$left
$middle

SES – Samarbete efter skilsmässa – är ett verktyg utvecklat i Danmark och bygger på forskningsbaserade modeller. 

Samarbete efter skilsmässa – nytt digitalt verktyg

Malmö stad ger nu alla som är folkbokförda, eller har barn som är folkbokförda i Malmö tillgång till SES – Samarbete efter skilsmässa – en digital plattform som erbjuder familjer stöd, hjälp och kunskap för att navigera i den livskris en skilsmässa ofta innebär.

En skilsmässa eller separation är i många fall en traumatisk process som skapar oro, stress och bråk där både föräldrar och barn riskerar att fara illa. För en del är skilsmässan eller separationen så påfrestande att de väljer att vända sig till socialtjänsten för hjälp och stöd.

– SES är ett självhjälpsverktyg. Tanken är att föräldrar med SES hjälp själva ska kunna tackla utmaningar, i synnerhet gällande barnen, och därmed minska behovet av att vända sig till socialtjänsten längre fram, förklarar Linnéa Stifors Regjepaj, planeringssekreterare på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Gratis att använda

En kostnadsfri registrering är allt som behövs. Efter det har SES-användare fri tillgång till ett brett utbud av stöd och information. Bland annat erbjuder plattformen faktatexter, korta filmer och övningar och tips på hur man kan agera i olika scenarier.

– Olika moduler på plattformen har olika fokus och man väljer själv vilka som är relevanta för sin situation och sina utmaningar. Mycket av innehållet handlar om relationen till barnen, till exempel hur föräldrar kan tolka barnens signaler, hur man kan stötta barnen och kommunicera på deras nivå.

Förutom barnperspektivet har SES moduler för att arbeta med sig själv och för att utveckla samarbetet mellan de separerande parterna; till exempel hur man skapar tydliga överenskommelser kring vårdnad, boende och umgänge.

Baseras på forskning

SES är utvecklat i Danmark och bygger på forskningsbaserade modeller. Forskare vid Köpenhamns universitet har kunnat visa att SES-användare upplever mindre stress, ångest och depression jämfört med skilsmässopar som inte använder plattformen.

– En god kommunikation är en viktig nyckel för en trygg skilsmässa eller separation, dels gentemot varandra, dels gentemot barnen. När föräldrarna är medvetna om sina reaktioner och undviker att skuldbelägga varandra blir det också lättare att undvika klassiska fallgropar. SES tar fasta på alla dessa aspekter av skilsmässa.

Fakta

SES (Samarbete efter skilsmässa) är en kostnadsfri digital plattform för alla Malmöbor som vill ha stöd och hjälp under skilsmässa eller separation. Plattformen erbjuder kunskap och verktyg som bygger på forskning och kan hjälpa dig, din partner och dina barn att möta de utmaningar och förändringar som en skilsmässa innebär.

sv