$left
$middle

Arbetsmarknadsanställning

Beskrivning

En arbetsmarknadsanställning är en arbetsmarknadspolitisk insats där Malmöbor, som av olika anledningar har svårare att komma in på arbetsmarknaden, får möjlighet att bli anställda under en tidsbegränsad period. Syftet med arbetsmarknadsanställningar är att arbetslösa Malmöbor ska komma närmre den reguljära arbetsmarknaden. Arbetsplatserna för arbetsmarknadsanställningar finns inom samtliga förvaltningar i Malmö stad och i ideella föreningar.

Arbetsmarknadsanställningar är i regel subventionerade vilket innebär att en del av lönen finansieras genom stöd från Arbetsförmedlingen. För den yngre målgruppen (18–29 år) finns också ett antal osubventionerade anställningar vilket betyder att de inte stödfinansieras av Arbetsförmedlingen.

Målgrupp

De som kan vara aktuella för en arbetsmarknadsanställning är:

  • Malmöbor som får ekonomiskt bistånd
  • Unga Malmöbor, till och med 29 år, oavsett försörjningsform

Rutinbeskrivning

  1. Ansvarig arbetsmarknadssekreterare undersöker om rätt förutsättningar finns för att starta en arbetsmarknadsanställning.
  2. Arbetsmarknadssekreteraren matchar deltagaren mot en ledig plats.
  3. Arbetsmarknadssekreteraren och deltagaren gör ett arbetsplatsbesök och träffar handledare och chef. Vid besöket kommer de överens om ett startdatum för arbetsmarknadsanställningen.
  4. Arbetsmarknadssekreteraren ansöker om statligt stöd för anställningen till Arbetsförmedlingen.
  5. Arbetsmarknadssekreteraren skickar uppgifter om anställningen till arbetsgivarfunktionen (AGF).
  6. Arbetsmarknadssekreteraren förbereder anställningen i HRutan och kallar deltagaren till informationsmöte för nyanställda. Vid mötet skrivs även anställningsavtal.
  7. Deltagaren påbörjar anställning.
  8. Arbetsmarknadssekreteraren och AGF har kontinuerliga uppföljningar med deltagaren under anställningstiden.
sv