$left
$middle

Foto: Miljöförvaltningen

Detta händer i ärendet Varvsstaden

Med anledning av de senaste dagarnas artiklar i Sydsvenskan om Varvsstaden AB och miljöförvaltningens arbete, kommer här några förtydliganden samt en kort bakgrund till ärendet.

I november 2022 kom en ny vägledning från Naturvårdsverket där man skärper kraven på sanering av bly i marken. Detta gör att miljöförvaltningen som tillsynsmyndighet ser över tidigare fattade beslut för att kunna göra nya bedömningar. Miljöförvaltningen väntar nu på kompletteringar innan nya beslut kan fattas. Dessa kommer enligt Varvsstaden AB in i slutet av oktober.

I augusti 2016 redovisade Varvsstaden AB en riskbaserad åtgärdsplan för marksanering inför byggandet. Miljöförvaltningen godkände riktvärdena. Sedan dess har fler revideringar gjorts.

I november 2022 kom den nya vägledningen för riktvärden för bly från Naturvårdsverket. Miljöförvaltningen kontaktade då Varvsstaden AB om att ändra riktvärdena i enlighet med de nya kraven.

Miljöförvaltningens uppdrag är att säkerställa att människors hälsa inte påverkas negativt i framtiden av markföroreningar, som exempelvis bly. Varvsstaden är ett stort projekt som kommer finnas i Malmö under lång tid. Det ingår i miljöförvaltningens uppdrag att göra bedömningar och avvägningar om vad som kan anses som skäligt miljömässigt, men också tekniskt och ekonomiskt. Utgångspunkten är att miljölagstiftningen ska följas.

Riktvärden för förorenad mark är, enligt Naturvårdsverket, inte juridiskt bindande värden, utan ett av flera verktyg som kan användas för att bedöma hur en konstaterad markförorening kan innebära en risk för människors hälsa eller miljön. Därför är varje ärende unikt och dialog kan behöva föras mellan verksamhetsutövaren och miljöförvaltningen.

Just nu inväntar miljöförvaltningen kompletteringar i ärendet från Varvsstaden AB, där deras anlitade konsulter ska förklara sina beräkningar. Uppgifterna ska komma in nu i oktober och utgöra en grund inför beslut. Därefter ska en skälighetsbedömning göras om bland annat miljökonsekvenser, omfattning av sanering och kostnader. Själva beslutet om sanering kommer att fattas i miljönämnden. Varvsstaden AB följer gällande beslut om pågående marksaneringar.

Vid ett tillfälle har miljödirektören deltagit på ett möte tillsammans med Varvsstadens AB:s vd. Vid samma möte deltog också enhetschef och avdelningschef på miljö- och hälsoskyddsavdelningen, projektchef för Varvsstaden AB samt en konsult. Ett enskilt möte mellan Varvsstaden vd och miljödirektören har aldrig ägt rum i ärendet.

Ytterligare ett möte genomfördes mellan Varvsstaden AB och miljöförvaltningen i juni. Där preciserades vilka kompletteringar som behöver göras inför beslut. Vid detta möte deltog varken vd eller miljödirektör.

Miljöförvaltningen har ett lagstadgat krav på likabehandling där en bedömning görs utifrån de miljömässiga, tekniska och ekonomiska förutsättningarna i varje enskilt fall. Detta innebär att man gör en rimlighetsavvägning där man vid bedömningen ska ta särskild hänsyn till nyttan av skyddsåtgärder (exempelvis marksanering) jämfört med kostnaden för sådana åtgärder.

Sammanfattning

  • Inga nya beslut är fattade i ärendet utifrån de nya riktvärdena. 
  • Miljöförvaltningen inväntar kompletteringar för att få en bra grund inför beslut.
  • Sanering pågår i området (Varvsstaden) enligt tidigare gällande beslut.
  • Det finns inget enskilt möte eller uppgörelse mellan vd och miljödirektör.
sv