Katalogen inte tillgänglig kvällen 26 oktober

Tisdag 26 oktober kan du inte använda bibliotekskatalogen Malin mellan klockan 20.15 och 22.00. Detta beror på en uppgradering av system. Under tiden fungerar inte heller bokinkastet på Stadsbiblioteket.

Så använder du biblioteken just nu

Biblioteken har ställt fram en stor del av sitt- och studieplatserna men några begränsningar kvarstår. Tänk på att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma när du är sjuk. Här hittar du info om hur du kan använda biblioteken just nu, och vad som gäller på ditt bibliotek.

Läs mer

Program Författarscenen

Här hittar du våra aktuella besök på Författarscenen.

Hösten 2021

Adania Shibli

Torsdag 7 oktober, klockan 19
Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

Adania Shibli. Foto: Hartwig Klappert.

Adania Shibli. Foto: Hartwig Klappert.

Drop in

Samtalet sker inför sittande publik på Stadsbiblioteket. Vi kommer inte längre att ha biljetter utan det är drop in med fri entré. Du kan också se samtalet livesänt på Författarscenens facebook.

Adania Shibli är född 1974 i Ramallah, Palestina, och anses vara en av den arabiskspråkiga litteraturens mest originella och framstående författare. På svenska är hon sedan tidigare utgiven med romanerna ”Beröring” och ”Vi är alla lika fjärran från kärleken” och utkommer i höst med en ”En oansenlig detalj”, som tidigare i år nominerades till såväl internationella Bookerpriset som amerikanska National Book Awards.

På Författarscenen samtalar Adania Shibli med författaren, översättaren och kritikern Hanna Nordenhök.

Samtalet sker inför sittande publik på Stadsbiblioteket.

I samarbete med Tranan.

Olga Ravn

Tisdag 7 december, klockan 19
Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

Olga Ravn. Foto: Laerke Posselt

Olga Ravn. Foto: Laerke Posselt

Drop in

Samtalet sker inför sittande publik på Stadsbiblioteket. Vi kommer inte längre att ha biljetter utan det är drop in med fri entré. Du kan också se samtalet livesänt på Författarscenens facebook.

Olga Ravn, född 1986, är ett av de mest intressanta och hyllade författarskapen i den gyllene danska författargeneration födda på 1980-talet. Hon debuterade 2012 och introducerades på svenska året därpå med diktsamlingen ”Jag äter mig själv som ljung”. I svensk översättning har hon därefter utkommit med romanen ”Celestine” och diktsamlingen ”Den vita rosen”. I våras nominerades hon till internationella Booker-priset för den engelska översättningen av ”De Ansatte”.

Nu är Olga Ravn aktuell på svenska med romanen ”Mitt arbete”, en självrannsakande bok om skrivande, skuld och till¬varon med ett litet barn som utforskar moderskapets mörker. När Anna och hennes svenska pojkvän Aksel får sitt första barn flyttar de till ett igensnöat Stockholm, och ingenting blir någonsin som förut. Föräldraskapet tvingar ut Anna i livets allra viktigaste frågor, och svaren är varken enkla eller särskilt önskvärda.

På Författarscenen samtalar Olga Ravn med kulturskribenten Kristina Lindquist.

Samtalet sker inför sittande publik på Stadsbiblioteket.

I samarbete med ellerströms.

Susanna Alakoski

Tisdag 14 december, klockan 19
Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

Porträttbild på kvinna som tittar åt sidan.

Susanna Alakoski. Foto: Sara Mac Key

Drop-in

Samtalet sker inför sittande publik på Stadsbiblioteket. Vi kommer inte längre att ha biljetter utan det är drop in med fri entré.

Susanna Alakoski är född 1962 och debuterade 2006 med romanen "Svinalängorna". Boken fick ett stort genomslag och belönades med Augustpriset och blev både film och teaterpjäs. Sedan dess har Alakoski varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier, skrivit ytterligare en roman, ”Håpas du trifs bra i Fengelset”, fyra barnböcker samt de två dagboksessäerna ”Oktober i Fattigsverige” och ”April i Anhörigsverige”. Den sistnämnda sattes upp som pjäs på Stockholms Stadsteater våren 2016.

”Bomullsängeln”, kom ut 2019. Det är första delen i en romansvit om fyra böcker där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Dessa romaner behandlar ämnen som kvinnohistoria, migration och textilindustri.

Nu är hon aktuell med den andra delen i serien, "Londonflickan". Här möter vi Greta, som lämnar fabriksgolvet och beger sig först till Stockholm och sedan till London, där hon arbetar som barnflicka i en familj i Bloomsbury. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Susanna Alakoski samtalar med Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan.
Samtalet sker inför sittande publik på Stadsbiblioteket.

I samarbete med Natur & Kultur och Malmö stadsarkiv. Samtalet är även ett samarrangemang med finskt förvaltningsområde. Malmö stad är en del av det finska förvaltningsområdet vilket innebär att sverigefinska Malmöbor har utökade rättigheter i enlighet med minoritetslagstiftningen. Malmö stad har åtagit sig ett större ansvar för att skydda och främja det finska språket och därigenom även den sverigefinska kulturen. Läs mer: malmo.se/finska