$left
$middle

Kommunstyrelsen – aktuella beslut

Håll dig uppdaterad om de politiska besluten i Malmö. Varje månad presenterar vi här ett urval av de beslut som tas i kommunstyrelsen. Sammanträdet den 14 augusti hade bland annat fokus på Malmö stads lokalförsörjningsplan för 2025–2034 och översiktsplanen för Jägersro.

Lokalförsörjningsplan 2025–2034: om framtida lokalbehov

Malmö stads behov av lokaler förändras hela tiden. Det beror på olika faktorer såsom antalet barn i förskola, grundskola samt antalet äldre i behov av särskilt boende. För att säkerställa att rätt lokaler finns tillgängliga arbetar kommunen med en lokalförsörjningsplan som sträcker sig tio år framåt.

En central del i denna plan är Malmös befolkningsprognos. Den visar på en lägre befolkningstillväxt än tidigare prognoser. Detta innebär att behovet av nya lokaler och kommunal service inte kommer att öka i samma takt som tidigare förutspåtts. Samtidigt förväntas vissa åldersgrupper, särskilt personer över 80 år och gymnasieungdomar, att vara den snabbast växande gruppen. För att möta dessa behov planerar staden att bygga nya gymnasieskolor, särskilda boenden och gruppboenden.

Utöver dessa insatser planeras bland annat utbyggnad av stadens is- och simhallar, utveckling av stadionområdet och etablering av ett nytt konstmuseum. Under 2025 kommer kommunstyrelsen att flytta till nya lokaler och i samband med det pågår en utredning av stadshusets framtida användning för att optimera stadens kontorslokaler.

Lokalförsörjningsplanen går nu vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Läs mer om Malmö stads lokalförsörjningsplan

Om Malmös befolkningsprognos

Översiktsplan för Jägersro – en ny stadsdel tar form

Jägersro i Malmö står inför en omfattande omvandling när den nuvarande travbanan ska flyttas. Det öppnar upp möjligheter att förvandla området till en modern, hållbar och grön stadsdel där jämlikhet och folkhälsa står i centrum. Kommunstyrelsen har nu godkänt stadsbyggnadsnämndens förslag till översiktsplan som nu ligger till grund för en bred dialog med fastighetsägare, näringsidkare, boende, föreningar och allmänheten i den kommande samrådsprocessen. Denna dialog ger alla intressenter möjlighet att framföra sina synpunkter innan planen fastställs.

Dessutom kommer en utredning att genomföras för att analysera godstrafikflöden i området samt närliggande områden. Utredningen syftar till att få en långsiktig och välfungerande godstrafik och logistik i Jägersro såväl i Fosie, Elisedal och Fredriksberg.

Översiktsplanen för Jägersro beskriver utvecklingen av Jägersro på lång sikt. Genom planen skapas förutsättningar för hur stadsdelen kan utformas till en hållbar och klimatpositiv stadsdel. Här ges utrymme för biologisk mångfald, kollektivtrafik, gångvänliga miljöer och inkluderande och jämlika bostadsområden. Utöver det, lyfter översiktsplanen fram hur den nya bebyggelsen ska integreras med den befintliga bebyggelsen och hur omgivande områden kan utvecklas till en sammanhängande stadsdel.

Utvecklingen av Jägersro kommer att ske i etapper och pågå under flera decennier.

Läs mer om den nya stadsdelen i Jägersro

Vill du ta del av politiska beslut?

Referaten är ett axplock av ärenden som beslutats i kommunstyrelsen. Alla ärenden för kommunstyrelsens sammanträde finns i medborgarportalen. Här hittar du handlingar, tjänsteskrivelser och protokoll med yrkanden och reservationer. Nästa referat planeras till den 12 september.

sv