$left
$middle

Miljöstrategisk verksamhet

Inom miljöförvaltningens miljöstrategiska avdelning arbetar vi med miljöanalys, miljöövervakning av luft och vatten, miljöprogram, miljöprogram och miljöredovisning, klimatkontrakt, arbete med strategiska utvecklingsprojekt med sikte på ekologisk omställning, hållbar utveckling med mera.

Miljöförvaltningen processleder, stödjer och samordnar Malmö stads strategiska och långsiktiga miljöarbete för en hållbar utveckling. Miljöförvaltningen samordnar genomförandet av Malmö stads miljöprogram och ansvarar för miljöövervakningen av luft, vatten och natur. Vi förebygger hälso- och miljöproblem för människa, natur och samhälle genom att bevaka miljöbalkens frågor i tidiga skeden i stadsutvecklingen.

Vi driver processen Klimatomställning Malmö och arbetet med Fairtrade City, kemikalieplanen, framtidens kuststad samt Malmö stads medverkan i olika lokala, nationella och internationella nätverk med koppling till hållbar utveckling och miljö. Vi bistår staden med kompetens vad gäller ansökningar om externa medel samt projektleder externfinansierade utvecklingsprojekt. För att lyckas måste vi samarbeta. Därför genomför vi projekten med andra förvaltningar, företag och organisationer, både i Malmö och i omvärlden. Tillsammans med näringslivet och akademin har Malmö stad genom testbäddar drivit fram innovativa lösningar som till exempel smarta energisystem, öppna dagvattenlösningar och klimatkontrakt.

Miljöstrategiska avdelningen har fyra enheter:

Miljöförvaltningens enhet miljöövervakning och analys övervakar miljötillståndet i utomhusmiljön.

Stor del av arbetet är koncentrerat till luft och buller, där miljöförvaltningen utreder och kontrollerar hur Malmö ligger i förhållande till de lagkrav som finns; det vill säga miljökvalitetsnormer, miljömål, EU- direktiv och så vidare.

Malmös luftkvalitet och luftföroreningar uppdateras varje timme med resultat som visas på webben. Malmö har flera fasta mätstationer och även mobil mätvagn.

Miljöövervakningen har också hand om att kontrollera Malmös naturresurser samt tillståndet när det gäller grund- och ytvatten, flora och fauna, rekreationsområden och Öresund.

Vårt arbete fokuserar på miljöfrågorna i utvecklingen av den fysiska stadsmiljön där vi även inspirerar till en mer hållbar livsstil. Vi höjer kunskapsnivåerna och driver på stadens strategiska och långsiktiga miljöarbete för att förebygga och minska hälso- och miljöproblem för människa, natur och samhälle. Utgångspunkten för vårt arbete är miljöambitionerna i översiktsplanen, miljömålen i Agenda 2030 och miljöprogrammet, det vill säga att nå ett Malmö med minsta möjliga klimatpåverkan, god livsmiljö och en rik och frisk natur.

Vårt arbete bidrar på flera sätt till ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling i Malmö. Vi driver projekt och processleder satsningar kopplat till stadsutveckling och livsstil. Det möjliggör att nya hållbara lösningar testas, som sedan kan implementeras i stadens linjearbete och leda till positionsförflyttningar. I planprocessen bevakar vi miljöbalkens frågor och annan miljölagstiftning både i tidiga skeden och som formell remissinstans, från översiktsplanen till detaljplaner. Vår verksamhet har ofta en geografisk anknytning, involverar medborgare och innebär samverkan med andra förvaltningar och aktörer lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Det här arbetar vi med

  • Hållbar stadsplanering och hållbarhetsstrategier för geografiska områden
  • Klimatneutralt byggande och cirkulär ekonomi
  • Blågrön infrastruktur genom klimatanpassning, naturbaserade lösningar, landsbygdsutveckling samt bevarande av jordbruksmark, grönområden och stadens träd
  • Hållbar livsstil genom medborgarinvolvering med särskilt fokus på barn och unga, Fairtrade City och hållbar mat
  • Lärande för hållbar utveckling löper som en röd tråd genom allt arbete.

Enheten ansvarar för tre av Malmö stads miljöprograms tolv mål: Mål 6 Utbudet av och tillgången till gröna och blå miljöer har ökat i Malmö, Mål 8 Malmös resiliens vid ett förändrat klimat har ökat; samt Mål 10 Värna Malmös odlingslandskap och bruka det hållbart.

Enheten för klimat och energi inom miljöstrategiska avdelningen arbetar med framtidens energisystem, hållbara transporter och energieffektivisering som viktiga delar.

Mycket av arbetet rör system och processer och det gäller att få bra och hållbara system på plats för till exempel energi och transporter. Vi arbetar både med utvecklingen av nya stadsdelar, som smarta nät och fastigheter i Hyllie, och med att förbättra och utveckla redan befintliga bostads- och industriområden i Malmö.

Det ska vara enkelt för såväl näringsliv som för en vanlig Malmöbo i vardagen att göra val som är vettiga ur miljö- och hållbarhetssynpunkt. Det är därför vi arbetar med systemen bakom. Vi initierar, projektleder och samarbetar med en lång rad aktörer i och utanför Malmö.

Ord som urban symbios, cirkulära processer och samlastning är vardag för oss och handlar egentligen bara om att göra saker smartare och mer effektiva och hållbara än vad de är idag. Vi behöver helt enkelt spara energi, rusta oss för ett förändrat klimat och hushålla bättre med våra naturresurser.

En avgörande del i arbetet med en hållbar stad är att värna och utveckla de gröna och blå miljöerna. Marken, havet, kalkberggrunden, grundvattnet och den biologiska mångfalden är värdefulla tillgångar i Malmö. Vi är beroende av naturens tjänster och produkter för att kunna leva, så miljöförvaltningen arbetar tillsammans med andra aktörer för att bevara och skydda dessa ekosystemtjänster.

Till enheten hör också energi- och klimatrådgivare. Rådgivningen vänder sig till bostadsrättsföreningar, fastighetsägare samt företag och är en kommunal tjänst som är kostnadsfri, objektiv och oberoende.

Programenheten arbetar med strategisk förvaltning av miljöförvaltningens projektportfölj med syfte att stödja genomförandet av miljöprogrammet, bland annat genom att öka andelen externfinansiering i förvaltningens och Malmö stads budget.

Enhetens arbetar med projektansökningar och analyser för att ta fram underlag för prioriteringar samt systematiskt arbete med lärande - både inom projekten och i verksamheten.

Enheten fungerar också som möjliggörare, rådgivare och katalysator när det gäller externfinansierade projekt.

sv