Tandsköterska

Vi har utbildat tandsköterskor sedan 2005. Behovet av tandsköterskor är stort och arbetsmarknaden förväntas vara god även framöver.

Det är stor brist på tandsköterskor. Efter tre terminer av teori och lärande i arbete (LIA) får du garanterat jobb. Och utbildningen ger dig möjligheter att jobba var du vill; på hemorten, i en ny hemstad eller kanske utomlands. Europasset öppnar vägen för jobb i andra länder.

ANSÖK TILL YH TANDSKÖTERSKA
Ansökan är öppen 4–29 september 2023

Yrket

Tandsköterskan assisterar tandläkaren, jobbar som profylaxtandsköterska med egna patienter eller med teamtandvård. Viktiga egenskaper är förmåga att arbeta nära andra och att vara intresserad av människor.

“Jag kände mig redo direkt, trygg i det jag gjorde när jag väl började på jobbet”.

Ilaria Mattei,
tandsköterska, Smile Tandvård
FÖRKUNSKAPER
Du behöver ha grundläggande behörighet samt särskild behörighet (och lägst godkänt betyg) i svenska 2 /svenska som andraspråk 2.
YH-POÄNG
Yrkeshögskoleutbildningen till tandsköterska är på tre terminer, 325 Yh-poäng.
ÖVRIGT
Utbildning är avgiftsfri och CSN-berättigad.

Resor till och från LIA (lärande i arbetslivet) bekostar du själv.
OM ANSÖKAN
Utbildningsstart 16 januari 2023.

Om du är behörig kallas du till ett infomöte där du också kan ställa frågor om utbildningen och om yrkesrollen. Du får även göra ett urvalsprov.

Du får ditt antagningsbesked den 25 november.

Samarbete och kontakter

Vårt nära samarbete med Tandvårdshögskolan vid Malmö universitet borgar för hög kvalitet i undervisningen. I deras metodrum övar våra studerande de olika tandsköterskemomenten. Kännetecknande för vår utbildning är även vårt samarbete med Folktandvården Skåne och Privattandläkarna Skåne.

Vi erbjuder kvalitetssäkrade LIA-platser med god handledning på olika platser i Skåne. Du som studerande kan behöva resa till den ort utanför Malmö där LIA-plats finns.

”Jag jobbade i livsmedelsbutik men ville göra något nytt, något som inte tog för mycket tid. Jag är jättenöjd och glad över utbildningen. Redan innan jag hade examen visste jag att jag hade jobb”.

Sara Ekström,
tandsköterska, Smile Tandvård
VILL DU VETA MER?
KONTAKTA MIG
Marie-Louise Olsson, utbildningsledare
tel: 0723-95 76 15
Marie-Louise.Olsson@malmo.se

Röster från studerande

Asmerom Samson, 30 år
"Jag vill jobba som tandsköterska och skaffa mig erfarenhet av det jobbet. Sen tänker jag nog fortsätta att utbilda mig så småningom, kanske till tandhygienist som också verkar vara intressant och spännande."

Varför har du sökt till utbildningen?
Jag är intresserad av tandvård och tandhälsa. Det är en relativt kort utbildning och med mycket praktik (LIA=Lärande i arbete).

Vad har du gjort tidigare, studier/arbete?
I mitt hemland Eritrea utbildade jag mig till folkhälsovetare och jag arbetade med förebyggande och främjande hälsovård. En del av uppdraget var att vaccinera mot mässling och TBC. I Malmö jobbar jag extra som vårdbiträde på äldreboende.

Vad tycker du om utbildningen just nu?
Det är intressant och roligt och jag lär mig så mycket hela tiden, både under LIA och på lektionerna. Till exempel vet jag redan väldigt mycket om karies och orsaker till karies efter bara 3 månader på utbildningen.
Love Jenninger, 22 år
”Jag vill utvecklas som person och jobba med människor. Jag önskar mig ett praktiskt arbete och jag gillar att utbildningen är inom yrkeshögskolan på tre terminer.”

Vad har du gjort tidigare, studier/arbete?
På gymnasiet gick jag det estetiska programmet, med drömmen om att bli rockstjärna. Jag har arbetat som vårdbiträde inom både hemtjänsten, på äldreboende och i daglig verksamhet med dementa personer, vilket varit både utvecklande och givande.

Vad tycker du om utbildningen just nu?
Den är verkligen rolig, och praktiskt inriktad och man får hela tiden nya perspektiv och kunskaper. Nu har vi varit inne på hur måltider påverkar tandhälsan och vad egenvård betyder. Jag har själv blivit mer noggrann med vad, och när jag äter.

Vilka är dina framtidsplaner?
Jag vill gärna jobba som tandsköterska under några år och kanske sedan specialisera mig mer mot de operationer som utförs inom tandvården. Det lockar mig mycket att vara med och assistera!

 Foto: Susann Åkerman

sv