Malmö stad
$left
$middle

Reguljära studier

Beskrivning

För att klara matchningen och för att fler arbetssökande ska närma sig arbetsmarknaden ska Arbetsförmedlingen, på olika sätt, använda utbildning för att öka arbetssökandes möjlighet att få och behålla arbete.

När en arbetssökande är i behov av utbildning är utgångspunkten att studierna ska finansieras av studiemedel eller studiestartsstöd. Men det kan trots detta finnas tillfällen när det kan vara arbetsmarknadspolitiskt motiverat att studera med aktivitetsstöd. Exempelvis kan det vara aktuellt om en person ej uppfyller villkoren för studiemedel eller studiestartsstöd, personen är i behov av studier med aktivitetsstöd för att påbörja utbildning eller om personen har blivit anvisad av Arbetsförmedlingen att ansöka till en reguljär utbildning. Nedan följer information om vilka möjligheter som finns beroende på vilken målgrupp individen tillhör.

För vissa deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin kan studier vara motiverat som insats för att i förlängningen nå målet arbete. Nedan listas olika typer av utbildningar som finns att studera med bibehållet aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning:

  • Studier på grundläggande nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Studier på gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Anpassad utbildning på grundläggande nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Anpassad utbildning på gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Svenska för invandrare (sfi) inom kommunal vuxenutbildning
  • Allmän kurs vid folkhögskola (grundläggande och gymnasial nivå)
  • Studier på heltid vid universitet eller högskola, yrkeshögskola eller på eftergymnasial nivå inom folkhögskolan.
  • Yrkes-FI

Längd: Längst sammanlagt 12 månader, med möjlighet till ytterligare ett år om första året har innehållit SFI och SFI är avklarat.

Målgrupp

Alla deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin som har behov av insatsen som förberedelse inför ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete.

Deltagare i JOB som har behov av sfi, grundläggande, gymnasial och eftergymnasial utbildning kan ha möjlighet att studera med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning och kan beviljas 12 månader studier med ersättning, med möjlighet till ytterligare ett år om första året har innehållit sfi. Det är ingen rättighet utan en möjlighet som behöver föregås av en arbetsmarknadspolitisk bedömning.
Om individen har förbrukat 450 dagar inom programmet och saknar ersättning är det endast vid heltidsstudier som aktivitetsstöd utgår, under förutsättning att sökande inte har förbrukat maximal tid för studier med aktivitetsstöd.

Deltidsanvisning

Arbetssökande kan deltidsanvisas till jobb- och utvecklingsgarantin på grund av studier på deltid under en period om maximalt tolv månader. Det handlar alltså om när den arbetssökande påbörjar deltidsstudier på egen hand med annan finansiering, exempelvis studiestartsstöd eller studiemedel. Arbetsförmedlingen gör då ingen bedömning om studierna är motiverade och den arbetssökande deltar fortsatt i jobb- och utvecklingsgarantin endast på den arbetslösa delen. Pågår deltidsstudierna längre än tolv månader ska deltagaren skrivas ut ur programmet.

Syftet med jobbgarantin för ungdomar är att deltagarna ska få arbete motsvarande hela sitt arbetsutbud eller påbörja utbildning som inte berättigar till aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning. Den möjlighet som finns till studier med aktivitetsstöd/utvecklingsersättning inom ramen för jobbgarantin för ungdomar är svenska för invandrare (sfi).

Längd: Längst sex månader.

Målgrupp

Deltagare i jobbgarantin för ungdomar som har behov av att studera svenska.

Deltidsanvisning

Inom jobbgarantin för ungdomar finns det inte någon möjlighet att studera på kommunal vuxenutbildning på grundläggande eller gymnasial nivå eller motsvarande utbildning inom folkhögskolan. Däremot kan arbetssökande deltidsanvisas till jobbgarantin för ungdomar vid vissa deltidsstudier:

  • om arbetssökande studerar svenska för invandrare (sfi) inom kommunal vuxenutbildning eller motsvarande utbildning vid folkhögskola, eller
  • har fyllt 20 år och studerar på grundläggande eller gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning eller motsvarande utbildning inom folkhögskolan.

Det finns ingen tidsgräns för hur länge en deltidsanvisning av dessa skäl kan pågå. Individen deltar fortsatt i jobbgarantin för ungdomar på den arbetslösa delen och studerar utanför jobbgaranti för ungdomar med annan finansiering än via Arbetsförmedlingen.

Syftet med etableringsprogrammet är att underlätta och påskynda deltagarens etablering i arbets- och samhällsliv. Det finns möjlighet att ta del av studier på alla nivåer när det bedöms vara arbetsmarknadspolitiskt motiverat. För deltagare med utbildningsplikt ska den huvudsakliga planeringen bestå av studier inom något av följande:

  • Studier på grundläggande nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Studier på gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Anpassad utbildning på grundläggande nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Anpassad utbildning på gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Svenska för invandrare (sfi) inom kommunal vuxenutbildning
  • Allmän kurs vid folkhögskola (grundläggande och gymnasial nivå)
  • Studier på heltid vid universitet eller högskola (dock inte basår vilket räknas som gymnasial nivå), yrkeshögskola, tolkutbildning eller på eftergymnasial nivå inom folkhögskolan

Längd: Dessa insatser är vid behov möjliga under hela perioden i etableringsprogrammet.

Målgrupp

Alla deltagare i etableringsprogrammet.

För vissa arbetssökande utan ramprogram kan studier vara motiverat som insats för att i förlängningen nå målet arbete. Nedan listas de möjligheter som finns att studera reguljära studier eller sfi med aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning:

  • Studier på grundläggande nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Studier på gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Anpassad utbildning på grundläggande nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Anpassad utbildning på gymnasial nivå inom kommunal vuxenutbildning
  • Svenska för invandrare (sfi) inom kommunal vuxenutbildning
  • Allmän kurs vid folkhögskola (grundläggande och gymnasial nivå)

Längd: Längst sammanlagt 12 månader.

Målgrupp:

  • Arbetssökande som är över 25 år och som har behov av insatsen som förberedelse inför ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete.
  • Arbetssökande som är under 25 år och som har en funktionsnedsättning och som har behov av insatsen som förberedelse inför ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete.
  • Arbetssökande som har fyllt 18 år men är under 25 år och står långt ifrån arbetsmarknaden, dvs riskerar bedöms riskera långtidsarbetslöshet, och som har behov av insatsen som förberedelse inför ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete.
  • Arbetssökande som är under 25 år och som har deltagit i etableringsprogrammet under maximal tid och som har behov av insatsen som förberedelse inför ett annat arbetsmarknadspolitiskt program, utbildning eller arbete.

Arbetsförmedlingen har ett tydligt uppdrag att anvisa fler arbetslösa att söka en reguljär utbildning. Den tydliga styrningen till reguljära studier görs i syfte att ge fler arbetssökande möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden genom att stärka sin kompetens så att den bättre motsvarar arbetsmarknadens krav.

En anvisning att söka reguljär utbildning kan lämnas till deltagare i Jobb- och utvecklingsgarantin och Etableringsprogrammet i de fall Arbetsförmedlingen bedömer att en arbetssökande behöver reguljär utbildning för att öka möjligheterna till varaktigt arbete. Det gäller både arbetssökande som saknar fullständig gymnasieexamen och arbetssökande i behov av omställning.

En anvisning till studier ska, på samma sätt som andra insatser, föregås av en arbetsmarknadspolitisk bedömning och en motivering till varför insatsen är lämplig för den arbetssökande.

Eftersom studiemöjligheterna utifrån Arbetsförmedlingens regelverk ser olika ut för olika arbetssökande så behöver bedömningen göras både utifrån vad som regelmässigt är möjligt och utifrån arbetssökandes individuella förutsättningar och stödbehov.

Det är endast möjligt att anvisa arbetssökande i etableringsprogrammet och i jobb- och utvecklingsgarantin till att ansöka om reguljär utbildning. Anvisningen läggs in som en obligatorisk aktivitet i handlingsplanen och den arbetssökande redovisar när hen ansökt om studierna i sin aktivitetsrapport.

Om Malmö stad har en deltagare som ska studera och som är inskriven på Arbetsförmedlingen, vad gör man då?

Svar: Det är alltid viktigt att Arbetsförmedlingen får kännedom om ändringar i individens situation som kan påverka planeringen, exempelvis studier. Detta bör ske så tidigt som möjligt i processen och kan meddelas via en av Arbetsförmedlingens kanaler, av individen eller samverkanspart.

Om kund inkommer med antagningsbesked/studieintyg för sent och önskar att studera med aktivitetsstöd vad händer då?

Svar: Arbetsförmedlingen fattar inga retroaktiva beslut om studier, kunden behöver i dessa fall finansiera studierna på annat sätt än med aktivitetsstöd. Om kunden deltar i ett program så görs en utskrivning från programmet

Var kan man hitta mer information om vad som gäller vid kombinationsutbildningar?

Svar: För mer information om kombinationsutbildning och vad som gäller för denna typ av studier se följande länk:

Kontakt

Kontakt för allmänna frågor om utbildningar:
malmo.utbildning@arbetsformedlingen.se

Sidan senast uppdaterad:

sv