Bli god man
För många Malmöbor är vardagen lite extra utmanande. Malmö stad söker nu personer som vill bli god man eller förvaltare och som kan göra någon annans vardag lite lättare.
"Ett kul och spännande uppdrag"
Med en syster med funktionshinder och en mamma som är god man blev det naturligt för Dorotea Ruiz Aragon att själv ta steget att bli ställföreträdare. – Jag har alltid varit intresserad av juridik och av att hjälpa människor. Det känns kul och givande att kunna underlätta någon annans vardag, säger hon.
”Man kan göra stor skillnad med ganska små insatser”
Intresse för samhällsfrågor och erfarenhet av att arbeta med människor med missbruk. Den kombinationen ligger bakom Mikael Kvalevaags engagemang som god man. Idag hjälper han fem till tio personer, läs mer om hur!
"Vi kan motverka ensamhet"
Ana Calin har alltid drivits av viljan att hjälpa andra. Därför gör hon det inte bara i sitt jobb, utan även på fritiden i sin roll som god man. Läs Anas berättelse!
"Mitt sätt att ge tillbaka"
Efter en ryggskada som gjorde att Lisbeth Troedsson knappt kunde stå på benen blev hon tvungen att sluta jobba. Läs om varför Lisbeth väljer att hjälpa äldre personer som inte har någon annan.
Vad gör egentligen en god man?
Uppdraget som god man kan se ut på många olika sätt. Ta gärna en titt på våra vanligaste frågor och fundera på om detta skulle vara något som passar dig!
Vad gör en god man?
Som god man kan du hjälpa till på olika sätt, men det vanligaste är:
- Förvalta egendom: Betala räkningar, placera pengar i fonder med mera.
- Bevaka rätt: Söka olika bidrag, sälja en bostad med mera.
- Sörja för person: Se till att personen har en meningsfull fritid, har det bra i sitt boende med mera.
Varför ska jag bli god man?
Som god man hjälper du en person att få en välfungerande vardag. Du bidrar till ett bättre, medmänskligare samhälle och du får betalt för din värdefulla insats.
Vem får en god man?
Personer som av olika anledningar inte kan sörja för sig själv kan få en god man beviljad. De vanligaste orsakerna till att man får en god man är funktionsvariation, missbruk eller sjukdom.
Att få en god man är frivilligt. Personen måste skriftligen tacka ja till insatsen, men om personens hälsotillstånd är sådant att det inte går att få ett godkännande får närmast anhöriga möjlighet att ge synpunkter på beslutet.
Vad får en god man för arvode?
En god man har rätt till ett skäligt arvode för sina uppdrag. Arvodet bestäms utifrån uppdragets omfattning samt hur avancerat det är. Malmö stad följer Sveriges kommuners och regioners rekommendationer om arvodering.
Vad krävs för att bli en god man?
För att bli god man krävs att du har ett sinne för ekonomi, är ordningsam och strukturerad, har lätt att navigera i det svenska samhället och är lyhörd inför personens behov och önskemål. Ett visst mått av tålamod och flexibilitet krävs också.
Är det svårt?
Det finns uppdrag i alla svårighetsgrader och vad som är svårt för någon kan vara lätt för någon annan. Men du får bara uppdrag som du känner att du klarar av och vill ha.
Hur många uppdrag har man?
Du väljer själv hur många uppdrag du vill ha. Som ny god man erbjuds du två uppdrag. Om det fungerar bra kan du få fler med tiden, men du behöver aldrig ta på dig uppdrag som du inte vill ha eller klarar av.
Kontakt
Telefon: 040-34 36 08
Telefontider: Måndag, tisdag och fredag klockan 10.00–12.00 och onsdag klockan 13.00–15.00.
E-post: overformyndare@malmo.se