$left
$middle

Vanliga frågor

Här försöker vi svar på de frågor vi oftast får. Klicka på en fråga för att se svaret.

Grundläggande om prao

Att ta emot en praktikant genom Prao Malmö innebär att välkomna en ungdom från årskurs 8 som under handledning ska få första introduktion till och inblick i arbetslivet. Prao är bara en vecka per termin. Arbetsuppgifterna ska anpassas efter praktikantens ålder (13–15 år).

Du kan fylla i intresseanmälan. Vi kommer sedan att kontakta dig för mer information.

Ungdomarna söker inte längre sina egna prao-platser. Nu när prao är obligatoriskt har Prao Malmö centralt ansvar för att anskaffa platser för alla elever i årskurs 8 som är aktuella för prao läsåret 2018/19 och framåt. Detta innebär att skolor inte längre ansvarar för framtagning av praoplatser. Efter att plats tagits fram av Prao Malmö är det skolans ansvar att administrera kontakt med företag och organisationer och ge återkoppling till Prao Malmö.

Nej. Vi fördelar alla våra prao platser bland alla skolor. Man kan som arbetsplats och ungdom inte själva komma överens om praktik.

Praoperioderna är 10 praoveckor på hösten och 10 praoveckor på våren. Elever i årskurs åtta har då prao en vecka per termin under dessa perioder.

På höstterminen är perioden vecka 40–vecka 50 med uppehåll för höstlovet vecka 44.

På vårterminen är perioden vecka 9–vecka 22 med uppehåll för två påskveckor samt veckan då Kristi himmelsfärdsdag infaller.

Vi är intresserade av alla veckor ni kan erbjuda.

Praktiken får vara max 6,5 timmar per dag (inklusive en halvtimmers lunchrast)  mellan klockan 06.00–20.00 på vardagar, alltså ingen praktik på helgen eller under sena kvällar.

När anmälan är inskickad

När vi har fått in en blankett med erbjudna praoplatser från din arbetsplats gör vi en bedömning utifrån uppsatta kriterier om det antal praoelever arbetsplatsen kan ta emot. I de allra flesta fall får man det antal praoelever man önskar. När detta är gjort läggs platserna in i vårt datasystem och platserna fördelas sedan ut bland alla skolor.

Skolan och eleven kontaktar er för att gå igenom prao-detaljer.

Vi har sammanställt en sida med våra tips. Här finns information på hur du kan förbereda dig inför prao. Bland annat genom att tänka igenom och dokumentera arbetsuppgifter. Vad ni ska ta upp vid introduktionen. Behöver eleven arbetskläder? Ska eleven ta med sig lunch själv?

Det finns arbetsuppgifter som ungdomar som är under 18 år inte får lov att utföra. Kolla upp vad som gäller inom ditt arbetsområde.

Prao Malmö och Malmö stads riktlinjer för vad praoeleven inte får göra:

  • Praoeleven får aldrig ersätta befintlig personal.
  • Praoeleven får inte göra eget arbete utan handledare i närheten.
  • Praoeleven får inte sälja alkohol.
  • Praoeleven får inte lämnas ensam i en kassa.
  • Praoeleven får inte köra bil.

Praoeleven har precis som alla andra på arbetsplatsen rätt till en bra arbetsmiljö. Det innebär att arbetsmiljön måste uppfylla grundkraven ur arbetsmiljösynpunkt vad gäller arbetslokaler, arbetsredskap, maskiner, arbetsmetoder och hantering av farliga ämnen.

Det är viktigt att praktikanten får en genomgång av hur arbetsuppgifterna ska utföras på ett säkert sätt och även att ni går igenom vad praoeleven inte får göra.

Under praktikens gång

Nej, praktiken ska vara på dagtid, någon gång mellan klockan 06.00–20.00, måndag–fredag.

Prao-eleverna omfattas av Malmö stads olycksfallsförsäkring och din arbetsplats omfattas av ansvarsförsäkring.

Om eleven blir sjuk ska den tala om det för sin handledare direkt.

Rapportera händelsen till elevens skola eftersom det är elevens studie- och yrkesvägledare (SYV) som ska göra en anmälan om arbetsskada.

Arbetsgivaren informerar skolan om skadan. Det är skolans försäkring som gäller och det är skolan som sen gör skadeanmälan. Arbetsgivaren behöver anmäla skadan till sitt försäkringsbolag också samt uppge information om skolan och kontaktperson.

Kontakta oss

Prao Malmö

Besöksadress:
Nobelvägen 66

Aneta Grabber

Arbetsmarknadssekreterare

E-post: aneta.grabber@malmo.se

Mobil: 0738-511306

Rana Dauod

Arbetsmarknadssekreterare

E-post: rana.dauod@malmo.se

Mobil: 0736-828005

Erna Neslanovic

Arbetsmarknadssekreterare

E-post: erna.neslanovic@malmo.se

Mobil: 0732-442141

Haris Delic

Arbetsmarknadssekreterare

E-post: haris.delic@malmo.se

Mobil: 0736-828004

Jonel Georgiu

Arbetsmarknadssekreterare

E-post: jonel.georgiu@malmo.se

Mobil: 070-1487873 

Hanna Karlsson

Arbetsmarknadssekreterare

E-post: hanna.karlsson@malmo.se

Mobil: 0733-816686

sv