$left
$middle

Bilskrot

Du som ska starta en bilskrotningsverksamhet ska anmäla det till miljöförvaltningen. Miljöförvaltningen bedriver tillsyn på bilskrotsverksamheter utifrån gällande lagar och regler, bland annat miljöbalken och bilskrotningsförordningen. Det är ditt ansvar som verksamhetsutövare att se till att ert företag eller verksamhet följer de lagar och regler som finns.

Bilskrotningsverksamhet är anmälningspliktig och gäller för bilar, bussar, lastbilar och andra motordrivna fordon med en totalvikt på högst 3500 kilo.

Efter du skickat in anmälan

Efter att miljöförvaltningen tagit emot din anmälan beslutar miljönämnden om försiktighetsmått som gäller din verksamhet. Försiktighetsmåtten som du får meddelande om från miljöförvaltningen omfattar de krav som ställs på ditt företag eller verksamhet utöver bilskrotningsförordningen. Du ska också efter miljöförvaltningens meddelande skicka in en ansökan om auktorisation till Länsstyrelsen Skåne.

Ansök om auktorisation hos länsstyrelsen

Om du vill driva en bilskrotningsverksamhet där du omhändertar och demonterar bilar, måste du vara auktoriserad. Du ansöker hos Länsstyrelsen Skåne som beslutar om auktorisation. Auktorisationen är tidsbegränsad till högst fem år men en förlängning kan göras efter ny ansökan.

Länsstyrelsen kräver att miljöförvaltningen tagit emot anmälan om verksamheten och beslutat om försiktighetsmått för verksamheten innan auktorisation kan meddelas.

Tillsyn av bilskrotningsverksamhet

Miljöförvaltningen ansvarar för tillsyn över skrotbilsverksamhet enligt miljöbalken. Tillsynen innebär bland annat att de kommer ut och besöker din verksamhet. Syftet är att kontrollera att lagstiftningen och försiktighetsmåtten följs.

Om den verksamhet som du bedriver inte följer lagstiftningens och försiktighetsmåttens krav kan miljöförvaltningen komma att besluta om åtgärdsföreläggande eller i värsta fall förbud mot fortsatt verksamhet.

Egenkontroll

För alla tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter gäller egenkontrollförordningen. Eftersom bilskrotning är anmälningspliktig verksamhet ska du ha en skriftlig egenkontroll för att planera verksamheten så att den minimerar miljöpåverkan.

Av din skriftliga egenkontroll ska minst detta framgå:

  • Det organisatoriska ansvaret för verksamheten
  • Rutiner för underhåll av utrustning
  • Rutin för att meddela miljöförvaltningen vid driftsstörning
  • En förteckning över de kemikalier du använder.

Naturvårdsverket har mer information om egenkontroll för verksamhetsutövare.

Självplockningsverksamhet

Du som bilskrotare har ansvar för att uttjänta bilar kommer att tas omhand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. Självplockningsverksamhet, det vill säga att kunder själva demonterar delar och avgör om dessa kan användas eller inte, är inte förenligt med bilskrotningsförordningen.

Transport av avfall och farligt avfall

Du är skyldig att kontrollera att den som tar emot ditt avfall för transport eller annan hantering har gjort den anmälan eller har det tillstånd som krävs för hanteringen.

Om du transporterar ditt farliga avfall själv krävs

  • tillstånd från länsstyrelsen om mängden farligt avfall som transporteras under ett verksamhetsår överstiger 100 kilo eller 100 liter
  • anmälan till länsstyrelsen om mängden farligt avfall under ett verksamhetsår är mindre än 100 kilo eller 100 liter. Någon nedre gräns finns inte.

Transport av icke-farligt avfall

Utan anmälan/tillstånd får du transportera upp till 10 ton eller 50 kubikmeter icke-farligt avfall om avfallet uppkommit i egen yrkesmässig verksamhet. Gränserna gäller per kalenderår.

Hushållsavfall inom verksamheten

Uppkommer hushållsavfall i verksamheten, oberoende av mängd, så måste avtal finnas med VA Syd gällande hämtning av avfall.

Med hushållsavfall menas sådant avfall som uppkommer som en direkt följd av att människor – oavsett ändamål eller verksamhet – uppehåller sig inom en lokal eller i en anläggning. Exempel är avfall från personalmatsalar, fikarum, toaletter och kontor.

Cisterner för diesel, eldningsolja eller spillolja

Anmäl installation till miljöförvaltningen

Cisterner som är placerade utomhus (ovan eller i mark) eller inomhus (men ej går att inspektera runt om) och som rymmer mellan 1–10 m³ ska senast 4 veckor innan installation anmälas till miljöförvaltningen. Använder du en sådan cistern som inte är anmäld sedan tidigare ska detta göras omedelbart.

Kontroll av cisterner

Cisterner som innehåller mer än 1 kubikmeter (m³) diesel, eldningsolja eller spillolja ska kontrolleras av ackrediterat kontrollorgan efter tillverkning, vid installation och sedan återkommande var tredje, sjätte eller tolfte år beroende på vilken klass cistern tillhör. Miljösanktionsavgift kan komma att utdömas om detta inte efterlevs.

Är cisternen belägen inom ett vattenskyddsområde gäller reglerna för cisterner som rymmer mer än 250 liter.

För förvaring av mer än 500 liter spillolja med okänd flampunkt krävs tillstånd från Räddningstjänsten Syd.

Certifiering för ingrepp i luftkonditioneringsanläggningar

För ingrepp i luftkonditioneringsanläggningar i fordon gäller krav på certifiering enligt kategori V. Vad gäller själva tömningsmomentet så måste varje person vara certifierad enligt lägst kategori V eller ha ett eget utbildningsintyg för mobil luftkonditionering i fordon. Det krävs även att företaget har ett företagscertifikat för arbeten inom kategori V.

Ingrepp på system med f-gaser

Att göra ingrepp/arbeten på system med f-gaser (fluorerade växthusgaser) utan giltiga certifikat kan resultera i miljösanktionsavgifter både för företaget och den person som utför arbetet.

Krav enligt bilskrotningsförordningen

Bilskrotningsförordningen innehåller de regler som gäller speciellt för bilskrotningsverksamhet. 

Nedan finns de bestämmelser där miljöförvaltningen anser att det finns utrymme för tolkning. För att göra det enklare för dig som verksamhetsutövare finner du i varje stycke aktuellt lagrum tillsammans med "Miljöförvaltningens råd" – om hur miljöförvaltningen anser att verksamheten ska bedrivas för att den ska uppfylla kraven.

Vad som beskrivs nedan ska ses som en hjälp för att din verksamhet ska bedrivas på ett miljöriktigt sätt och vara förenlig med lagstiftningens krav.

I 23 § bilskrotningsförordningen (2007:186) står det: "En bilskrotningsverksamhet skall bedrivas inom ett område som är så avgränsat att det är möjligt att kontrollera tillträde till området."

Miljöförvaltningens råd är att verksamheten ska vara inhägnad för att du ska kunna kontrollera vilka som kan och får komma in på området. Allmänheten ska inte kunna komma in på området utan att personal tillåter det.

I 24 § bilskrotningsförordningen (2007:186) står det "Lagring av bilarna före behandling enligt 26 § ska ske på en plats med tät ytbeläggning. På platsen ska det finnas anordningar för att samla upp spill och utrustning för att ta hand om avloppsvatten och dagvatten genom slam- och oljeavskiljning. Anordning för dagvattenrening behövs inte om lagring sker under tak."

Miljöförvaltningens råd är att de uttjänta bilar som tas in ska förvaras på tät yta, till exempel betong. Det ska också finnas absorbermedel för att samla upp spill och läckage från bilarna. Om förvaringsplatsen inte har tak så ska dagvatten, till exempel regnvatten, ledas genom slam- och oljeavskiljare med tillräcklig kapacitet.

I 25 § bilskrotningsförordningen (2007:186) står det "Bilarna ska behandlas på en plats med

  1. tät ytbeläggning,
  2. anordningar för att samla upp spill,
  3. utrustning för att ta hand om avloppsvatten genom slam- och oljeavskiljning,
  4. utrustning för att ta hand om dagvatten genom slam- och oljeavskiljning, om behandling inte sker under tak,
  5. möjlighet att tömma bilarna på vätskor även under vintern,
  6. lager för demonterade reservdelar,
  7. lämpliga behållare för att lagra demonterade batterier, filter, kondensatorer som innehåller PCB eller PCT, komponenter som innehåller kvicksilver och behållare för andra demonterade delar som kräver särskild lagring,
  8. tankar där vätskor från bilarna kan lagras åtskilt, och
  9. lämpliga lager för uttjänta däck.

Ett lager enligt första stycket 9 ska ha skydd mot brandfara och i övrigt vara utformat så att inte fler däck kan lagras än vad som är lämpligt med hänsyn till en eventuell brand och omständigheterna i övrigt. Förordning (2010:348)."

Miljöförvaltningens råd är att på platsen där bilarna behandlas ska det vara tät ytbeläggning, till exempel betong, och det ska finnas absorbermedel för att samla upp spill och läckage. Helst ska inget golvavlopp finnas. Om det ändå finns, så ska avloppsvattnet ledas genom slam- och oljeavskiljare alternativt samlas upp i en sluten tank och sedan lämnas in som farligt avfall.

Det ska finnas möjlighet att behandla bilar även på vintern. För att kunna tömma bilarna på vätskor även vid kallt väder, ska behandlingen ske inomhus i en uppvärmd lokal. Med lämpliga behållare menas att de ska vara täta med avseende på det som lagras i dem, till exempel ska batterier förvaras i en behållare av syrafast material.

I 26 § bilskrotningsförordningen (2007:186) står det "Bilarna skall tömmas, demonteras eller på annat sätt neutraliseras på

  1. oljor och oljefilter
  2. drivmedel
  3. andra vätskor än drivmedel och oljor
  4. kondensatorer och filter som innehåller PCB eller PCT
  5. köldmedier i klimatanläggningar
  6. startbatterier
  7. batterier i elbilar
  8. samtliga komponenter som innehåller kvicksilver
  9. blyvikter
  10. gastankar för flytande gas
  11. potentiellt explosiva komponenter
  12. katalysatorer
  13. glasrutor
  14. metallkomponenter som innehåller koppar, aluminium eller magnesium, om inte komponenterna kan separeras i fragmenteringsprocessen, och
  15. däck och större sammanhängande plastdetaljer, om dessa inte avskiljs vid fragmenteringen på ett sätt som gör att materialet återvinns effektivt.

Bilarna ska behandlas enligt första stycket innan någon ytterligare behandling av bilarna får ske.

Ämnena, vätskorna och komponenterna ska samlas in, hanteras och lagras separat på ett sådant sätt att skador och olägenheter för människors hälsa och miljön undviks. För de ämnen, vätskor och komponenter som anges i första stycket 1–11 ska det ske snarast möjligt."

Miljöförvaltningens råd är att alla vätskor ska tömmas ur fullständigt. Airbags ska oskadliggöras (laddningar ska detoneras). Alla vätskor ska hanteras och lagras separat, vilket innebär att du till exempel inte får blanda motorolja och bromsvätska. Innan någonting annat får göras med bilen ska behandling ske med avseende på punkt 1–11.

I 30 § bilskrotningsförordningen (2007:186) står det "På platser där spill av olja eller andra kemiska produkter kan ske skall sanerings- eller absorptionsmedel finnas tillgängligt.

Olje- och vätskeutsläpp på mark eller hårdgjorda ytor skall omedelbart saneras genom att jord eller absorptionsmedel schaktas bort eller tas om hand på annat sätt."

Miljöförvaltningens råd är att överallt där det finns risk för spill av vätskor, ska det finnas absorberingsmedel. Detta ska användas omedelbart vid spill och läckage. När vätskan sugits upp ska absorberingsmedlet tas bort och tas omhand som farligt avfall i en separat märkt behållare. Om spillet sker på jord eller grus, ska den förorenade jorden/gruset tas bort och tas omhand på samma sätt.

I 33 § bilskrotningsförordningen (2007:186) står det "Om strängare krav har beslutats vid en prövning enligt 9 kap. eller vid tillsyn enligt 26 kap. miljöbalken gäller de bestämmelserna."

Miljöförvaltningen kan ställa strängare krav än de som finns i bilskrotningsförordningen. Dessa högre krav ställs i så fall med stöd av miljöbalken.

I 47 § bilskrotningsförordningen (2007:186) står det "En auktoriserad bilskrotare ska senast den 28 februari varje år, till de berörda producenterna och till tillsynsmyndigheten i varje kommun där bilskrotningsverksamheten bedrivs, lämna
  1. uppgifter om sammanlagda mängder av de ämnen, vätskor och komponenter som hanterats enligt 26 § första stycket, specificerat för var och en av punkterna 1–15 i den bestämmelsen, och
  2. de uppgifter i övrigt som producenterna behöver för att fullgöra redovisningsskyldigheten enligt 13 § 2 förordningen (2007:185) om producentansvar för bilar. Förordning (2014:1050)."

Uppgifterna ska skickas till miljöförvaltningen. I meddelade om försiktighetsmåtten kan miljöförvaltningen ställa ytterligare krav på vad företaget eller verksamheter ska rapportera in.

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv