Tillsynsmyndighet
Miljöförvaltningen är tillsynsmyndighet för livsmedelskontroll och miljö- och hälsotillsyn i Malmö. Det är miljöförvaltningens inspektörer som arbetar med att kontrollera att så att verksamheter bedrivs så att miljö och människors hälsa skyddas.
Livsmedelskontroller
- Miljöförvaltningen ser till att butiker, restauranger och andra verksamheter som hanterar och serverar mat i Malmö följer livsmedelslagstiftningen.
- Vår livsmedelskontroll gör planerade tillsynskontroller, registrerar och godkänner nya verksamheter, utreder livsmedelsärenden, klagomål och misstänkta matförgiftningar och allergireaktioner av mat.
- Vi lägger mycket tid på förebyggande arbete i dialog med verksamhetsutövarna. På detta sätt hjälper vi Malmöbor och företagare att göra medvetna och hållbara val över tid och bidrar till utvecklingen av den hållbara staden.
Trygghet och samordnad tillsyn
Miljöförvaltningen har uppdrag att genom myndighetsgemensam tillsyn för ett rättvist och tryggt Malmö utföra tillsyn och kontroll av illegala och oregistrerade verksamheter som inte följer lagstiftningen. Målet att de ska bli del av den ordinarie tillsynen - för lika villkor i konkurrenshänseende. Tillsynen görs i verksamheter som innefattas av livsmedelslagen och miljöbalken. Genom tillsynen bidrar arbetet till en hälsosammare vardag för Malmöborna och ökar den hållbara utvecklingen i Malmö.
Miljö- och hälsoskyddsavdelningen
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd ansvarar för tillsyn enligt miljöbalken. Inom avdelningen finns ansvaret tillsyn av avfallsfrågor, markfrågor, bekämpningsmedel, bostäder, trafik, industri, miljöfarlig verksamhet samt tillsyn av verksamheter som hanterar kemiska, hygieniska och kosmetiska produkter.
Avdelningen sköter bland annat tillsyn av tillståndspliktiga bolag, idrottsanläggningar, förskolor och skolor, enskilda avlopp och hygienverksamheter som tatuerare och frisörer. Vi ansvarar för kommunens miljöberedskap och tillsynen enligt tobakslagen. Vi är pådrivande och myndighetsutövande för att åtgärda förorenad mark i Malmö och är remissinstans i utbyggnaden av staden.
Vi har ett uppdrag att skydda miljön och människors hälsa och främja en hållbar utveckling. Det gör vi genom förebyggande tillsyn av miljön i Malmö. Vi har obligatoriska tillsynsuppgifter enligt lag och är en självständig myndighet enligt grundlagen.
Avfall och vatten
Många delar av miljöförvaltningens uppdrag kan kopplas till miljöfarlig verksamhet: till exempel farligt avfall och nedskräpning på allmän platsmark.
Miljöförvaltningen arbetar med tillsyn enligt miljöbalken inom till exempel områden som farligt avfall, avfallsanläggningar, radon och cisterner samt nedskräpning.
Vi handlägger ärenden som rör dagvatten, avloppsreningsverk och infrastruktur, som Citytunneln och Öresundsbron. Miljöförvaltningen ger, utifrån våra ansvarsområden utifrån miljöbalken, svar på bygglovsremisser från stadsbyggnadskontoret.
Fordonsbranschen, med verkstäder, biltvättar och bilskrotare, är ett växande tillsynsområde. Här arbetar vi på ett förebyggande sätt för att motverka oseriösa och olagliga verksamheter.
Förorenade områden
Malmö är en gammal industristad och där vi idag vill bygga bostäder och skolor har det tidigare ofta funnits industrier eller verksamhet som har förorenat marken.
Vi arbetar för att åtgärder inom förorenade områden ska göras på ett hållbart sätt, så att insatser vidtas med rätt metoder inom prioriterade områden men också så att saneringar inte sker i onödan.
En förskolegård klassas till exempel som särskilt känslig mark, eftersom barnen ska kunna gräva med händerna och stoppa jord i munnen utan att deras hälsa påverkas, varken nu eller senare i livet.
Hälsoskydd
Enheten för hälsoskydd arbetar förebyggande med att granska hur verksamheter i Malmö uppfyller hälsoskyddskraven i miljöbalken för att människors hälsa inte ska påverkas negativt av deras bostäder eller verksamheter som de vistas i. Vi hanterar alla hälsoskyddsområden inom miljöbalken (1998:808), strålskyddslagen (2018:376) och lagen (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa.
En stor del av arbetet är att utreda olika bostadsärenden, till exempel om fukt och mögel, buller eller legionella. Vi arbetar även förebyggande med kontroller av fastigheter, oftast i områden med lägre välfärd i Malmö. Det gör vi genom uppsökande tillsyn där miljöinspektörer kontrollerar ventilation, fuktskador, mikrobiell påväxt, buller och skadedjur med mera i bostäder inklusive tillsyn av radon.
Enheten arbetar också med att ge tillstånd till husägare som anlägger enskilda avlopp, sätter in mulltoalett eller ska installera värmepumpar.
Förutom bostäder, görs en stor del av tillsynen i olika verksamheter i Malmö. Exempelvis kontrollerar vi att skollokaler har fungerande ventilation, är fria från fukt och mögel, och att ljudmiljön är bra utan störande buller från fläktar. Skolverksamheter som ska byggas ska anmäla det till oss.
Vi tar in anmälningar från hygieniska verksamheter som startar, till exempel tatuerare och barberare. Alla som får en behandling hos dem, eller tar hål i öronen, ska vara trygga och kunna lita på att verksamheterna har bra rutiner för hygien och smittskydd.
Alla utländska fartyg som kommer till Malmö hamn ska anmäla sin ankomst till miljöförvaltningen, där enheten utfärdar så kallat saneringsintyg. Fartyg i internationell trafik behöver var sjätte månad uppdatera sitt saneringscertifikat vilket vi utfärdar efter att ha kontrollerat hälsoskyddsrisker på fartyget enligt lagen (2006:1570) om skydd mot internationella hot mot människors hälsa.
Kemi och industri
Miljöförvaltningen har tillsyn över företag och verksamheter som på olika sätt arbetar med miljöfarlig verksamhet. Allt från tung industri till kemtvätt och tandläkare.
Miljöförvaltningens enhet Kemi och industri hanterar tillsyn av en rad olika verksamheter som till exempel arbetar med olika former av miljöfarlig verksamhet: gasformiga bränslen, bekämpningsmedel, kemikalier i varor, lösningsmedel, PCB, gummi och plast, vindkraft, jordbruk, bensinstationer, verkstäder, växthus, lagring av bränsle, tvätterier och billackerare med flera.
Vi kontrollerar att de följer sina tillstånd och har fungerande rutiner för att ta hand om farliga ämnen och avfall för att undvika eller minska utsläpp till mark och vatten.
Företag och verksamheter som lagrar och använder olika kemiska produkter som till exempel tillverkningsindustrier, jordbruk, växthus, försäljningsställen för receptfria läkemedel, tvätterier och tandkliniker får tillsynsbesök av miljöförvaltningen.
Sidan senast uppdaterad: