Miljö- och hälsoskyddstillsyn
Miljö- och hälsoskyddstillsynen riktar sig till olika verksamheter som är tillstånds- och anmälningspliktiga, men även sådana som inte är det, men som ska följa lagkrav, till exempel miljöbalken.
I miljöförvaltningens tillsyn ingår bland annat att:
- granska olika rapporter som gäller miljö (inomhus och utomhus)
- göra föranmälda eller oanmälda inspektioner
- handlägga anmälningar, tillståndsansökningar och klagomålsärenden.
Miljöförvaltningen ser också över verksamheters:
- utsläpp till luft
- mark och vatten
- kemikaliehantering
- farligt avfall
- buller
- lukt från exempelvis avfall och processer
- hushållning med energi och resurser
- egenkontroll.
Ditt ansvar som företag eller verksamhet
- Företaget och verksamheten ansvarar för att följa de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken.
- Företaget ska ha rutiner och den övervakning som behövs för att garantera att lagkraven följs.
- Företaget och verksamheten ska kunna visa miljöförvaltningen att ni följer miljölagstiftningen i er verksamhet.
- Företaget och verksamheten ska följa produktvalsprincipen, det vill säga välja produkter som innebär minst risk för människors hälsa och miljö.
Ett klagomål räcker
Det räcker oftast med ett klagomål från en person för att miljöförvaltningen ska bli skyldig att utreda fallet och se till att rättelse vidtas vid behov. Antalet som störs kan dock ha betydelse i prövningen av om en störning är en olägenhet och om en åtgärd är rimlig. Efter utredning gör miljöförvaltningen en rimlighetsbedömning om eventuella åtgärder står i proportion till störningen.
Sanktioner och åtalsanmälningar
Miljöförvaltningen beslutar om sanktioner om vi hittar brister vid kontroll hos ett företag. Exempel på sanktioner som förekommer är: förbud med eller utan vite, miljösanktionsavgift, åtalsanmälan.
Miljöförvaltningen är skyldig att åtalsanmäla varje misstanke om brott mot miljöbalken. Vi ska inte själva göra någon bedömning av den upptäckta överträdelsen. Om det blir fällande dom, om brottet betraktas som ringa eller avskrivs, avgör alltid åklagaren. Om överträdelsen skett uppsåtligt eller av oaktsamhet avgörs också av åklagaren.
Avgifter
Miljöförvaltningen tar även ut en årlig avgift för vissa miljöfarliga verksamheter. Enligt lagen tas avgift ut för extra kontroller hos verksamheter som har orsakats av allvarliga brister. Avgifternas storlek varierar beroende på vilken verksamhet som tillsynen gäller.
Information och råd från miljöförvaltningen
Miljöförvaltningen kan lämna enklare råd i enskilda fall, till exempel ge besked som tydligt förmedlar de krav som ställs i miljöbalken. Däremot kan vi inte hjälpa verksamhetsutövaren i detaljer, till exempel med att identifiera vilka åtgärder och rutiner som är mest lämpliga. Detta utförs av verksamhetsutövaren (företagaren), eventuellt med hjälp av konsulter som företagaren själv får kontakta.
Kontakta oss
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd
- E-post:
- miljo@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 35 15
- Postadress:
- Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
Sidan senast uppdaterad: