Malmö stad
$left
$middle

Vanliga öppet hus-frågor

Här har vi samlat svar på några vanliga frågor som vi fått på Gymnasiemässan och öppet hus. Har du något annat du vill veta om att studera på Malmö Neptunigymnasium är du välkommen att skriva till oss med dina frågor.

  1. När har ni nästa öppet hus?

    Svar: 18 november Klockan 17.30–20.00 på Citadellsvägen 7
  2. Vilka kurser läser jag på de olika programmen?

    Svar: Oavsett vilket program du läser så läser du totalt 2500 poäng. Dina kurser står i din poängplan och du hittar samtliga poängplaner under respektive programsida.

  3. Kan jag få grundläggande högskolebehörighet om jag går vård- och omsorgsprogrammet?

    Svar: Ja, absolut. Från och med hösten 2023 är alla yrkesprogram högskoleförberedande.

  4. Kan man byta program när man har påbörjat gymnasiet?

    Svar: Fram till 15 september är det gymnaasieantagningen som bestämmer. Det är deras reservlistor som gäller. Efter den 15 september bestämmer skolan själv om antagningen. Om det finns lediga platser kan det finnas möjlighet att byta.

  5. Kan jag läsa matte 3b på Malmö Neptunigymnasium?

    Svar: Ja, du som läser samhällsprogrammet kan välja till matte 3b i årskurs 3.

  6. Finns det många kurser att välja på som individuellt val på Malmö Neptunigymnasium?

    Svar: På Malmö Neptunigymnasium kan elever på naturvetenskapsprogrammet läsa kurspaketet anatomi och fysiologi som individuellt val vilket är unikt för skolan och rustar dig som elev för kommande studier inom exempelvis medicin.

    På samhällsvetenskapsprogrammet går det att välja kursen psykiatri vilket ger fördjupade kunskaper om människors psykiska hälsa, tankar, känslor och beteende. Det finns även andra kurser att välja inom det individuella valet.

  7. Hur kommer det fungera med APL på natur och samhälle?

    Svar: På båda programmen ingår en veckas APL per läsår. APL-veckan kopplas till programmets kurser. Under din APL lär du dig på en arbetsplats i branschen som är relevant för det program du läser. Det kan handla om en rad olika yrken, till exempel som ingenjör inom läkemedelsindustrin, socionom, kurator, barnmorska. Du behöver inte själv ordna en APL-plats, det ordnar skolan.

  1. Vilka moderna språk har ni?

    Svar: Vi erbjuder danska, franska, italienska, spanska och tyska.

  2. Kan jag läsa engelska 7 som individuellt val?

    Svar: Ja, oavsett vilket program du går kan du läsa engelska 7 som individuellt val. Godkänt betyg ger extra meritpoäng när du söker till högskola och universitet.

  3. Kan jag läsa modersmål?

    Svar: Ja, du kan läsa modersmål som språkval eller som individuell kurs. Du ansöker om modersmål när du gör din gymnasieansökan.


  1. Hur funkar det att läsa LIU?

    Svar: På Malmö Neptunigymnasium tar vi ett brett grepp om hälsa och erbjuder därför möjligheten till idrottsprofil på alla nationella program. Det kallas LIU – lokal idrottsutbildning och innebär att du kan kombinera studierna med den idrott du utövar.

    Du läser kurserna idrott och hälsa – specialisering 1 & 2 inom det individuella valet. Lektionerna består av fysträning, idrottsteori och idrottspsykologi. Din idrottsspecifika träning sker på kvällstid i din hemmaklubb. Du behöver inte söka LIU-kurserna innan skolstart utan gör det när du har börjat hos oss. Blankett kan du få av skolans studie- och yrkesvägledare.

  2. Var kommer vi att ha våra idrottslektioner?

    Svar: På Kockum fritid, några minuters promenad från skolan. När vädret tillåter kommer ni också att vara utomhus i närliggande miljöer som Ribersborgsstranden, Scaniaparken och Limhamnsfältet.

  1. Kan jag få hjälp med mina studier om jag behöver det?

    Svar: Absolut. Dina lärare kommer självklart att hjälpa dig med dina studier. Du har även en mentor som följer och stöttar din kunskapsutveckling och studiesituation under din gymnasietid.

  2. Är det hög arbetsbörda/tufft att gå gymnasiet på Malmö Neptunigymnasium?

    Svar: Det beror på din ambitionsnivå. Oavsett program så är det mycket att göra om du siktar på de höga betygen.

  3. Finns det elevhälsa på Malmö Neptunigymnasium?

    Svar: Absolut! När skolan starta har vi kurator, skolsköterska, specialpedagog studie- och yrkesvägledare på plats. Det finns även tillgång till skolpsykolog om det behövs.

  4. Är det mycket resor och utflykter?

    Svar: Det beror på vilket program du går på och vilka kurser du läser. Alla studiebesök, resor med mera kopplas ofta till en kurs, inte till en specifik klass. På Malmö Neptunigymnasium finns långtgående samarbeten inom hälso- och sjukvården och fältstudier, gästföreläsare och studiebesök är därför en del av undervisningen.

  1. Vad menar ni med att skolan har nära kopplingar till arbetslivet?

    Svar: På Malmö Neptunigymnasium har vi långtgående samarbeten med olika delar av hälso- och sjukvården och det kommer att märkas dels genom de APL-veckor våra elever har, dels genom fältstudier, gästföreläsare och studiebesök.

  2. Har skolan öppet hus?

    Svar: Ja, vårt nästa öppet hus är den 18 november, kl. 17.30–20.00 på Citadellsvägen 7. Varmt välkommen!

  3. Hur kan jag följa vad som händer på Malmö Neptunigymnasium?

    Svar: Ett bra tips är att följa skolans konton på Instagram och Facebook.

    Instagram: malmo_neptunigymnasium_
    Facebook: @malmoneptunigymnasium

  4. Hur är skolmaten på Malmö Neptunigymnasium?

    Svar: På Neptunigymnasiet har vi en egen skolrestaurang där all mat tillagas på plats. Vi erbjuder näringsriktiga och välsmakande måltider varje dag, med flera alternativ att välja mellan – inklusive vegetariska rätter. Vår matsal och vårt café ligger i ljusa och rymliga lokaler, vilket ger en trevlig miljö för både lunch och fika.

  5. Finns det elevkår, elevföreningar och andra aktiviteter på Malmö Neptunigymnasium?

    Svar: Ja, vi har startat en elevkår och har en aktiv styrelse. Det finns även möjlighet att delta i olika elevföreningar och aktiviteter som anordnas på skolan.

 

Sidan senast uppdaterad:

sv