$left
$middle

Arkitektur & Bygglov

På Arkitektur & Bygglov arbetar drygt 70 medarbetare. Här finns yrkesroller som arkitekter, ingenjörer, bygglovshandläggare, utredare, miljöhandläggare, arbetsterapeuter, utvecklingssekreterare och administratörer.

Avdelningen består av fem enheter som på olika sätt arbetar inom de verksamhetsområden som beskrivs nedan. Klicka på respektive område för att läsa mer.

Rådgivningsfunktionen ansvarar för att informera och ge vägledning inför en bygglovsansökan eller teknisk anmälan, till exempel om vad som kräver bygglov och/eller anmälan och hur man går till väga för att söka. Lov- och anmälningsplikten beror på vad det är för åtgärd som ska göras, hur stor den är och på vilken plats den ska göras. Bygglovsrådgivningen finns till för att ge vägledning inför ansökan och tar inte beslut eller gör tolkningar av bestämmelser och möjliga avvikelser. För att få ett beslut behöver en ansökan skickas in och ärendet handläggas.

Bygglovshandläggare hanterar ärenden utifrån plan- och bygglagen och fattar beslut om exempelvis bygglov, marklov eller rivningslov. Olika specialområden kan ha olika handläggare knutna till sig, så som skolor, kolonier, skyltar, solenergi eller geografiska områden i staden.

Byggnadsinspektörer handlägger av ärenden utifrån plan- och bygglagen med bland annat beslut om startbesked och slutbesked för det som är anmälanspliktigt eller som rör genomförandet av ett beviljat bygglov. I arbetet ingår även exempelvis arbetsplatsbesök och slutsamråd.

Tillsynsarbete kopplat till plan- och bygglagen kan exempelvis handla om olovligt byggande, ovårdade tomter eller tillsyn av hissar och obligatorisk ventilationskontroll. När ärenden utreds kan det mynna ut i byggsanktionsavgifter eller förelägganden med viten som beslutas i stadsbyggnadsnämnden.

I uppdraget ingår också samordnad tillsyn i stadens samverkansarbete Tryggare Malmö. Där samarbetar kommunens miljö- och hälsotillsyn, livsmedelstillsyn, bygglovsinspektion och tillståndsenhet med Räddningstjänsten Syd och statliga myndigheter som Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan med särskilda tillslag mot misstänkta illegala verksamheter.

Bostadsanpassningsbidrag är ett kommunalt bidrag för personer som behöver anpassningar i sitt boende för att bostaden ska kunna fungera i det dagliga livet. Det kan exempelvis röra sig om dörrautomatik, borttagning av trösklar eller stoltrapplift. I arbetet med att handlägga bostadsanpassningsbidrag ingår hembesök och nära dialog med både de sökande, fastighetsägare och rehabpersonal.

Malmö stads tillgänglighetsrådgivare arbetar för att ständigt förbättra den byggda miljöns tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. De ansvarar för att informera och ge vägledning i tillgänglighetsfrågor i bygglovsärenden och planärenden. De utgör även en resurs för stadens andra förvaltningar, exempelvis genom kontroll av tillgängligheten på Malmöfestivalen och i vallokaler.

Administration och verksamhetsutveckling ger administrativt stöd kopplat till bygglovshantering, genomförande, tillsyn och debitering. De ser till så att de administrativa momenten i byggprocessen och avdelningens ärenden flyter på. I arbetet ingår även generell avdelningsadministration samt verksamhetsutveckling inom bygglovsprocessen.

Avdelningschef för Bygglov & Arkitektur är Anna-Carin Mårtensson

sv