”Kursen var en ren investering i bättre stämning”

Konflikter vid duschen. Stress och bråk i hallen på morgonen. Visst borde det gå att ha ett lite smidigare livspussel under småbarnsåren? Den tanken hade David Wiklund Jabbour, 38. Han anmälde sig till kursen ABC – Alla Barn i Centrum och fick nya verktyg och smarta tips för att möta sin fyraårige son i vardagen.

– Jag har lärt mig att släppa mina egna, lite inrutade perspektiv och istället blivit mer öppen för det faktum att vissa saker helt enkelt kan ta längre tid när det handlar om fyraåringar. När jag bemöter honom på hans villkor så går saker och ting mycket lättare, säger han.

ABC är framtagen av Ipsykologi, institutionen för klinisk neurovetenskap, sektionen för psykologi på Karolinska Institutet. För David som är intresserad av familjedynamik och metoder för att utveckla relationer var kursen mitt i prick.

– Så det var ingen specifik orsak eller utmaning som gjorde att jag anmälde mig till kursen, mer än att jag tänkte att det alltid går att lära sig mer. Och jag är väldigt glad att jag gjorde det, vi kan se tydliga resultat, säger han.

Till exempel när det är dags att gå och duscha.

– Min son tyckte tidigare att det var jobbigt att gå att duscha, med vatten i håret och ögonen. Värst var ”överraskningsduschar”, när vi sa ”Nu är det dags att duscha” utan förvarning. Då kunde det låsa sig för honom, säger David och fortsätter:

– Nu, med insikter från ABC, går det mycket enklare. Det handlar om att i god tid förbereda honom på att idag ska vi duscha, det kommer gå bra och efteråt kan vi titta på tv eller göra något kul. Genom att ta bort överraskningsmoment och göra barnet delaktigt i processen så slipper vi de där kritiska momenten.

Samma tankesätt har underlättat förskolelämningarna och skapat mer matro vid middagsbordet.

– För mig har kursen varit en ren investering i bättre stämning hemma. Det ger utdelning när man lär sig att vara mer flexibel. Vi slipper mycket stress.

– Man får ge sig själv en chans också. Man blir ju lite dum i huvudet när man är stressad och då är det inte konstigt om barnen reagerar, säger David.

Kontaktinformation och länkar

sv