$left
$middle

Ansvar och roller i livsmedelskontrollen

Miljöförvaltningen inom Malmö stad är kontrollmyndighet för livsmedelshanteringen i Malmö. Arbetet utförs av livsmedelsinspektörer på förvaltningens avdelning för livsmedelskontroll.

Livsmedelskontrollen på miljöförvaltningen

Livsmedelskontrollens arbete är att:

  • Genomföra planerade kontroller på registrerade livsmedelsanläggningar: Vi kontrollerar företagets rutiner och att ni uppfyller lagkraven. Vi kontrollerar även livsmedelsverksamheten, till exempel hantering, rengöring, personalhygien och lokalunderhåll.
  • Utföra kontroller efter inkomna klagomål och misstänkta matförgiftningar.
  • Utfärda sanktioner (till exempel förbud, förelägga, åtalsanmäla) om allvarliga avvikelser konstateras.
  • Registrera livsmedelsanläggningar.
  • Lämna enklare råd och anvisningar, bland annat via förvaltningens servicetelefon och under kontrollbesök.

Detta är inte miljöförvaltningens uppgifter:

  • Att genomföra utbildningar för livsmedelspersonal. Detta utförs av utbildnings- eller hygienkonsulter.
  • Att upprätta ritningar över livsmedelslokaler. Det gör kökskonsulter och arkitekter som du som livsmedelsföretagare själv kontaktar.
  • Att informera om ny eller förändrad lagstiftning.

Livsmedelsföretagens ansvar

Du som livsmedelsföretagare, eller du som hanterar livsmedel till allmänheten ska:

  • Anmäla din livsmedelsanläggning till miljöförvaltningen senast två veckor innan du påbörjar din verksamhet. Detta gäller även när du övertar eller förändrar en verksamhet
  • Se till att kraven i lagstiftningen uppfylls inom ditt företag. Du ska även ha rutiner för att kontrollera att kraven uppfylls.
  • Ansvara för att personalen har tillräckliga kunskaper om lagstiftning och livsmedelshygien i verksamheten.

Regler och lagstiftning

  • Livsmedelslagen (2006:804)
  • EG-förordning nr 178/2002 (livsmedelslagstiftningen)
  • Livsmedelslagen (2006:804)
  • Livsmedelsförordningen (2006:813)
  • EG 178/202, artikel 17
  • EG-förordning 852/2004 (hygienkrav)
  • EG-förordning nr 882/2004 (om offentlig kontroll)
  • EG-förordning 1169/2011 (informationsförordningen)

Avdelningen för livsmedelskontroll

Avdelningen för livsmedelskontroll

Telefon:
040-34 20 42
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
Postadress:
Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
sv