$left
$middle

Program Författarscenen

Här hittar du våra aktuella besök på Författarscenen.

Våren 2022

Om Birgitta Trotzig: Jenny Tunedal, Anneli Jordahl och Jonas Brun

Torsdag 7 april, klockan 19
Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

Svartvitt porträttfoto på mörkhårig kvinna som tittar in i kameran.

Foto: Ulla Montan

I vår spelar Malmö Opera den nyskrivna operan ”På andra sidan havet” med musik av Catharina Backman och libretto av Maria Sundqvist. En opera som bygger på Birgitta Trotzig novell med samma namn.

Författarna Jenny Tunedal, Jonas Brun och Anneli Jordahl har alla en nära relation till Trotzigs författarskap som också har påverkat och influerat deras egna. Nu möts de tre i ett samtal om Trotzig, hennes berättande, romaner, noveller, lyrik och intensiva språk. Och om att dramatisera Trotzig och föra över henne till operascenen.

Dessutom framför Malmö Opera smakprov ur uppsättningen. I samarbete med Malmö Opera.

Claudia Durastanti

Onsdag 20 april, klockan 19
Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

Svartvitt porträttfoto av kvinna i svart hår och svart tröja.

Foto: Sara Lucas Agutoli

Den italienska författaren Claudia Durastanti är född 1984 i New York och bosatt i London. Med sin fjärde roman ”Främlingar jag känner” har hon skapat ett djärvt och rörande porträtt av en okonventionell familj som visar oss hur språket skapar vår förståelse av oss själva.

Alla familjer har sin egen mytologi, men i den här stämmer inte berättelserna överens. Claudias mamma säger att hon och Claudias pappa träffades när hon räddade honom från att hoppa från en bro. Pappan menar att det var när han räddade mamman från att bli rånad. En sak har föräldrarna dock gemensamt, de är döva. Teckenspråk har de inte brytt sig om att lära sig så kommunikationen bli minst sagt kaotisk. Splittrad mellan USA och Syditalien växer Claudia upp, kluven på alla sätt, och längtar efter en frihet som hon inte är säker på om den existerar. Bara böckerna och en omtumlande kärlekshistoria kan hjälpa henne att skapa sin egen historia. Som ett möte mellan Joan Didion och Natalia Ginzburg har Durastanti i ”Främlingar jag känner” författat sitt eget familjeporträtt.

På Författarscenen samtalar Claudia Durastanti med författaren Ida Linde. Samtalet sker på engelska och teckentolkas.

I samarbete med Wahlström & Widstrand.

Hanya Yanagihara

Lördag 11 juni, klockan 18
Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

Svartvitt porträttfoto i profil.

Foto: Brigitte Lacombe

Med historien om JB, Malcolm, Willem och Jude i sin roman "Ett litet liv" har författaren Hanya Yanagihara trollbundit tusentals läsare och fått dem att gråta över sidorna.

I vår är hon aktuell med den lika omfattande romanen ”Mot paradiset” som skildrar New York 1893, 1993 och 2093. Om fri kärlek, aidsepidemin och en framtida värld plågad av sjukdomar. En roman om det amerikanska experimentet och vårt behov av att skydda dem vi älskar och smärtan som kommer av hjälplösheten att inte kunna göra det. Samtidigt flirtar och refererar den till litteraturhistorien och exempelvis Henry James författarskap.

På Författarscenen samtalar Yanagihara med författaren och litteraturkritikern Mats Kolmisoppi. Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.