Få extra hjälp - erbjud praktikplats!
Ge unga en första inblick i arbetslivet. Alla möjligheter till praktiksamarbeten är av intresse för oss i Ung i sommar. Sommarpraktiken pågår under två perioder och varje period är fyra veckor. Praktikanterna är 16-19 år och får praktisera 6 timmar varje vardag, i totalt fyra veckor.
- Malmö stad står för ungdomarnas praktikersättning och olycksfallsförsäkring.
- Praktikplatsen står för ett engagerat handledarskap och skapar förutsättningar för trivsel, trygghet och säkerhet.
”Två av våra nuvarande anställda började som sommarpraktikanter”
Om man befinner sig i en expanderande fas, behöver extra hjälp och dessutom vill kunna utveckla kompetenser till framtida anställning är det ett riktigt bra upplägg, tycker Fredrik Albertsson på Mcare.
– Vi tycker faktiskt det är en fördel om de inte har någon erfarenhet tidigare eftersom vi då kan ”bygga upp” dem från grunden. Vanligtvis brukar vi börja lite basic så att praktikanterna kommer in i gruppen på ett bra sätt och lär känna vårt arbetssätt. Sedan går vi gradvis vidare med mer komplexa arbetsuppgifter, till exempel reparationer och hårdvarutester. Märker vi att det flyter på bra så hinner man komma riktigt långt under sin praktikperiod.
”Vi gillar verkligen det flexibla upplägget”
Håkan Persson från Lightson tycker det är viktigt att praktikperioden blir en lärorik tid för ungdomarna.
– Det är alltid välkommet att få extrahjälp av ungdomarna på somrarna. Ofta handlar det om sådant som verkligen behöver göras men som vi helt enkelt inte fått tid att göra. Vi försöker lära dem om det större sammanhang som en firma som vår finns i, hur det hänger ihop ekonomiskt: logistiken, fraktkedjorna med e-handeln och så vidare.
”Ungdomar ska få uppleva skillnaden mellan skola och arbetsplats”
De senaste åtta åren har Paul Rosenbergs återvinningsföretag Rectel AB tagit emot fyra ungdomar varje sommar.
– Det sociala ansvaret som företagare tar genom att erbjuda praktikplatser är viktigt. Det är bra för individen men det är det även för samhället i stort. Att ta emot ett par ungdomar per år är ett engagemang som alla företagare borde ta, om det går.
"En ögonöppnare för arbetslivet"
Apotekschefen tillika legitimerade apotekaren Zaed Alhashimi på Apotek Hjärtat på Emporia berättar hur alla parter vinner på sommarpraktiken.
- Vinsten med att ta emot praktikanter är extrahjälp till sommaren och ungdomarna får en bättre bild av branschen och vad en apotekare gör. De senaste två somrarna har vi fått ungdomar lottade till oss som var intresserade av apoteksbranschen och vård. Ögonöppnaren hos oss har underlättat deras val inför universitet och framtiden, samtidigt som det gynnat oss som företag. Nyttan går åt båda håll.
"Vi vill vara ungdomarnas top of mind!"
MKBs Nurgül Iljas Eminovska, chef för sociala projekt känner att en av hennes viktigaste arbetsuppgifter är de som rör ungdomar, då de är framtiden.
- Vi vill vara samhällsnyttiga, skapa en ny kundkrets och stärka oss som arbetsgivare. På kort sikt blir ungdomarna ambassadörer i våra bostadsområden och på lång sikt kanske mina framtida kollegor.
Foto: Urzula Striner

Är du osäker på om er verksamhet har uppgifter som kan passa en praktikant, hur handledarskapet brukar se ut eller har andra frågor?
Du är alltid varmt välkommen att höra av dig för att bolla idéer och få konkreta råd!
ungisommar@malmo.se
Tel: 040-34 23 23
Måndag–fredag, 10–12
Postadress:
Ung i sommar
Nobelvägen 66
205 80 Malmö