$left
$middle

Studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF)

Beskrivning

Att genom ett vägledande förhållningssätt motivera deltagare som har kort utbildningsbakgrund till fortsatta studier på grundläggande nivå eller gymnasienivå.

Deltagaren får chansen att prova på att studera och träna studieteknik med inriktning på kärnämnena samhällskunskap, engelska, svenska och matematik. Kursen innehåller även fördjupad vägledning som ger en möjlighet för deltagaren att fundera på om hen ska satsa på studier och lägga en studieplan. På folkhögskolan är gruppen viktig och det finns tid för samtal och erfarenhetsutbyte. Hur kursen är upplagd är olika beroende på skolans profil och deltagarens behov och önskemål. Till exempel erbjuder Sankta Maria Folkhögskola särskilda kurser och praktiska aktiviteter för personer med psykiska funktionsnedsättningar i Malmö.

Målgrupp

Arbetssökande från 16 år som inte har fullständiga betyg från grund- eller gymnasieskolan.

Språknivå

En riktlinje är en språknivå på minst SFI C. Det finns möjlighet att diskutera språknivån med respektive folkhögskola utifrån deltagarens behov. Det finns två folkhögskolor som tar emot mycket språksvaga samt analfabeter.

Praktisk information

Startdatum: Det finns flera kursstarter under terminerna.

Omfattning: Kursen pågår i tre månader. Aktiviteten är på heltid med 20 lärarledda timmar/vecka. En person med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga eller som har behov av mer tid i insatsen kan anvisas två gånger.

Rutinbeskrivning

Det är Arbetsförmedlingen som anvisar plats och de måste fatta beslut om SMF innan deltagaren kan starta. Blankett för intresseanmälan fylls i av arbetsmarknadssekreterare och skickas till sektionschef på Arbetsförmedlingen, som i sin tur vidarebefordrar till arbetsförmedlare. Arbetsförmedlare tar därefter beslut om SMF.

Under tiden man går SMF har deltagaren aktivitetsstöd oavsett om hen deltar i en garanti eller inte. Detta gäller inte om sökande har varit inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin och förbrukat mer än 450 dagars ersättning från Försäkringskassan.

Arbetsmarknadssekreterare och arbetsförmedlare kommer överens med ungdomen om/ifall att den vill bokas in på individuellt studiebesök på utvald folkhögskola. Då kontaktar arbetsförmedlaren SYV/kontaktperson på berörd folkhögskola för att boka in studiebesök. När personen varit på studiebesöket och meddelat att hen vill börja studera SMF så fattar arbetsförmedlaren beslut om anvisning till SMF.

Ett underskrivet samtycke ska skickas till:

Arbetsförmedlingen
Arkivdepån
Box 80
826 22 Söderhamn

För deltagare 30 år och äldre ska Checklistan vidarebefordras till Arbetsförmedlingen via Samverkansforum –LÖK 30+. Enligt rutin så ska ärenden till Samverkansforum föregås av att arbetsmarknadssekreteraren scannar in och mailar ett underskrivet AF-samtycke med sekretesskydd till AMA:s samtliga kontaktpersoner:

marcela.contrerascollao@malmo.se

anna-karin.hansson@malmo.se

david.lindell@malmo.se

maria.e.dahlqvist@malmo.se

dima.haider@malmo.se

Ett underskrivet samtycke ska även skickas till:

Arbetsförmedlingen
Arkivdepån
Box 80
826 22 Söderhamn

Anmälan till folkhögskolor som ej deltar i infomötena sker via telefonsamtal med kontaktperson på skolan. Arbetsmarknadssekreteraren ansvarar då för att checklistan ifylls i samråd med skolan och deltagaren. Därefter skickar arbetsmarknadssekreteraren checklistan till samverkansforum. Arbetsmarknadssekreteraren följer sedan punkterna ovan för att aktualisera ärendet i Samverkansforum.

Arbetsmarknadssekreteraren kan inte få svar från AF om SMF-anmälningarna är hanterade eller inte, mer än att de är inlämnade!

Alla folkhögskolor tar gärna emot studiebesök! Kontakta respektive folkhögskola för att boka in deltagare på någon av deras fasta tider för studiebesök. För personal inom arbetsmarknadsavdelningen finns en sammanställd lista över kontaktuppgifter till de folkhögskolor som erbjuder SMF samt checklistan på Sharepoint/Aktiviteter A-Ö:

Arbetsmarknadssekreteraren har uppföljningsansvaret under kursen. Det åligger även Arbetsförmedlingen att följa upp aktiviteten så därför är det viktigt att uppföljning görs i samverkan med arbetsförmedlaren.

Utifrån deltagarens studieplan från folkhögskolan gör handläggaren, i samverkan med Arbetsförmedlaren och deltagaren, en bedömning om fortsatta studier är aktuellt.

sv