Malmö stad
$left
$middle

Arbetssökande med ohälsa som kan medföra nedsatt arbetsförmåga

– Hur kan Arbetsförmedlingen få in underlag för bedömning av rätt till stöd på grund av funktionsnedsättning (kodning)?

Beskrivning

Arbetssökande som tillhör målgruppen kan ha rätt till stöd från Arbetsförmedlingen vid jobbsökande, förberedelse för arbetslivet och på jobbet. Ett vanligt exempel på stöd är lönebidrag men det finns även andra möjligheter.

I respektive verksamhets rutinbeskrivning framgår olika scenarier för hur man som handläggare kan se till att Arbetsförmedlingen får in relevant underlag.

Målgrupp

Arbetssökande som uppger eller visar på nedsatt arbetsförmåga på grund av ohälsa. Handläggare gör en individuell bedömning i samråd med den arbetssökande huruvida det finns behov av stöd från Arbetsförmedlingen på grund av detta.

Rutinbeskrivningar

Arbetsmarknadsavdelningen och ekonomiskt bistånd och boende

Rutinbeskrivning för att Arbetsförmedlingen ska få in underlag till en bedömning om funktionsnedsättning och rätt till stöd

Ärenden lyfts och behandlas på samverkansforum för LÖK 30+ eller direkt med aktuell arbetsförmedlare.

Ett annat alternativ är att ASK skickar e-post till ama.anstallning@arbetsformedlingen.se och ber om att bli uppringd, i syfte att fråga om kodning, om medicinskt underlag finns eller för att samverka om planering.

Lämna inte deltagarens personuppgifter via e-post.

Och för LÖK unga antingen på bemanning på ekonomiskt bistånd eller Tisdagsforum. I pågående ärenden lyfts det med deltagarens samverkansarbetsförmedlare i Ung Malmö

Kom överens med Arbetsförmedlingen om vem som ska inhämta medicinskt underlag. Om AMA och EBB ska inhämta detta, gå vidare till punkt 3.

  1. Arbetsmarknadssekreterare bedömer att behov av stöd från AF finns. Arbetsmarknadssekreteraren kommer överens med socialsekreterare om att inhämta medicinskt underlag från vården (i normalfall genom Hälsoförfrågan i Lifecare om individen har löpande ekonomiskt bistånd), alternativt att SIP (Samordnad individuell plan) bokas.
  2. Socialsekreterare skickar inhämtat medicinskt underlag till arbetsmarknadssekreterare.
  3. Arbetsmarknadssekreterare bedömer om stöd från AF kan behövas, och skickar relevanta medicinska underlag till: Arbetsförmedlingen, FE 8105, 107 67 Stockholm. Alternativt lägg medicinska underlag i Arbetsförmedlingens postfack på 2:a vån, Nobelvägen 66. Bifoga en lapp/notis med ASK:ens namn/telefonnummer, så Arbetsförmedlingens beredare kan återkoppla.
    • Om SIP genomförts skickar socialsekreteraren relevant underlag från planen till AF, under förutsättning att klienten samtyckt till detta.
  4. Arbetsförmedlingen gör en samlad bedömning om funktionsnedsättning och kodning, och skickar svaret till socialsekreterare och arbetsmarknadssekreterare.

  1. Arbetsmarknadssekreterare alternativt socialsekreterare (den som har kontakt med deltagaren) efterfrågar medicinskt underlag (journalanteckning etc) från deltagaren.
  2. När medicinskt underlag inhämtats, bedömer arbetsmarknadssekreterare om stöd från Arbetsförmedlingen kan behövas.
  3. Den som mottar det medicinska underlaget, skickar det till: Arbetsförmedlingen, FE 8105, 107 67 Stockholm. Alternativt lägg medicinska underlag i Arbetsförmedlingens postfack på 2:a vån, Nobelvägen 66. Bifoga en lapp/notis med ASK:ens namn/telefonnummer, så Arbetsförmedlingens beredare kan återkoppla.
  4. Arbetsförmedlingen gör en samlad bedömning om funktionsnedsättning och kodning, och skickar svaret till socialsekreterare och arbetsmarknadssekreterare.

  1. Vid behov fyller arbetsmarknadssekreterare i sammanfattande stöddokument som lämnas till deltagaren, i syfte att få stöd i att etablera en vårdkontakt. Detta kan även göras av socialsekreterare vid överenskommelse.
  2. Deltagaren bokar tid på vårdenhet och lämnar stöddokument till dem.
  3. Gå vidare till 3 A alternativt 3 B.

Arbetsförmedlingen

Denna rutinbeskrivning är ämnad att spegla ett exempel på hur en samverkansprocess kan se ut mellan Arbetsförmedlingen och Malmö stad i de fall som en individ som vid kontakt med Arbetsförmedlingen har uppgett att hen har en ohälsa som kan påverka arbetsförutsättningarna.

  • Ett första steg kan vara att Arbetsförmedlingen uppmanar individen att inkomma med medicinska underlag för att en första bedömning ska kunna göras. Om medicinska underlag ej inkommer kan det vissa fall bli aktuellt med samverkan med annan part. Exempelvis genom att nyttja Samverkansforum, Arbetsförmedlingen Ung Malmös bemanning hos Enheten ekonomiskt bistånd och boende i Malmö stad, tjänstemannamöte eller annan kontakt med samverkanspart.
  • I de fall det finns en kontakt med avdelningen ekonomiskt bistånd i Malmö stad kan man lyfta frågan kring huruvida aktuell socialsekreterare kan skicka en hälsoförfrågan till vårdinstans.
  • Ett annat alternativ är att arbetsförmedlare fyller i ett sammanfattande stöddokument till individen som hen kan ha hjälp av i kontakten med vården. I detta dokument är det lämpligt att skicka med en kort information om syftet med varför Arbetsförmedlingen behöver information eller har hänvisat individen till vården.
  • Vid behov och efter bedömning kan det även bli aktuellt att gå in med en klargörande insats, exempelvis en arbetsträning eller annat i syfte att få en tydligare bild av arbetsförutsättningarna. Arbetsförmedlingen kan även koppla in specialister inom Arbetslivsinriktad rehabilitering (exempelvis arbetsterapeut eller arbetspsykolog) för konsultation, stöd och bedömning vid behov.
  • I de fall Arbetsförmedlingen får in medicinska underlag eller svar på hälsoförfrågan men behöver mer information kan det bli aktuellt att skicka en begäran om medicinskt utlåtande till aktuell vårdinstans.

De olika stegen kan ske i olika ordning och i vissa fall även i kombination med varandra, i syfte att få en bild huruvida det finns en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och finns behov av stöd och anpassningar.

Registrering av funktionsnedsättning sker i direkt anslutning till en samlad bedömning av funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Samlad bedömning görs med hänvisning till de underlag som inkommit till Arbetsförmedlingen, som styrker funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga i samråd med individen.

När arbetsmarknadsavdelningen eller enheten för ekonomiskt bistånd i Malmö stad har efterfrågat Arbetsförmedlingens bedömning av funktionsnedsättning och behov av stöd och anpassningar, meddelar Arbetsförmedlingen sin bedömning till socialsekreterare och arbetsmarknadssekreterare.

Sidan senast uppdaterad:

sv