Författarscenen

På Författarscenen möter du såväl svenska som internationella författare för ingående samtal.

Alla evenemang på Författarscenen har fritt inträde. Plats kan inte bokas i förväg. Om det blir fullt på ett evenemang är det först på plats som gäller.

 1. László Krasznahorkai

  László Krasznahorkai är född 1954 och sedan 80-talet har hans dystopiska och egensinnigt postmoderna romaner rönt allt större internationella framgångar, bland annat tilldelades han 2015 internationella Man Booker-priset. På svenska introducerades han 2014 med "Motståndets melankoli". På Författarscenen samtalar Krasznahorkai med sin svenska kollega Aris Fioretos.

  Måndag 26 augusti, klockan 19.00
  Plats: Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

  Man i halvlångt grått hår och skägg tittar in i kameran.
 2. INSTÄLLT: Han Kang

  På grund av familjeskäl har Han Kang tvingats ställa in sin medverkan på Författarscenen. Vi hoppas hon kan gästa oss vid ett senare tillfälle.

  Tisdag 24 september, klockan 19.00
  Plats: Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

  Porträttbild i profil.
 3. Gemma Hartley

  Den amerikanska journalisten Gemma Hartley har i sin debutbok "Så jävla trött" velat ringa in fenomenet känslomässigt arbete. Här diskuterar hon de arbetsuppgifter som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet. På Författarscenen samtalar Gemma Hartley med Simon Ceder.

  Måndag 30 september, klockan 19.00
  Plats: Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

  Porträttbild på kvinna i långt hår som tittar in i kameran.
 4. Karolina Ramqvist

  Karolina Ramqvist debuterade 1997 och har sedan dess skrivit noveller, essäer och flera romaner. Sitt skönlitterära genombrott som författare fick hon med "Flickvännen", en roman som kretsar kring kön, makt och begär efter det materiella.

  17 oktober, klockan 19.00
  Plats: Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

  Svartvit bild på kvinna som sitter på en stol.
 5. Årets översättning – prisutdelning och samtal

  I år delas priset för Årets översättning ut på Författarscenen tillsammans med ett nyinstiftat stipendium till en nyetablerad översättare. Sveriges Författarförbund, tillsammans med stiftelsen Natur & Kultur, står bakom priset. Prisutdelning följs av samtal med översättaren och kring författarskapet.

  Torsdag 24 oktober, klockan 18.00
  Plats: Ljusets kalender

  Grafik som visar bokstäver Å och Ö, som står för Årets översättning.
 6. Ian McEwan

  Författarscenen firar 10 år och med ett besök av en av de mest efterfrågade författarna under åren – Ian McEwan. I höst är McEwan aktuell på svenska med romanen "Maskiner som jag", ett triangeldrama med en mänsklig robot i 1980-talets London. På Författarscenen samtalar han med författaren Torbjörn Flygt.

  Söndag 27 oktober, klockan 16.00
  Plats: Ljusets kalender, Malmö stadsbibliotek

  Porträttbild på man i glasögon.
 7. Colson Whitehead

  För sin sjätte roman, "Den underjordiska järnvägen", belönades Colson Whitehead med såväl National Book Award och Pulitzerpriset och det var också med denna roman han introducerades på svenska. I romanen flyr den sextonåriga slaven Cora från en bomullsplantage i Georgia med hjälp av en underjordisk järnväg som kan ta henne mot friheten i norr. På Författarscenen samtalar han med kulturskribenten Rakel Chukri.

  Torsdag 31 oktober, klockan 19.00
  Plats: Ljusets kalender, Stadsbiblioteket

  Porträttbild på man i långt hår med dreadlocks som tittar in i kameran.
 8. Petra Hůlová, Radka Denemarková, Magdalena Platzová & Sylva Fischerová

  På Författarscenen möts fyra av Tjeckiens främsta samtida författarskap, som debuterat under olika årtionden, för ett samtal om sina respektive författarskap och om vad som kännetecknar den tjeckiska litteraturen, dess utveckling sedan 1989, vart den är på väg och vilken roll de själva har i den.

  Onsdag 13 november, klockan 19.00
  Plats: Ljusets kalender

  Svartvitt porträtt på kvinna som står med armarna i kors.