Ekologiska produkter
Nästan alla företag som hanterar ekologiska livsmedel ska anmäla sig till Livsmedelsverket innan verksamheten kan börja. Du som livsmedelsföretagare ska också certifiera din verksamhet hos ett kontrollorgan. Kraven gäller inte verksamheter som serverar livsmedel.
Anmälan och certifiering
Inom EU finns gemensamma regler för ekologiska produkter; från odling och tillverkning till försäljning. Kraven utökades år 2022 och omfattar numera fler verksamheter.
Hanterar ditt företag ekologiska livsmedel (med vissa undantag) ska du anmäla verksamheten till Livsmedelsverket innan den startar. Läs mer på
livsmedelsverket.se. Där hittar du information om anmälan.
Undantag från anmälan till Livsmedelsverket gäller för företag som var certifierade av ett kontrollorgan före den 1 januari 2022. Undantaget gäller också för dig som endast säljer förpackade livsmedel direkt till slutkonsument. Tänk på att distansförsäljning (till exempel försäljning via webbplats och försäljning via reko-ring) inte är undantaget från anmälan eftersom det inte räknas som direktförsäljning.
För livsmedelskedjor som har samma organisationsnummer, men flera butiker, behöver endast en anmälan göras.
Certifiering hos kontrollorgan
När anmälan är gjord till Livsmedelsverket ska du se till att verksamheten certifieras av ett kontrollorgan. I Sverige finns flera kontrollorgan som certifierar och kontrollerar ekologiska livsmedel. Läs vilka dessa är
på livsmedelsverket.se. Sök på Ekologisk mat - att tänka på för företag så hittar du de företag som är godkända att certifiera din ekologiska försäljning.
Undantag från krav på certifiering gäller för dig som säljer oförpackade livsmedel direkt till slutkonsument om den ekologiska försäljningen inte överstiger 5 000 kg på ett år eller inte har en årsomsättning som överstiger 20 000 EUR. Exempel på en sådan verksamhet är om du säljer mindre mängder ekologiska bananer eller annan frukt och grönt i lösvikt.
Storhushåll undantagna
Storhushåll, det vill säga sjukhus-, skol-, militär-, personal- eller lunchrestaurang omfattas inte av det ekologiska regelverket. Eventuell information till kunden om att livsmedel eller enskilda ingredienser är ekologiska får dock inte vara vilseledande för konsumenter.
Miljöförvaltningens kontroll
Miljöförvaltningens livsmedelskontroll kommer att utreda din verksamhet
för att se om ditt företag ska vara anmält till Livsmedelsverket och certifierat av ett kontrollorgan. Vi kommer senare att kontrollera att anmälan är gjord. För den kontrollen kan vi behöva titta på märkning och information som ditt företag har till konsumenter. Vi kommer även att granska spårbarhetsdokument och eventuellt ekologiskt certifikat.
Även om ditt företag är undantaget från krav på anmälan och certifiering, kan vi granska märkning och information samt spårbarhet, för att se till att
konsumenter inte vilseleds.
Kontaktinformation
Avdelningen för livsmedelskontroll
- E-post:
- livsmedel@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 20 42
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Postadress:
- Malmö stad Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Webbplats:
- malmo.se/livsmedel
Sidan senast uppdaterad: