Allergener och allergeninformation
Du som har café, restaurang eller annan servering ska kunna lämna information till gästerna om vilka allergener som maten innehåller. Det är viktigt att ge rätt information för att personer som är allergiska eller intoleranta mot vissa ämnen inte ska bli sjuka.
Avfall från livsmedelshantering
Vid all form av livsmedelshantering uppstår sopor, det vill säga avfall. Driver du en livsmedelsverksamhet, ett serveringsställe, restaurang, café eller livsmedelsbutik har du skyldighet att källsortera vissa typer av avfall.
Egen kontroll för livsmedelsverksamhet
Att ha en egen kontroll i livsmedelsverksamheten är ett sätt att arbeta förebyggande med livsmedelssäkerhet.
Hantering av animaliska biprodukter
Livsmedelsverket och miljöförvaltningen i Malmö stad kontrollerar hanteringen av animaliska biprodukter (ABP) i livsmedelsverksamheter.
Sammansatta livsmedel
Regler och tillvägagångssätt för att importera livsmedel är olika beroende på om du som livsmedelsföretag ska handla med länder inom EU eller utanför EU. Det finns också särskilda regler för så kallade sammansatta livsmedel.
Kemikaliehantering i livsmedelsverksamhet
Du som driver livsmedelsverksamhet har ett ansvar att följa miljölagstiftningen. Därför ska du bland annat se till att de kemikalier som används inom verksamheter är skonsamma för miljön samt förvaras och slängs på rätt sätt.
Ljudnivåer på restauranger och krogar
Det är viktigt att alla verksamhetsutövare tar ansvar för att verksamheten inte stör omgivningen. Här är riktvärden och rekommendationer för buller i bostäder och lokaler.
Lokalernas utformning
Vid utformning av lokaler för livsmedelshantering och livsmedelsverksamhet finns det en del regler och riktlinjer du som verksamhetsutövare måste följa.
Märkning och information om livsmedel
Som livsmedelsföretagare har du ansvar för att se till att det är korrekt märkningen på varorna som du säljer. Detta är mycket viktigt bland annat för de konsumenter som är allergiker. De måste kunna lita på uppgifterna om vad en matvara innehåller.
Dricksvatten
Här är information till er som har restaurang och café om vad ni ska göra när det kommer ett larm om att dricksvattnet är otjänligt.
Återbrukbara matlådor och muggar
Du ska kunna erbjuda mat och dryck för take away i muggar och matlådor som kan återanvändas, rengöras och användas flera gånger.
Ekologiska produkter
Nästan alla företag som hanterar ekologiska livsmedel ska anmäla sig till Livsmedelsverket innan verksamheten kan börja. Du som livsmedelsföretagare ska också certifiera din verksamhet hos ettkontrollorgan. Kraven gäller inte verksamheter som serverar livsmedel. Miljöförvaltningen kontrollerar företags hantering av ekologiska produkter.