Malmö stad
$left
$middle

Livsmedelskontroll hos verksamheter

De livsmedelskontroller som miljöförvaltningen gör hos livsmedelsverksamheter i Malmö kan både vara planerade och händelsestyrda (det vill säga kontroll som görs när ett klagomål kommit in). Ibland tar miljöförvaltningen prov på livsmedlen, till exempel vid utredning av misstänkt matförgiftning och i samband med vissa projekt.

Vid en inspektion kontrollerar miljöförvaltningens livsmedelskontroll de faktiska förhållanden i verksamheten, till exempel rengöring, temperaturer och underhåll av lokalen. Ofta behöver livsmedelsinspektören ställa frågor och ha en dialog och diskussion utifrån vad som upptäcks under kontrollen. Inspektioner är oftast oanmälda. I fokus för kontrollerna kan också finnas sådant som information om allergener, livsmedelshygien, spårbarhet, märkning och redlighet samt skadedjurbekämpning, avfallshantering och tillsatser.

Revision kallas den kontroll där livsmedelskontrollen noggrant går igenom utvalda rutiner som verksamhet upprättat för att producera eller servera säkra livsmedel samt hur rutinerna fungerar i praktiken kallas revision. De är oftast anmälda, det vill säga miljöförvaltningen meddelar verksamheten innan besöket.

Planerade kontroller

Kontroller hos livsmedelsverksamheter görs antingen som inspektion eller som en revision. Hur ofta miljöförvaltningen kontrollerar en verksamhet beror på vilken risk som förknippas med verksamheten.

Händelstyrda kontroller

I de fall miljöförvaltningen tar emot klagomål, anmälan om en misstänkt matförgiftning eller en misstänkt allergireaktion, gör vi alltid en utredning i någon form. I många fall görs en kontroll på plats i form av en inspektion. Om klagomålet eller den misstänkta matförgiftningen eller allergin anses vara befogad, kommer en timavgift att tas ut som livsmedelsföretaget ska betala.

Uppföljande kontroll

Om miljöförvaltningen under en kontroll upptäcker att en livsmedelsverksamhet har avvikelser som måste åtgärdas måste verksamheten betala timavgift för en extra kontroll (inspektion). Denna uppföljande kontroll gör vi för att se till att avvikelserna åtgärdats.

Efter livsmedelskontrollen

Efter en inspektion eller revision sammanställer miljöförvaltningen eventuella avvikelser mot lagstiftningen och inspektören gör en bedömning på vilket sätt avvikelserna ska följas upp. Uppföljning kan till exempel vara ett återbesök, där vi gör en uppföljande kontroll, eller genom att du skickar in en åtgärdsplan till miljöförvaltningen. Vid mindre avvikelser görs uppföljningen vid nästa planerade kontrollbesök.

Miljöförvaltningen kan använda en eller flera sanktioner mot verksamheter som begår brott mot livsmedelslagstiftningen och/eller inte som inte åtgärdar avvikelser inom verksamheten.

Kontakta oss

Avdelningen för livsmedelskontroll

Telefon:
040-34 20 42
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
Postadress:
Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17

Sidan senast uppdaterad:

sv