Malmö stad
$left
$middle

Bokinkast ur funktion

Bokinkastet är ur funktion på grund av förstörelse. Tyvärr kommer det inte gå att lämna tillbaka böcker i bokinkastet under under jul- och nyårshelgerna. Tack för din förståelse.

Författarscenen

Här hittar du våra aktuella besök på Författarscenen. På scenen du möter internationella och svenska författare för ingående samtal.

Prenumerera på nyhetsbrev från Författarscenen






Detta gäller för Författarscenen

Alla program på Författarscenen har fri entré med drop-in. Det går inte att förboka plats. Höstens samtal sänds även live på Stadsbibliotekets facebook och via Biblioteket Play. Välkommen!

Program hösten 2024

Höstsäsongen är nu avslutad. Välkommen tillbaka i vår!

Beata Umubyeyi Mairesse i samtal med Per Svensson

Måndag 9 september, klockan 19.00

I år har det gått 30 år sedan folkmordet i Rwanda. Under hundra dagar mördades omkring 800 000 tutsier och landet ödelades. Beata Umubyeyi Mairesse föddes 1979 i Butare, Rwanda 1979. Hon överlevde folkmordet och flyttade 1994 till Frankrike för att studera statsvetenskap och jobba för humanitära ändamål.

Idag är hon verksam som författare och poet och introducerades i våras på svenska med ”Alla dina skingrade barn” (översättning Nils Wadström). Här flätar hon på lyrisk prosa skickligt samman olika kulturella traditioner och visar på sorgen i spåren av folkmordet. I boken berättar hon om tre generationer i samma familj som alla på var sitt sätt försöker förhålla sig till hur massakern i Rwanda påverkat dem. Går det att över lands-, språk- och generationsgränser reparera relationerna som slogs sönder av folkmordet?

På Författarscenen samtalar Beata Umubyeyi Mairesse med författaren och kulturskribenten Per Svensson. Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Ordfront förlag.

Ljudmila Ulitskaja i samtal med Morris Wikström

Måndag 14 oktober, klockan 20.00

Under Förbjuden kulturvecka har Författarscenen tillsammans med Dawit Isaak-biblioteket bjudit in Ljudmila Ulitskaja, en av Rysslands främsta författare och ständigt Nobelpristippad.

Ljudmila Ulitskaja, född 1943 i Moskva men lever idag i exil efter att 2014 förklarats som ”nationalförrädare” och tidigare i år stämplats som ”utländsk agent” vars böcker inte tillhandhålls i hemlandet. I hyllade romaner som ”Jakobs stege”, ”En munter begravning” och ”Bara pest” återkommer Ulitskaja till den ryska historien från tiden innan revolutionen till Sovjetunionens sönderfall – om hemland och exil, kärlek och saknad, och om det judiska kulturarvet.

I höst är hon aktuell med en nyutgåva av kortromanen ”Sonetjika” (översättning Kristina Rotkirch) om den förlästa Sonetjka som lämnar böckernas värld för att möta kärleken och den ryska verkligheten. Något som också blir början på en resa genom 1900-talet, från en liten judisk by i Belarus till en nybyggd förort i 90-talets Moskva.

På Författarscenen samtalar Ljudmila Ulitskaja med Morris Wikström, kulturjournalist och doktorand i rysk litteratur. Samtalet tolkas mellan ryska och svenska.

I samarbete med Dawit Isaak-biblioteket och Ersatz. Samtalet är en del av programmet för Förbjuden kulturvecka.

Per Hagman i samtal med Rakel Chukri

Onsdag 20 november, klockan 19.00

Han har kallats såväl jetset- som arbetar- och kultförfattare. När Per Hagman som 22-åring debuterade med romanen ”Cigarett”, vilken följdes av ”Pool” och ”Volt”, satte han en ny agenda för den svenska 90-talslitteraturen – med skildringar av unga människors liknöjda leverne och dröm om något annat, något glamorösare. Nattens vilsna existensers ensamhet. Och med ”Att komma hem ska vara en schlager” blev han en pionjär för den kommande vågen av autofiktion.

I höst är Per Hagman aktuell med ”Johannes och du”. Där riktar han sig till sin dotter för att berätta om sitt liv och författarskap, om det Stockholm som han en gång mötte som han idag tvingats göra till sin hemstad, om krogarna, musiken och litteraturen. Om att vilja stadga sig efter idén om det sorglösa levernet, om klass, uppväxt och inte minst om relationen till och insikten om sina egna föräldrar efter att själv ha blivit pappa.

På Författarscenen samtalar Per Hagman med Rakel Chukri, kulturjournalist på Sydsvenskan. Samtalet hålls på svenska.

I samarbetet med Albert Bonniers förlag.

Agneta Pleijel i samtal med Amanda Svensson

Onsdag 4 december, klockan19.00

Agneta Pleijel föddes 1940 i Stockholm, där hon också är uppvuxen samt i Lund och USA. En kringflackande uppväxt med många flyttar som gjorde att hon upplevde sin skoltid som problematisk.

Pleijel studerade filosofi och litteraturhistoria i Göteborg varefter hon började arbeta som kritiker på Aftonbladet. Hon har skrivet både lyrik, dramatik och romaner. Sin romandebut gjorde hon 1987 med ”Vindspejare”, som delvis bygger på hennes egen familjehistoria och hennes ursprung på Java. ”En vinter i Stockholm”, 1997, och ”Lord Nevermore”, 2000, är två av hennes romaner som rönt stor uppmärksamhet. Den senare nominerades också till Nordiska rådets litteraturpris. 2020 utkom kortromanen ”Dubbelporträtt”, om mötet mellan två åldrade konstnärer, Oskar Kokoschka och Agatha Christie, i samband med att den förre målade ett porträtt av den senare.

Hennes senaste bok är ”Sniglar och snö”, som handlar om de första åren i yrkeslivet fram till det egna författarskapet. Läsaren får följa henne genom livet, som dotter, mor, yrkeskvinna och älskande. Till slut finner hon den stora kärleken, som dock ska visa sig vara mer komplex än man kan ana. Det är en på många sätt väldigt modig roman.

”Sniglar och snö” är den tredje delen i en självbiografisk romanserie som inleds med ”Spådomen – en flickas memoarer”, där hon söker efter den flicka som var hon i barndomens Stockholm och Lund. I andra delen, ”Doften av en man”, går hon tätt inpå den unga kvinna som var student i Göteborg.

Nu i höst återutges ”En vinter i Stockholm” med nyskrivet förord av författaren.

På Författarscenen samtalar Agneta Pleijel med författaren Amanda Svensson. Samtalet hålls på svenska.

I samarbete med Norstedts förlag.

Ljudinspelade författarbesök

Lyssna på tidigare författarbesök på Stadsbibliotekets Soundcloud-kanal.

Sidan senast uppdaterad:

sv