$left
$middle

Författarscenen

Här hittar du våra aktuella besök på Författarscenen. På scenen du möter internationella och svenska författare för ingående samtal.

Prenumerera på nyhetsbrev från Författarscenen


Detta gäller för Författarscenen

Alla program på Författarscenen har fri entré med drop-in. Det går inte att förboka plats. Välkommen!

Alla samtal hösten 2023 livesänds även på Stadsbibliotekets facebook.

Program hösten 2023

Här hittar du datum och tider för höstens gäster på Författarscenen.

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann i samtal med Yukiko Duke

Tisdag 14 november, klockan 19.00

Porträttbilder på Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann.

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann. Foto: Sara Mac Key och Thron Ullberg

Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann har som vänner, i snart ett decennium, haft en pågående dialog om konsten och olika bildvärldar. Nu har denna dialog blivit till boken ”Samtalen”. Den leder tillbaka till konsthistorien och de bilder som format Mamma Anderssons verk.

Karin Mamma Andersson är född 1962 i Luleå. Alltsedan studierna på Konsthögskolan är hon bosatt och verksam i Stockholm. Hon är en av vår tids största målare och finns representerad på såväl MoMa i New York som Moderna museet i Stockholm. Hennes konst kan uppfattas som såväl berättande som gåtfull på samma gång. Ett måleri med ett både drömskt och meditativt skimmer över sig.

Cilla Naumann är född och uppvuxen i Stockholm. Hon debuterade 1995 med ”Vattenhjärta” och fick sitt stora genombrott med ”Dom” 2000. Sedan dess har hon skrivit både romaner och ungdomsböcker. Hon har varit nominerad till bland annat Augustpriset och Sveriges Radios romanpris. Hennes senaste roman ”Skäret” är en berättelse om en mor- och dotterrelation och om konstens och kärlekens pris.

På Författarscenen samtalar Karin Mamma Andersson och Cilla Naumann med kulturskribenten och översättaren Yukiko Duke. Samtalet hålls på svenska. I samarbete med Albert Bonniers förlag.

Jelena Kostiutjenko i samtal med Stefan Ingvarsson

Onsdag 22 november, klockan 19.00

Porträttbild av Jelena Kostiutjenko.

Jelena Kostiutjenko. Foto: Julia Tatarchenko

Jelena Kostiutjenko (född 1987) är rysk journalist och hbtq-aktivist som har kallats för ”den nya Anna Politovskaja”. Hon har varit undersökande reporter på Novaja Gazeta och var den första journalist att skriva om Pussy Riot liksom massakern på demonstranter i Kazakstan 2011. 2022 nominerades hon till utmärkelsen Årets journalist i Europa.

I boken ”Jag älskar Ryssland” samlas reportage som berättar om homosexuella, fängelser och mentalinstitutioner. Ett Ryssland som ingen av oss har sett förut. Boken innehåller även hennes reportage från Ukraina efter invasionen i februari 2022. Då reste hon runt i Ukraina och korsade fronten in till de ryskockuperade områdena för att rapportera därifrån.

På Författarscenen samtalar Kostiutjenko med kulturskribenten Stefan Ingvarsson, som är före detta kulturråd i Moskva och analytiker vid Utrikespolitiska insititutet.

Arrangemanget hålls av Dawit Isaak-biblioteket under Förbjuden kulturvecka.

Marie NDiaye i samtal med Lawen Mohtadi

Onsdag 6 december, klockan 19.00

Porträttbild av Marie NDiaye.

Marie NDiaye. Foto: Francesca Mantovani / Gallimard

Marie NDiaye (född 1967) är född och uppvuxen i Frankrike och ständigt Nobelpristippad. Hon räknas till en av Frankrikes främsta författare och dramatiker. Bland annat har hon belönats med Gongourtpriset för romanen ”Tre starka kvinnor”.

I romaner som ”Tre starka kvinnor”, ”Ladivine”, ”Mitt instängda hjärta” och ”La Cheffe” har hon skildrat hur rasism och klass präglar relationer och livet som kvinna. Hon balanserar ständigt på gränsen mellan mänsklig värme och våldsamhet.

”Min är hämnden” utkom på svenska ifjol i översättning av Ragna Essén. Här får den 42-åriga advokaten Maïtre Susane besök av en man. Han vill ha hjälp med juridiskt försvar av sin hustru som tagit livet parets tre små barn. Susane tycker sig känna igen mannen som den fyra år äldre pojke hon som tioåring var hejdlöst förälskad i, men vars relation är höljd i dunkel. Blev hon, som hennes far hävdar, utsatt för något. Susane vågar inte lite på sina egna minnen.

På Författarscenen samtalar Marie NDiaye med författaren och kulturskribenten Lawen Mohtadi. Samtalet tolkas mellan franska och svenska av Maria Bodner Gröön.

Ljudinspelade författarbesök

Lyssna på tidigare författarbesök på Stadsbibliotekets Soundcloud-kanal.

sv