$left
$middle

Krav på livsmedelsverksamheter

Du som driver en livsmedelsverksamhet ska ha tillräcklig kunskap om livsmedelshantering och ha rutiner för verksamheten. Här har vi listat en del viktiga saker som du måste tänka på.

Allergener och allergeninformation

Det är viktigt att ha rätt allergeninformation till gäster och konsumenter med de ingredienser som det är vanligast att vara allergisk eller överkänslig mot. Livsmedelsverksamheten behöver ha fungerande rutiner och arbetssätt så att kunskap och information om allergener alltid finns på plats. Här listar vi de vanligaste allergenerna.

Avfall från livsmedelshantering

Som livsmedelsföretagare har du skyldighet att källsortera vissa typer av avfall. Det är också viktigt att ha en fettavskiljare och att avfall som uppstår av matfett och olja tas omhand på rätt sätt.

Egen kontroll för livsmedelsverksamhet

Att ha en egen kontroll i livsmedelsverksamheten är ett sätt att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet. Ansvaret att producera, servera och sälja säker mat ligger på dig som driver och arbetar med livsmedelsverksamhet.

Hantering av animaliska biprodukter (ABP)

Det är viktigt att livsmedelsverksamheter känner till reglerna för ABP för att förebygga incidenter likt de som har hänt tidigare, till exempel galna ko-sjukan och stora utbrott av svinpest.

Kemikaliehantering i livsmedelsverksamhet

Du ska i din verksamhet se till att de kemikalier som ni använder inom är skonsamma för miljön samt förvaras och slängs på rätt sätt.

Lokalernas utformning

Det grundläggande kravet är att din livsmedelsanläggning ska vara utformad och inredd så att du kan hålla en god livsmedelshygien.

Märkning och information om livsmedel

Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att se till att det är korrekt märkningen på varorna som du säljer. Detta är mycket viktigt bland annat för de konsumenter som är allergiker.

Återbrukbara matlådor och muggar

Från den 1 januari 2024 finns en ny lag som kan beröra dig som driver till exempel restaurang, café, food truck eller annan servering och försäljningsställe. Nu ska du kunna erbjuda mat och dryck för take away i muggar och matlådor som kan återanvändas, rengöras och användas flera gånger.

Kontakta oss

Avdelningen för livsmedelskontroll

Telefon:
040-34 20 42
Telefontider:
Vardagar klockan 09.00–12.00
Postadress:
Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Webbplats:
malmo.se/livsmedel
sv