Inkluderande jobbsök
Beskrivning
Inkluderande Jobbsök är ett treårigt AMIF-projekt (Asyl-, migrations- och integrationsfonden) med beviljad finansiering till 2027 som bedrivs av Arbetsförmedlingen tillsammans med Malmö stad.
I projektet är tesen att digitaliseringen skapar försvårande omständigheter för arbetssökande tredjelandsmedborgare utan svenskt medborgarskap och att det förlänger tiden i arbetslöshet. Genom att synliggöra och identifiera lösningar kring de digitala svårigheter som tredjelandsmedborgare kan uppleva, vill Arbetsförmedlingen i samverkan med Malmö stad verka för att förenkla målgruppens väg till självförsörjning. Ett mål i projektet är att identifiera och möta behoven hos deltagarna för att de ska kunna ta del av myndighetens ordinarie processer och digitala stöd.
Projektet kommer att fokusera på att utveckla och implementera olika metoder och arbetssätt för att stödja tredjelandsmedborgare i deras väg till självförsörjning. Ett arbete som ofta sker i samverkan med Malmö stad. Genom att skapa hållbara och långsiktiga lösningar för att främja arbetsmarknads-tillträdet för tredjelandsmedborgare stärks även kommunens kapacitet att dra nytta av den globala arbetskraften.
Målgrupp
- Utomeuropeiskt född (tredjelandsmedborgare), utan svenskt medborgarskap eller medborgarskap i annat EU/EES-land och Schweiz
- Har uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige
- Folkbokförd i Malmö & inskriven på Arbetsförmedlingen (eller vill bli det)
Rutinbeskrivning
För närvarande följer vi följande process för ärendehantering från AMA:
- Medarbetare på AMA initierar ärenden till projektet genom att ta kontakt med studie- och yrkesvägledarna (SYV).
- Studie- och yrkesvägledarna vidarebefordrar ärendet till berörd arbetsförmedlare som ansvarar för att boka in den arbetssökande på ett informationsmöte.
- Den ansvariga arbetsförmedlaren skickar kallelsen till informationsmötet via Arbetsförmedlingens informationssystem (AIS). Om den arbetssökande närvarar vid informationsmötet och bedöms vara aktuell för projektet, övertar vi hanteringen av ärendet.
- Vid behov kan både arbetsförmedlare och arbetsmarknadssekreterare kontakta varandra för samverkan. Studie- och yrkesvägledarna ansvarar för att säkerställa att både arbetsförmedlare och arbetsmarknadssekreterare har aktuella kontaktuppgifter till varandra om den arbetssökande deltar i projektet.
Kontaktpersoner
Malmö stad
Dumitra Hansson, dumitra.hansson@malmo.se
Mona Al-Attar, monasaid.al-attar@malmo.se
Arbetsförmedlingen
Drenica Gashinus, drenica.gashinus@arbetsformedlingen.se
Sidan senast uppdaterad: