$left
$middle

Vår verksamhet

Malmö blev utsedd till Sveriges miljöbästa storstad 2023, Priset delas ut av tidningen Aktuell hållbarhet.
– Ju fler städer i Sverige som är bra på miljöarbete desto bättre, då blir vi alla vinnare. Att Malmö har utsetts till bästa storstad och landade som tvåa i den totala rankningen är vi såklart jätteglada för, säger Malmö stads miljödirektör Rebecka Persson.
/Rebecka Persson, miljödirektör.

Miljöförvaltningen arbetar med tillsyn, strategiskt arbete och rådgivning

Miljöförvaltningen använder i huvudsak tre olika verktyg i vårt arbete: tillsyn och kontroll, expertis och rådgivning samt strategiska utvecklingsprojekt inom miljöområdet.

Miljöförvaltningen är tillsynsmyndighet för miljö- och livsmedelsfrågor och att följa lagstiftningen är det baskrav som ställs på både företag och medborgare. Rådgivningen är ett förebyggande arbete och genom de miljöstrategiska projekten driver vi på Malmös utveckling mot en hållbar stad.

Miljöförvaltningens verktyg

 • Tillsyn och kontroll
 • Expertis och rådgivning
 • Strategiska utvecklingsprojekt inom miljöområdet.

Fakta om rankningen Miljöbästa kommun

Tidningen Aktuell Hållbarhet har utsett Sveriges miljöbästa kommun sedan 2009. Malmö har hamnat på första plats totalt fem gånger: 2010, 2013, 2014, 2021 och 2022. År 2023 rankas Malmö tvåa, och vann kategorin Storstäder och storstadsnära kommuner.

Bedömningen av miljöbästa kommun består av enkäter, faktiska resultat samt kommunernas utsläppsnivåer och förändringstakt av utsläpp av växthusgaser och koldioxid.

Tio-i-topp - miljöbästa kommun 2023

 1. Lund
 2. Malmö
 3. Järfälla
 4. Växjö
 5. Uppsala
 6. Helsingborg
 7. Karlstad
 8. Stockholm
 9. Södertälje
 10. Gävle

Innehåll

sv