”Mer kunskap ger mer tålamod”

När Sawda Hersi, 25, fick sitt andra barn förändrades familjedynamiken. Plötsligt hade hon både en treåring och ett spädbarn att ta hand om – en liten, med allt som det innebär, och en stor med ett rejält uppmärksamhetsbehov. Kursen ABC (Alla barn i Centrum) blev vägen till en mer balanserad familjerelation.

Hon hittade Malmö stads föräldrakurser via föräldrarådgivare.

– Jag har en pojke och när jag fick min flicka kände jag att det blev mycket stress, irritation och bråk med att hantera två barn med olika behov. På kursen fick jag möjlighet att träffa andra föräldrar, prata och lyssna och reflektera kring våra upplevelser. Det gav mig mycket förståelse, dels om min egen situation men även en insikt om att jag inte var ensam med mina utmaningar, säger Sawda.

Det som skavde hemma var att storebror gjorde lite vad som helst för att få uppmärksamhet när lillasyster kom in i bilden, inte sällan med stökiga konsekvenser. För Sawda, som behövde lägga mycket fokus på sin nya bebis, blev det ibland kämpigt att vara en närvarande förälder.

– Kursen blev en aha-upplevelse när jag insåg att när små barn kastar grejer, skriker och stökar så är det ofta helt enkelt så att de vill ha uppmärksamhet, inte bråka. Jag fick en helt annan förståelse för min sons behov. Och med mer kunskap har jag fått mer tålamod. Jag kan titta på honom och tänka: han är tre år. Han kommer lära sig tids nog. Jämfört med tidigare är tillvaron mycket enklare nu.

ABC är framtagen vid Karolinska Institutet och syftar till att stärka relationen mellan barn och föräldrar. Kursen är uppdelad i fyra träffar och mellan gångerna övar föräldrar på kursinnehållet hemma med sina barn. Oavsett hur det ser ut i familjen så har alla föräldrar glädje av att gå kurser och utveckla sitt föräldraskap, menar Sawda.

– Jag kan verkligen rekommendera det. Att bli förälder är det svåraste som finns och utan bra verktyg så kan det gå dåligt. Vi älskar våra barn och vi vill alltid guida dem rätt. Men frågan är hur ska vi göra det? Jo, genom kunskap och erfarenheter. Och det fick jag från ABC- kursen, säger hon.

Kontaktinformation och länkar

sv