Tandsköterska

Tandsköterska är ett omväxlande yrke i utveckling. Du arbetar i team med kolleger och med patienten i fokus.

Väljer du oss på Tandsköterskeutbildningen i Malmö, så väljer du en utbildningsanordnare med lång erfarenhet av att utbilda och som dessutom fått högsta möjliga betyg från Myndigheten för Yrkeshögskolans kvalitetsgranskning.

Viktig kompetens i tandvården

Som tandsköterska arbetar du med att assistera tandläkaren vid behandlingar. Du utför också vissa självständiga arbetsuppgifter, exempelvis röntgenbildtagning eller att avlägsna tandsten. Att arbeta med förebyggande tandvård och tandhälsoinformation liksom administrativa arbetsuppgifter där du tar emot telefonsamtal och kallar patienter för behandling kan också ingå i vardagen.

Om du har god samarbetsförmåga, är intresserad av ett praktiskt yrke där du också arbetar nära människor, så kan detta kan vara yrket för dig.

Ansök till Yh Tandsköterska

Ansökan är öppen 4–29 september 2023.

Vår utbildning

Det är stor brist på tandsköterskor. Efter tre terminer av teori och lärande i arbete (LIA) har du stora chanser till jobb. Examensbeviset och Europasset öppnar också vägen för jobb i andra länder.

Utbildningen består av 13 kurser varav tre stycken (LIA, Lärande i arbete) är förlagda till en tandvårdsklinik under sammanlagt 16 veckor.


”Jag jobbade i livsmedelsbutik och ville göra något nytt, som inte tog för mycket tid. Jag är jättenöjd och glad över utbildningen. Redan innan examen visste jag att jag hade jobb”.
Sara Ekström, tandsköterska, Smile Tandvård
“Det som var väldigt bra är att jag kände mig redo direkt. Jag kände mig trygg i det jag gjorde när jag väl började jobba”.
Ilaria Mattei, tandsköterska, Smile Tandvård

Samarbeten och kontakter

Vårt nära samarbete med Tandvårdshögskolan vid Malmö universitet borgar för hög kvalitet i undervisningen. I deras metodrum övar våra studerande de olika tandsköterskemomenten. Kännetecknande för vår utbildning är även vårt samarbete med Folktandvården Skåne och Privattandläkarna Skåne.

Vi erbjuder kvalitetssäkrade LIA-platser med god handledning på olika platser i Skåne. Du som studerande kan behöva resa till den ort utanför Malmö där LIA-plats finns.

Yrket

Tandsköterskan assisterar tandläkaren, jobbar som profylaxtandsköterska med egna patienter eller med teamtandvård. Viktiga egenskaper är förmåga att arbeta nära andra och att vara intresserad av människor.

Kostnadsfri utbildning

Utbildning är avgiftsfri och CSN-berättigad. Resor till och från LIA (lärande i arbetslivet) bekostar du själv.

Vem kan söka?

Du behöver ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier samt särskild behörighet (och lägst godkänt betyg) i svenska 2 /svenska som andraspråk 2.

Röster från studerande

"Jag vill jobba som tandsköterska och skaffa mig erfarenhet av det jobbet. Sen tänker jag nog fortsätta att utbilda mig så småningom, kanske till tandhygienist som också verkar vara intressant och spännande."

Vill du veta mer?

Undrar du något om Yh Tandsköterska? Då kan vår utbildningsledare hjälpa dig med svaren.

Kontakta Marie-Louise Olsson, 0723-95 76 15 om du har frågor om utbildningen.

Grundläggande behörighet

Mer om grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier på yrkeshogskolan.se.

Är du i behov av särskilt stöd?

Som studerande inom yrkeshögskolan har du rätt att vid behov få särskilt pedagogiskt stöd under dina studier. Läs mer på yrkeshogskolan.se.

Yrkeshögskolans logga

 Foto: Susann Åkerman

Kontaktinformation och länkar

sv