$left
$middle
Mikael Kvalevaags  är god man i Malmö stad.

”Man kan göra stor skillnad med ganska små insatser”

Intresse för samhällsfrågor och erfarenhet av att arbeta med människor med missbruk. Den kombinationen ligger bakom Mikael Kvalevaags engagemang som god man. Idag hjälper han mellan fem och tio personer, främst med privatekonomi och kontakt med myndigheter.

– För mig finns en tillfredsställelse i att bidra till att någon att får ordning på sin tillvaro och hjälpa till att skapa struktur i deras vardag, säger han.

Mikael Kvalevaag har tagit uppdrag som god man i olika perioder i sitt liv.

– Att jag började igen beror på att jag helt enkelt vet att behovet är stort. Och det är samtidigt inget som inkräktar på mitt liv i övrigt. Man kan göra stor skillnad med ganska små insatser. I snitt behöver jag bara viga en halvtimme om dagen åt min roll som god man.

Därmed inte sagt, att det inte kan vara en utmaning emellanåt. Olika individer har olika behov och ibland kan det krävas större insatser och mer jobb.

– Ett exempel är när en av mina huvudmän skulle köpa en lägenhet. Det är en bitvis krånglig process där det är mycket som ska redovisas och mycket som ska godkännas av överförmyndaren innan köpet kan gå igenom. Det kan dra ut på tiden, men det är en trygghet att en god man är med och ser till att allt blir rätt. Bostadsaffärer är samtidigt en ganska sällsynt uppgift och inget som man behöver göra särskilt ofta som god man.

Till vardags är Mikael Kvalevaag familjebehandlare inom socialtjänsten i Malmö stad och har tidigare jobbat med missbruksbehandling på öppenvårdshuset Gustav - erfarenheter från yrkeslivet kommer väl till pass i uppdragen som god man.

– Med min bakgrund inom missbruksvård blir det ofta att jag hjälper huvudmän som har just beroendeproblematik. Det är en svår målgrupp som det kan vara svårt att hitta gode män till så det känns bra att kunna hjälpa dem. Att jag jobbar inom socialtjänsten underlättar också på andra sätt eftersom jag har många myndighetskontakter och dessutom tillgång till ett stort utbud av socialt stöd som är fantastiskt, säger han, och tillägger:

– Det finns samtidigt inga krav på specifika förkunskaper. I stora drag handlar det om att göra sådant du gör för dig själv varje månad – betalar räkningar till exempel – och också göra det för någon annan. Det finns mycket stöd och hjälp att få som god man, dels från överförmyndare och handläggare men dels också intresseföreningar och andra som kan bistå med råd och hjälp. Det går dessutom att få en mentor, en erfaren ställföreträdare, som man kan vända sig till vid komplexa utmaningar, till exempel.

Vad tycker du är det svåraste med att vara god man?

– Det kan vara när man startar upp ett nytt uppdrag med någon som inte haft god man tidigare. Det kan ta ett litet tag att få ordning på ekonomi, skulder och annat. Jag ska fungera som ett stöd för den enskilde men det kan så klart kännas jobbigt för vissa, att ha någon som går igenom ens ekonomi även om det är i syfte att hjälpa. Men för det allra mesta går det bra.

Varför tycker du det är viktigt att fler engagerar sig som god man?

 

– Du gör stor skillnad för en människa, ofta en liten insats som har stor betydelse i den enskildes liv och vardag. Det är enkelt att kombinera uppdrag med sitt övriga liv och som god man får du en bra grundläggande utbildning innan du börjar ta uppdrag. Och fler gode män är något som verkligen behövs. Det finns en stor brist där ute.

Kontaktinformation och länkar

sv