade händelser, stora som små, under de två hektiska veckorna som Europas mediala fokus låg på oss som värd för evenemanget. Eurovision Song Contest är en viktig händelse i stadens historia och finns därför också med som en del i museets samlingar.

Bilden visar dragshowgruppen High Heels som uppträdde inför ett fullsatt EuroFanCafé på Moriskan, under ESC. © Matso Pamucina/Malmö Museer

Kaffe är mer än bara kaffe

Från oktober 2006 till september 2007 visade Malmö Museer "Kaffe är mer än bara kaffe", en utställning om kaffe och kaffedrickare, och om dess historia och sociala och ekonomiska betydelse idag.

I samma stad

Malmö Museers fotografer har under en tid, förutom sina vanliga uppdrag, ägnat sig åt att dokumentera det samtida Malmö. De har var och en på sitt personliga vis mött och tolkat det samtida Malmö. Min favoritplats. Scener inifrån.

Malmö synagoga 100 år

Den 20 september 1903 invigdes Malmö synagoga. I samband med 100-års jubileet gavs boken "Templets sten föll på Föreningsgatan" ut. Den handlar om Malmös judiska historia med utgångspunkt i synagogan, och producerades i samarbete mellan Judiska församlingen och Malmö Museer.

Senast ändrad: 2018-01-29 08:43