Malmö stad
$left
$middle
Susanne Sjöland är projektledare på Kommuntjänster/Städservice på serviceförvaltningen. Hon och hennes team tar emot över tvåhundra Ung i sommar-praktikanter per år.

”Det handlar inte bara om att städa”

Vilja och nyfikenhet. Det kommer man långt med som handledare. Och lägger man till lite tålamod och förståelse blir praktikperioden som bäst för både arbetsgivare och ungdomar.

Det menar Susanne Sjöland. Hon är projektledare på Kommuntjänster/Städservice på serviceförvaltningen.

På sju år har verksamheten gått från att ta emot tio Ung i sommar-praktikanter per sommar, till att ta emot 225.

– För oss handlar det om att ta ett socialt ansvar. Det är roligt att visa ungdomarna hur arbetslivet faktiskt ser ut – och visa att man kan ha kul på jobbet, säger Susanne Sjöland.

Viktigt med servicekänsla

När ungdomarna kommer till städservice får de ta sig an i princip alla arbetsuppgifter som den ordinarie personalen gör – damma, moppa, skura golv och toaletter.

– Men en viktig del är att också visa att lokalvårdsyrket inte bara handlar om att städa. Du ska ha en bra servicekänsla, kunna ta ansvar för ditt eget arbete, planera i dialog med andra verksamheter. När vi är ute på skolor och förskolor är vi dessutom en extra vuxennärvaro.

Bidrar med nya synvinklar

Samtidigt finns det en hel del perspektiv som ungdomarna kan bidra med, menar Susanne Sjöland.

– De har andra glasögon än vi har. Ett bra exempel är förra året då tre ungdomar fick i uppgift att göra en film om hur det är att praktisera hos oss. De fick sätta sig i ett rum med ett papper och börja ta fram idéer om hur de ville lösa uppgiften. Det blev jättebra och de hade synvinklar och perspektiv som vi inte har.

Vad är ett bra handledarskap?

– De viktigaste egenskaperna är vilja och nyfikenhet, att vilja visa upp sitt yrke och arbeta med ungdomarna på ett positivt sätt. Det är också viktigt att ha tålamod – vi ska ställa krav men det ska vara rimliga krav. I många fall är det den första gången som ungdomen får en inblick i yrkeslivet så vi tar uppgiften på stort allvar.

Vad gör man om det inte funkar?

– Vi för alltid dialog med alla som praktiserar hos oss och skulle det vara någon som absolut inte fungerar eller som inte kommer då väljer vi att avsluta i samråd med Ung i sommar. Vi försöker vara flexibla – om det inte fungerar mellan handledare och ungdom då testar vi att flytta till en annan handledare. Vi upplever att det brukar vara enkelt att lösa.

Får extra hjälp

Samarbetet med Ung i sommar beskriver hon som positivt.

– Eftersom vi har så många praktikanter har vi två arbetsmarknadssekreterare på Ung i sommar som är allokerade till oss vilket gör det mycket smidigt. De finns alltid tillgängliga och de är bra på lösa problem, säger Susanne Sjöland, som också rekommenderar andra arbetsgivare att ta emot praktikanter från Ung i sommar:

– Den stora fördelen är, att samtidigt som man får en chans att visa ungdomar hur det går till på den reguljära arbetsmarknaden, får man också extra hjälp i verksamheten. Många är riktigt duktiga och tillför mycket.

Susanne Sjöland är projektledare på Kommuntjänster/Städservice på serviceförvaltningen. Hon och hennes team tar emot över tvåhundra Ung i sommar-praktikanter per år.

Få extra hjälp - erbjud praktikplats!

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till Ung i sommar för att bolla idéer och få konkreta råd.

Telefon: 040-34 23 23

Telefontider: Måndag–fredag, 10.00–12.00

E-post: ungisommar@malmo.se

Kontaktinformation och länkar

sv