$left
$middle
Fredrik Albertsson är operations manager på Mccare Sverige. Han uppskattar verkligen den hjälpen de får via Ung i sommar-praktikanterna.

”Två av våra nuvarande anställda började som sommarpraktikanter”

Sommaren är högsäsong för dator- och mobilreparationsföretaget Mcare i Västra hamnen. Därför har man välkomnat sommarpraktikanter sedan 2017.

Det är i synnerhet service av Apples produkter som Mcare förknippas med, men företaget är auktoriserad verkstad för många andra märken, och fler tillkommer hela tiden. Mcare startade i Finland men finns i dag på flera orter även i Norge och Sverige.

– Vi befinner oss i en tillväxtfas och vi ser alltid en större kundtillströmning under årets varma månader. Att då få extra hjälp via Ung i sommar är verkligen uppskattat, säger Fredrik Albertsson, operations manager Sverige.

Lärorik praktik

Enligt Fredrik Albertsson är det viktigt att sommarpraktikanterna ges möjlighet att lära sig yrket, utvecklas och får en positiv upplevelse av praktikperioden.

– Vi tycker faktiskt det är en fördel om de inte har någon erfarenhet tidigare eftersom vi då kan ”bygga upp” dem från grunden. Vanligtvis brukar vi börja lite basic så att praktikanterna kommer in i gruppen på ett bra sätt och lär känna vårt arbetssätt. Sedan går vi gradvis vidare med mer komplexa arbetsuppgifter, till exempel reparationer och hårdvarutester. Märker vi att det flyter på bra så hinner man komma riktigt långt under sin praktikperiod.

Upplägget kan innebära konkreta steg mot en framtida karriär

– Två av våra nuvarande anställda började som sommarpraktikanter. Om vi ser att en person är intresserad, noggrann och duktig så är det självklart intressant för oss att fortsätta hålla kontakten även efter praktikperioden. Vi har också ett stort kontaktnät och det händer att vi tipsar våra kollegor inom branschen om vi själva inte har möjlighet att anställa, säger Fredrik Albertsson och fortsätter:

– Jag tror det är bra att visa att det finns olika vägar till arbete. Skolan är så klart viktig men det är också viktigt att visa att alla jobb inte kräver fem års utbildning. Om man har intresse och engagemang så går det således att hitta en anställning även på det här sättet.

Hur fungerar samarbetet med Ung i sommar?

– Vi upplever det som smidigt och enkelt. Handläggarna tar kontakt med oss i god tid, vi får all nödvändig information och verktygen för att rapportera tider och så vidare är lätta att hantera. Administrationen av våra sommarpraktikanter är inget som tar någon extra tid. Om vi har några frågor finns det alltid någon från Malmö stad att höra av sig till.

Skulle du rekommendera andra att ta emot sommarpraktikanter?

– Ja absolut. Många företag är kanske lite rädda för att det krävs mycket tid och resurser att ta hand om praktikanterna men det har inte varit vår erfarenhet. För vår del har det i allra flesta fall varit en mycket positiv upplevelse. De ungdomar som kommit till oss har varit intresserade, duktiga och flitiga. Om man befinner sig i en expanderande fas, behöver extra hjälp och dessutom vill kunna utveckla kompetenser till framtida anställning är det ett riktigt bra upplägg.

Få extra hjälp - erbjud praktikplats!

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till Ung i sommar för att bolla idéer och få konkreta råd.

Telefon: 040-34 23 23 Måndag–fredag, 10.00–12.00

Kontaktinformation och länkar

sv