Om din livsmedelsverksamhet i samband med kontroll uppvisar allvarliga avvikelser, eller flera mindre avvikelser, kommer miljöförvaltningen att göra en uppföljning där det kontrolleras att avvikelserna åtgärdats.
När en verksamhet får en extra kontroll på grund av att lagstiftningen inte följts, måste verksamheten betala en timavgift. Sanktionerna som miljöförvaltningen kan göra om inte avvikelser åtgärdas, eller allvarliga avvikelser konstateras är
- hanteringsförbud
- förbud mot utsläppande på marknaden
- förelägga om åtgärder
- åtalsanmälan.
Hanteringsförbud
Ett hanteringsförbud kan läggas för hela eller delar av verksamheten, till exempel om miljöförvaltningen gör bedömningen att livsmedelshanteringen utgör en risk för konsumentens hälsa. När avvikelsen/avvikelserna är åtgärdade kan beslutet hävas.
Förbudet kan också läggas om verksamheten till exempel har en livsmedelshantering som lokalen inte är anpassad för. Beslutet om förbud omfattar då den hantering som inte är tillåten.
Förbud mot att släppa ut livsmedel på marknaden
Det finns olika skäl till att vi beslutar om förbud mot utsläppande på marknaden. Det gäller till exempel om livsmedel kan antas vara oätliga, om livsmedel inte är märkta på rätt sätt eller om livsmedel säljs efter passerat hållbarhetsdatum. Beslut mot utsläppande av livsmedel på marknaden kan fattas med eller utan vite. Om det finns ett vitesföreläggande – och avvikelserna inte åtgärdas – ansöker miljöförvaltningen om utdömande av vitesbeloppet och du kan då få betala sanktionsavgift.
Livsmedel kan även omhändertas i de fall det kan misstänkas att livsmedlet kommer att användas om det inte tas bort från livsmedelsverksamheten.
Förelägga om åtgärder
Föreläggande kan bli aktuellt när en verksamhet inte har fungerade rutiner och efter upprepade påpekanden från miljöförvaltningen inte åtgärdat avvikelser. Då föreläggs verksamheten att åtgärda avvikelserna inom en viss tidsperiod. Ett beslut om föreläggande kan fattas med eller utan vite. Om det finns ett vitesföreläggande – och avvikelserna inte åtgärdas – ansöker miljöförvaltningen om utdömande av vitesbeloppet och du kan då få betala sanktionsavgift.
Åtalsanmälan
När misstanke om brott mot livsmedelslagstiftningen förekommer, kan miljöförvaltningen lämna in åtalsanmälan till åklagare som utreder om åtal ska väckas eller inte. I en sådan anmälan lämnas uppgifter om företaget, vilket brott som misstänks ha begåtts och vilken lagstiftning som verksamheten eventuellt brutit mot.
Miljöförvaltningen lämnar åtalsanmälningar till åklagare, till exempel då livsmedel inte är märkta korrekt trots upprepade kontroller. Om en verksamhet döms för brottet blir påföljden böter.