Avgifter för livsmedelsverksamhet
När du ska starta en ny, eller tar över en befintlig livsmedelsverksamhet finns det avgifter som är kopplade till miljöförvaltningens livsmedelskontroll som du måste känna till.
Du betalar en registreringsavgift i samband med att du anmäler ditt företag och verksamhet till miljöförvaltningens livsmedelskontroll. Därefter betalar du en avgift för den livsmedelskontroll som vi genomförunder registreringsåret och för kommande kontroller.
Ibland krävs det extrakontroller och då ska du som livsmedelsföretagare betala en timavgift även för dem.
Malmö stads taxa för miljöförvaltningens kontroller är baserad på livsmedels- och foderlagstiftningen och kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.
Timtaxan för 2024
Från och med den 1 januari 2024 är timavgiften för livsmedelskontroll 1 555 kronor.
Efterdebitering införd från 2024
Från och med den 1 januari 2024 har ett nytt system införts för Malmö stads debitering av livsmedelskontroller för restauranger, caféer och andra livsmedelsföretag i Malmö. Livsmedelsföretag betalar avgiften efter att livsmedelskontrollen har gjorts i verksamheten.
Avgifter som miljöförvaltningen kan ta ut
- registreringsavgift
- kontrollavgift
- avgift för uppföljande kontroll (extra kontroll)
- sanktionsavgift.
Timavgift gäller för planerade kontroller, eventuella uppföljande kontroller och händelsestyrd kontroll.
Avgift för registrering
I samband med att du registrerar din verksamhet tar miljöförvaltningen en avgift. För år 2024 är registreringsavgiften 1 555 kronor. (Den har under år 2023 varit 2 200 kronor). Avgiften betalar du när du får en faktura från miljöförvaltningen efter att vi avslutat arbetet med adminstrationen.
Ny modell för riskklassning från och med 2024
Livsmedelskontrollen i Sverige bygger på de avgifter som alla livsmedelsverksamheter betalar. Från den 1 januari 2024 inför Livsmedelsverket ett nytt sätt för alla kommuner att räkna ut mängden livsmedelskontroll. Det är en ny modell för riskklassning och beräkning av kontrollfrekvens, det vill säga hur många kontroller som miljöförvaltningens avdelning för livsmedelskontroll ska göra under fem år.
Under 2023 har miljöförvaltningen i Malmö stad klassat om alla livsmedelsföretag i Malmö efter en ny, nationell modell, som ligger till grund för hur mycket livsmedelskontroll som varje företag ska få. Beräkningen i modellen bygger på hur mycket du som livsmedelsföretagare säljer, producerar, vad som produceras, hur stor verksamheten är, antalet årsverken med mera.
Kontrollfrekvensen för en livsmedelverksamhet beror på vilka risker den innebär för människors hälsa och konsumentens intresse.
För mindre och enklare livsmedelsverksamheter kan kontrollfrekvensen vara så liten som en eller två gånger inom en femårsperiod. Är livsmedelsverksamheten stor med en mer omfattande hantering, får de företagen en kontrollfrekvens på minst en gång, och upp till max fem gånger, per år.
Efterhandsbeditering från och med 2024
Med det nya systemet kommer alla livsmedelsföretag att betala kontrollavgift efter att miljöförvaltningen gjort kontroll på företaget. I det tidigare avgiftssystemet beslutade miljöförvaltningen om ett antal kontrolltimmar som sedan multiplicerades med en timtaxa. Därefter betalade de avgiften årligen i början av varje år, även om kontroll inte utfördes varje år.
Med nya riskklassningsmodellen beslutar miljöförvaltningens livsmedelskontroll om en kontrollfrekvens och avgiften betalas efter att livsmedelsinspektör varit på kontroll hos företaget eller verksamheten.
Hur stor avgift du kommer att betala beror på hur lång tid livsmedelskontrollen tar, där vi också räknar in till exempel tid för miljöförvaltningens förberedelser och administration.
Du kommer att betala avgiften efter att livsmedelskontrollen har gjorts i din verksamhet och enligt gällande timavgift, en så kallad efterhandsdebitering. Vi baserar avgiften på tiden (antal timmar) som vi har arbetat i varje kontrollärende.
Avgift för extra kontroll
Om miljöförvaltningen gör uppföljande livsmedelskontroll, finansieras den genom timavgifter (som ovan nämnda, från och med år 2023: 1 495 kronor per timme). Vi tar ut avgiften om vi ser att det finns brister som kräver livsmedelsinspektion för att kontrollera att de åtgärdats. Avgiften kan även bli aktuell vid befogade klagomål och vid konstaterade matförgiftningar
Sanktionsavgift
Det är viktigt att företag registrerar sin verksamhet hos miljöförvaltningen innan start. Om verksamhet påbörjats utan att anmälan gjorts kan vi besluta att företaget måste betala en sanktionsavgift.
Sanktionsavgiftens summa
Om verksamheten har startat utan att vara registrerad hos miljöförvaltningen, blir sanktionsavgiften baserad på en halv, eller en procent, av livsmedelsverksamhetens årsomsättning. Årsomsättningen gäller för hela företaget/bolaget/verksamheten, inte bara den del som innefattar livsmedelsverksamheten. Den kan som minst bli 2 500 kronor och som högst 75 000 kronor.
Har du sålt eller avvecklat ditt företag?
Tänk på att anmäla till miljöförvaltningen om du säljer eller upphör med din verksamhet.
Om din verksamhet har upphört eller bytt ägare före årsskiftet är det viktigt att du meddelar oss detta så fort som möjligt.
Kontakta oss
Avdelningen för livsmedelskontroll
- E-post:
- livsmedel@malmo.se
- Telefon:
- 040-34 20 42
- Telefontider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
- Postadress:
- Avdelningen för livsmedelskontroll Avdelningen för livsmedelskontroll, Miljöförvaltningen, Malmö stad 205 80 Malmö
- Besöksadress:
- Bergsgatan 17
- Besökstider:
- Vardagar klockan 09.00–12.00
Sidan senast uppdaterad: