$left
$middle

Publicerad 2017-10-11 10:07

Senast uppdaterad 2017-10-12 07:32

Kronprinsessan inviger Marinpedagogiskt center

Kronprinsessan inviger Marinpedagogiskt center

Foto: Jenny Eliasson/Malmö Museer

Idag invigdes Marinpedagogiskt center i Malmö av Kronprinsessan Victoria. "Detta center är byggt med barn och ungdomar i åtanke, för att de ska få se allt som lever och växer och för att de ska uppleva havet på riktigt", sa Kronprinsessan i sitt ingivningstal.

Inför ett samlat pressuppbåd och särskilt inbjudna gäster hälsade Magnus Metz, utvecklingsstrateg och moderator för invigningen, alla välkomna till Malmös nya mötesplats som ska ge en ökad kunskap och förståelse för havets betydelse. Kulturdirektör Elisabeth Lundgren, först ut bland talarna, lyfte att Malmö jobbar för att vara en hållbar stad och betonade vikten av att FN:s mål 14 – om hållbara hav och marina resurser – samt intresset för havet nu lyfts i och med det nya centret.

Både Kronprinsessan Victoria och miljöminister Karolina Skog (MP) lyfte verksamhetens betydelse för barn och ungdomar att få komma ut i naturen och lära sig mer om hav och miljö på nära håll.

Invigning av Marinpedagogiskt center

Foto: Jenny Eliasson/Malmö Museer

- Det är viktigt att föra barn till naturen och naturen till barn, sa Karolina Skog.

Invigningen arrangerades med hjälp av skolelever runtom i Malmö, vilket SEA-U:s verksamhetsutvecklare Michael Palmgren tacksamt betonade när han som sista talare pratade om både verksamhetens och Malmös ansvar att få elever att undersöka, upptäcka och fascineras av havet, samt bidra till att uppfylla FN:s globala hållbarhetsmål.

Invigning av Marinpedagogiskt center

Foto: Jenny Eliasson/Malmö Museer

Om Marinpedagogiskt center

Varje år kommer närmare 50 000 skolelever och andra besökare få chansen att lära sig mer om växter och djur i Öresund. I centret finns laboratorium- och lektionssal, där man kan experimentera och lära sig mer om havet samt utställningar och visningsakvarier.

Invigning av Marinpedagogiskt center

Foto: Jenny Eliasson/Malm Museer

Marinpedagogiskt center drivs av SEA-U Marint Kunskapscenter 

sv