Hantering av animaliska biprodukter - ABP
I livsmedelsverksamheter som till exempel i butiker och i lager finns ofta sådant som man av olika skäl
inte längre vill eller kan använda som livsmedel och som innehåller animaliska beståndsdelar. Detta kallas
för animaliska biprodukter (ABP). Det är viktigt att livsmedelsverksamheter känner till vad animaliska biprodukter är och hur de ska tas om hand.
När något identifierats som en animalisk biprodukt ska det kategoriseras och märkas samt tas om hand på rätt sätt. Detta är viktigt och syftar
till exempel till att livsmedel ska vara säkra och inte innehålla något som tidigare ansetts vara avfall.
Exempel på ABP är kött, fisk, ägg, fiskgratäng, burk-ravioli och kakor.
Vad är en animalisk biprodukt?
Animaliska biprodukter (förkortas ABP) är produkter från djurriket som inte är avsedda som livsmedel.
Exempel på ABP i livsmedelsverksamheter:
- Före detta livsmedel
Huvuddelen av det ABP som uppstår i en butik/verksamhet är sådant som sorterats ut men som inte innebär någon hälsorisk (t ex passerat bäst-före-datum eller trasiga förpackningar). - Styckningsrester och spill från chark
- Produkter som återkallas från leverantör
Livsmedel som återkallas kan klassas som ABP men betraktas i de flesta fall som livsmedel. Det är den som återkallar som avgör vad som räknas som ABP vid ett återkallande. - Matavfall
Rester som uppstår i till exempel personalmatsal eller i eventuell restaurangverksamhet är kategori 3. Matavfall får inte utfordras till produktionsdjur, svin eller fjäderfä.
Animaliska biprodukter delas in i risknivåer
ABP är indelade i tre kategorier baserat på risk för människors och djurs hälsa. ABP ska tas om hand olika beroende på vilken typ av kategori som de tillhör. Det vanligaste hanteringssättet för ABP är att de förbränns eller blir biogas.
Kategori 1
Slakt- och styckningsmaterial: i butiker där kött styckas kan det förekomma ABP av specificerat riskmaterial (SRM). ABP i denna katetogi ska alltid förstöras. Förekommer sällan i butik.
Kategori 2
Animaliska produkter som innehåller höga halter av patogena mikroorganismer. Livsmedel med smitta, till exempel salmonella i köttfärs.
Kategori 3
Till exempel före detta animaliskt livsmedel som inte bär på någon känd smitta, spill från chark, delikatess, matavfall. Minst risk.
Livsmedelsverksamhetens skyldigheter
Verksamhetsansvariga ska identifiera vilka ABP som finns i verksamheten och se till att de hanteras i enlighet med gällande lagstiftning.
Det är viktigt att det finns framtagna rutiner för hantering av ABP och att personalen känner till och följer dem.
Separering/förvaring
ABP ska förvaras så att det inte finns risk för förväxling med livsmedel eller mellan olika kategorier av ABP. Om det är nödvändigt för att undvika förväxling, måste materialet märkas upp. Separering från livsmedel är viktigt för att ABP inte ska riskera att bli livsmedel igen av misstag, eller eventuellt kontaminera/smitta livsmedel som ska säljas.
Förvaring i butiken är viktig dels med tanke på separering men också om ABP ska bli djurfoder. För detta gäller särskilda regler. Om ABP ska användas som djurfoder, kontakta Jordbruksverket. Exempel på detta skulle kunna vara bröd som innehåller till exempel ägg eller mjölk.
Spårbarhet och register
Varje sändning av ABP ska åtföljas av ett handelsdokument. Dessa finns på Jordbruksverkets hemsida. Originalet ska åtfölja sändningen till slutdestinationen. En kopia behålls av verksamheten och en av transportören. Handelsdokument och register ska sparas i minst två år.
Verksamheten ska föra register över vad som sänts som ABP (mängd, kategori, datum, mottagare). Detta är viktigt för att det ska kunna vara möjligt att spåra ABP. Register kan vara så kallat handelsdokument.
Transportörer och mottagare
Transportörer av ABP ska vara registrerade hos Jordbruksverket.
Under transporten ska förpackningen/behållaren vara märkt med kategori och med texten ”Ej avsett att användas som livsmedel” om det är kategori 3-material. Det är upp till avsändare och transportör att komma överens om vem som ansvarar för märkningen.Transportören får bara ta ABP till mottagare som har tillstånd för detta (till exempel förbrännings- eller biogasanläggning).
ABP kan ibland användas som foder. Då måste det finnas en registrerad foderföretagare (mottagare). Kontakta Jordbruksverket för mer information.
Undantag från ABP-kraven
- Mindre än 20 kg ”före detta livsmedel” per vecka kan skickas till förbränningsanläggning (ordinarie avfallshantering).
- Mjölk och mjölkprodukter vars fel är förpackningsdefekter eller passerat bäst-före-datum kan sändas tillbaka till mejeri.
- Matavfall kan bortskaffas med ordinarie avfallshantering.
Återkallelse
Livsmedel kan återkallas av olika skäl. I flera fall kan livsmedlet fortsätta att betraktas som livsmedel. Om produkten klassas som ABP gäller samma krav som ovan. En livsmedelsanläggning får ta tillbaka produkter som den levererat även om dessa övergår till ABP.
Jordbruksverket
Jordbruksverkets information om djurprodukter och biprodukter.
Kontakta oss
Avdelningen för livsmedelskontroll
- E-post:
- livsmedel@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 20 42
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Postadress:
- Malmö stad Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
Sidan senast uppdaterad: