Program Författarscenen

Just nu är biblioteken inte en mötesplats

Biblioteken har infört ett flertal åtgärder – tagit bort alla sittplatser, infört maxgräns för antal besökare och stängt alla datorer utom snabbdatorer. Detta med anledning av de skärpta råden i Skåne gällande smittspridning.

Principen för alla besök på biblioteken är att besökare ska gå in, göra sitt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket.

Läs mer

I höst får Författarscenen besök av Roland Paulsen, Bart Moeyaert, Gina Dirawi och Vigdis Hjorth.

Program hösten 2020

Uppdatering 2020-10-28: Med anledning av de skärpta råden i Skåne gällande smitspridning, kommer samtalet med Roland Paulsen enbart sändas digitalt, utan publik på plats.

Författarscenen följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och därför krävs anmälan för att se samtalen på plats. Antalet platser är begränsat och lottas ut bland alla anmälda. Mejla din anmälan senast en vecka innan samtalet. Ange önskat antal platser.

Anmälan: anmalan.litteraturarrangemang.stadsbiblioteket.kf@malmo.se

Vi sänder också samtalen live – länken hittar du på Författarscenens facebooksida.

Roland Paulsen

I samtal med Ida Ölmedal
Tisdag 3 november, klockan 19.00

Obs! Samtalet livesänds utan publik.

Med böckerna ”Vi bara lyder”, ”Arbetssamhället”, ”Empty Labor” och ”Return to Meaning” har Roland Paulsen blivit en av de mest omtalade och flitigaste debattörerna för arbetstidsförkortning, basinkomst och tomt arbete. Paulsen är docent i sociologi vid Lunds universitet och skriver regelbundet i bland annat Dagens Nyheter.

I höst är Paulsen aktuell med ”Tänk om”, som redogör för orons kulturella variationer och historiska utveckling. Har vi alltid varit så här oroliga? Så uppbundna i tankens katastrofscenarier? Via oron gör Paulsen en djupdykning i mysteriet kring varför det materiella välståndet välsignat livet i alla avseenden utom ett: hur vi mår.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Bart Moeyaert

I samtal med Johanna Koljonen
Onsdag 18 november, klockan 19.00

Bart Moeyaert har fängslat unga läsare världen över med sina böcker. Han har skrivit bilderböcker, diktsamlingar och dramatik och manus för tv. Nu är han aktuellt med sin första roman för vuxna, ”Graz”, som är en vacker skildring om kärlek, ensamhet, saknad och det märkliga i att försöka komma underfund med vem man är.

När Moeyaert 2019 tilldelades ALMA-priset löd delar ut juryns motivering: ”Bart Moeyarts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. [...] Bart Moeyearts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.”

I samarbete med Rámus och Flanders Literature.

Gina Dirawi

I samtal med Mona Masri
Torsdag 3 december, klockan 19.00

Gina Dirawi är känd för sin smarta och underhållande roll som programledare. Hon har även gått ut och berättat om det hat och de hot som mötte henne efter uppdraget som julvärd i SVT. Våren 2020 romandebuterade hon med ”Paradiset ligger under mammas fötter”.

Den kritikerhyllade romanen är skriven med ett rappt och sprakande språk – om frigörelse, vänskap, orättvisor, gatukonst, feminism, psykisk ohälsa och kulturkrockar. Läsaren möter Mila, Mona och Nour som alla tvingas bära världen på sina axlar och ta strid mot fördomar och förväntningar. Och någonstans på vägen börjar de hitta sig själva.

I samarbete med Öppna Malmö och Norstedts.

Vigdis Hjorth

I samtal med Kristina Lindquist
Tisdag 8 december, klockan 19.00

Vigdis Hjorth är född 1959 och har sedan debuten 1983 publicerat ett tjugotal böcker. För den svenska publiken slog hon igenom stort med succéromanen ”Arv och miljö”. Därefter har hon utkommit med romanen ”Henrik”, en fri omtolkning av Henrik Ibsens ”Hedda Gabler”, och tidigare i år publicerades ”Lärarinnans sång”.

”Lärarinnas sång” är ett psykologiskt drama om medelålders Lotte Bøk som tvingas till självrannsakan. Med stor precision avtäcker Hjorth vad som händer när slöjan dras av och människan står inför sig själv, utan mask och kanske för första gången utan språk.

I samarbete med Natur & Kultur.

Författarscenen digitalt

På grund av den pågående coronapandemin bjuder vi på nyinspelade samtal du kan ta del av digitalt.

Josefine Adolfsson

Josefine Adolfsson är författare och guldbaggebelönad manusförfattare. I sina romaner rör hon sig ofta sömlöst mellan fiktion och verklighet. I vår är hon aktuell med sin fjärde roman, "Rippad". Där får vi följa Julia i ett Malmö där allt är till salu och gränser ständigt omförhandlas: tjänster, kroppsdelar, vänskap, förtroenden, sanningar och tystnad. Hör och se Josefine Adolfsson läsa ur och samtala om "Rippad", kontraster, genre, Malmö, värde och värdighet.

Ghayath Almadhoun

Den syrisk-palestinsk-svenske poeten Ghayath Almadhoun gästade Författarscenen 2015. Den här våren har han tillbringat i karantän i Berlin och bland annat varit aktuell med att citeras på Einstürzende Neubautens nya album. För Författarscenen har han i karantänen gjort en poesifilm av sin dikt "Évian". En skrämmande smärtsam dikt som väver samma Éviankonferensens motstånd mot judiska flyktingar på 1930-talet med flottarna över Medelhavet idag. För vårt guldfiskminne är historien dömd att ständigt upprepa sig.

Richard Ford

Det har gått fem år sedan Richard Ford gästade Författarscenen för ett samtal med Synne Rifbjerg. Vi kan dock minnas det som igår och besöket lever också kvar hos Richard. Den här våren tillbringar han i karantän i sitt hus hemma i Maine och från kontoret där visar han upp ett minne från kvällen i Malmö, skickar en hälsning och läser ur ”Mellan dem”, hans memoarbok över sina föräldrar.

Kristofer Folkhammar

Kristofer Folkhammar skulle under våren samtalat på Författarscenen med Ocean Vuong, ett samtal som dessvärre fick ställas in. Här läser Folkhammar istället ur sin nyutkomna fjärde bok, diktsamlingen "I takt, inatt". Med rytm och lekfulla rim är det dikter där ett "vi" försöker locka till sig ett "du". Närvarande är lusten, underkastelsen och gemenskapen, men också en smitta att testa sig för, bromsa och isolera. Boken och läsningen är illustrerad med tuschteckningar av Leif Holmstrand.

Betlehem Isaak

2014 gästade Betlehem Dawit Isaak Författarscenen. Nu är hon aktuell med "Mitt liv utan dig" där hon skildrar sin uppväxt: de första åren i Asmara, flytten till Sverige och att lära sig ett nytt språk och samhälle, rasismen hon och hennes familj har mött, och att ha levt 21 av sina 27 år utan sin far Dawit Isaak. Här läser Betlehem ur sin bok och berättar om sin kamp för sin pappa, en yttrandefrihetskämpe i allmänhetens ögon men en kärleksfull far för henne, och rasismen som präglat hennes liv.

Yang Lian

Våren 2019 gästade den Nobelpristippade kinesiske exilpoeten Yang Lian Författarscenen tillsammans med konstnären Ai Weiwei. Den här våren sitter han i karantän hemma i Berlin varifrån han skickar en hälsning och läser en dikt ur den nyutkomna samlingen "Berättande dikt".

Sjón

Sjón läser ur "Rågblont hår, grå ögon". Den isländske författaren Sjón har tilldelats Nordisk Rådets pris, Oscarsnominerats, skrivit texter till Björk och ända sedan debuten för över 40 år sedan varit i det närmaste synonym med den isländska litteraturen. 2011 gästade han Författarscenen och från karantänen hemma i Reykjavik har han nu gjort en unik inläsning av inledningskapitlet i sin ny utkomna roman "Rågblont hår, grå ögon", om nynazismens framväxt på Island och hur en ung pojke lockas av den.

Andrzej Tichý

2011 samtalade Andrzej Tichý med den blivande Nobelpristagaren Olga Tokarczuk på Författarscenen. Nu läser han novellen "I vågorna" ur sin nya och sjunde bok, "Renheten". Här skildras med såväl tyngd som humor människor som fallit, de som är mitt i fallet och de som ännu väntar på att falla i ett våldsamt, osolidariskt och hierarkiskt samhälle.