Författarscenen

På Författarscenen möter du såväl svenska som internationella författare för ingående samtal.

 1. Helena von Zweigbergks senaste roman heter "Totalskada". Den handlar om Agneta och Xavier, vars långa äktenskap hamnat i ett slags tomrum. Allt verkar vara sagt och alla strider verkar vara över. När katastrofen är ett faktum ställs allt på sin spets. På Författarscenen samtalar Zweigbergk med Kristin Nord.

  Torsdag 7 februari, klockan 19.00–20.00

  Porträttbild av författaren Helena von Zweigbergk
 2. Reni Eddo-Lodge är en brittisk journalist som utforskar den så ofta utraderade svarta historieskrivningen och skärskådar länken mellan klass, kön och ras. Hennes flerfaldigt prisbelönta debutbok Varför jag inte längre pratar med vita om ras, är en brännande och nödvändig studie i strukturell rasism på 2000-talet.

  Onsdag 20 februari, klockan 18.00–19.30

  Porträttbild på journalisten och författaren Reni Eddo-Lodge.
 3. Två av Kinas främsta och internationellt mest hyllade konstnärer och poeter – Ai Weiwei och Yang Lian – möts för ett samtal under rubriken ”Vandrande själar – inre och yttre exil”. Ett unikt möte mellan två av vår tids största konstnärskap, två uppburna intellektuella, två dissidenter och två vänner. Samtalet hålls på engelska och leds av Daniel Birnbaum.

  Tisdag 12 mars, klockan 19.00–20.30

  Bild på två män som tar en selfie tillsammans.
 4. I vår är den syriske författaren och journalisten Samar Yazbek på svenska aktuell med "Nitton kvinnor: berättelser om syriskt motstånd". Där fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. På Författarscenen samtalar Yazbek med Carsten Jensen. Samtalet tolkas från arabiska.

  Måndag 18 mars, klockan 19.00–20.30

  Porträttfoto av författaren och journalisten Samar Yazbek.
 5. Michael Ondaatje är författaren bakom romaner som "Den engelske patienten" och "Anils skugga". Nu är han aktuell med sin åttonde roman i svensk översättning, "Lyktsken", som Washington Post kallat ”ett stillsamt mästerverk”. På Författarscenen samtalar Ondaatje med kritikern och författaren Judith Kiros.

  Måndag 15 april, klockan 19.00–20.00

  Svartvit närbild på författaren Michael Ondaatjes ansikte.
 6. Eileen Myles är författare till ett tjugotal böcker, däribland "Chelsea Girls". Myles har satt sin alldeles egen prägel på New York och varit en förgrundsfigur inom den amerikanska hbtq-litteraturen och ställde på 90-talet upp i valet till amerikansk president. På Författarscenen samtalar Myles med poeten Jenny Tunedal.

  Tisdag 7 maj, klockan 19.00–20.00

  Svartvit porträttbild på författaren Eileen Myles.
 7. Chris Kraus är författare, konstnär, redaktör, kritiker och professor i kreativt skrivande. Med en bakgrund i New Yorks 70-tals konst- och performancescen, publicerade hon på 90-talet sin kultförklarade feministiska roman om erotisk besatthet, "I love Dick". Kraus är nu aktuell på svenska med den existensiella noir-romanen "Summer of Hate". På Författarscenen samtalar Kraus med Tone Schunnesson. 

  Tisdag 4 juni, klockan 19.00–20.00

  Svartvit porträttbild på författaren Chris Kraus.