Tömning av vattenlås som kan innehålla kvicksilver eller amalgam
Kvicksilver har genom åren haft många olika användningsområden. På senare år har användningen minskat och hanteringen blivit bättre. Tidigare kvicksilverhantering sätter sina spår. Kvicksilver i vattenlås, vaskar eller golvbrunnar, kan ligga kvar i årtionden eller ännu längre.
Vattenlås ska tömmas
Kvicksilver i vattenlås kan påträffas framförallt i lokaler som används, eller har använts för tandvård, sjukvård eller laboratorieverksamhet samt i lektionssalar och preparatrum för undervisning i kemi, fysik eller biologi.
Det som gäller är att om kvicksilverhantering fortfarande förekommer ska vattenlåsen i dessa utrymmen tömmas årligen. Exempel på sådana verksamheter är där termometrar som innehåller kvicksilver används eller tandvårdsmottagningar som avlägsnar amalgam. När kvicksilverhanteringen upphör ska en sista kontrolltömning utföras. Dessa instruktioner gäller generellt för tömning av vattenlås som kan innehålla kvicksilver. Är du osäker på hur du öppnar ett vattenlås eller hur du i övrigt ska gå tillväga, ska du överlåta arbetet åt en fackman och försäkra dig om att arbetet och hanteringen av innehållet i vattenlåsen görs på ett korrekt sätt, det vill säga enligt instruktionerna här.
Då det finns ett flera olika typer av vattenlås är det inte möjligt att kort beskriva hur de olika modellerna enklast öppnas. Ibland kan specialverktyg behövas. Det är dock lämpligt att ha någon form av tätmedel eller nya packningar tillgängliga när vattenlås ska tömmas. Försäkra dig om att vattenlåset är tätt efter tömningen, så att inte vattenskador uppstår.
Tänk på att trots att du inte ser kvicksilver i det slam som du tömmer ur vattenlåset, kan det innehålla stora mängder kvicksilver och ska hanteras som farligt avfall.
Tömning av vattenlås under vask
- Placera ett uppsamlingskärl under vattenlåset, till exempel en tioliters hink eller en balja.
- Öppna låset försiktigt. Använd gärna diskhandskar eller motsvarande då det oftast är oundvikligt att du får slam och vatten på händerna när låset öppnas. Ta av eventuella guldringar från fingrarna. Får du kvicksilver på en guldring blir denna amalgamerad. Du blir då tvungen att gå till en guldsmed för att få bort kvicksilvret som har fastnat på ringen.
- Töm ut det resterande innehåll ur vattenlåset. Använd gärna en diskborste eller flaskborste för att ta bort löst sittande slam i vattenlåset och anslutande rör. Samla upp allt slam samt löst material i kärlet. Observera att vanligtvis ser du inte något metalliskt kvicksilver i slammet när låset töms. Det beror på att kvicksilvret kan vara legerat med andra metaller eller att mängden är så liten att den är svår att upptäcka med blotta ögat. Innehållet i vattenlåset ska dock alltid betraktas som kvicksilverförorenat.
- Öppna vattenkranen försiktigt och skölj efter med cirka en deciliter vatten för att få med de sista av slammet.
- Skruva ihop vattenlåset och byt eventuellt trasiga eller dåliga packningar.
- Öppna vattenkranen och fyll på vatten i vattenlåset. Torka av låset så att det är torrt och kontrollera noga att det inte läcker vatten.
- Töm över uppsamlingskärlets innehåll i ett okrossbart kärl som har tätslutande lock, till exempel en fem- eller tioliters plastdunk. Använd en tratt och håll till på en bricka eller dylikt, så att eventuellt spill går att samla upp. Gör rent verktyg som har blivit förorenade. Gör även rent uppsamlingskärlet med hjälp av en liten skvätt vatten och borste. Töm vattnet i plastdunken och skölj efter med ytterligare en skvätt vatten så att även tratten blir tvättad. Märk dunken så att det tydligt framgår att innehållet är kvicksilverförorenat.
- Gör en anteckning i journal eller motsvarande om att låset har tömts.
Kontaktinformation
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: