$left
$middle
Håkan Persson är försäljningschef på Linghtson som tagit emot Ung i sommar-praktikanter i många år.

"Vi gillar verkligen det flexibla upplägget”

Sommaren 2022 blir det åttonde året i rad som Lightson i Vellinge tar emot sommarpraktikanter. För försäljningschef Håkan Persson är Ung i sommar en win-win.

– Vi får värdefull extrahjälp och ungdomarna får en extra rad att skriva i sina cv, säger han.

Håkan Persson startade Lightson tillsammans med Christian Tidell 2012. Det som började som import av LED-lampor är idag ett företag med fokus på specialdesignad utomhusbelysning anpassade efter nordiska förhållanden. Försäljning sker via återförsäljare i Sverige, Norge och snart också Danmark och Tyskland.

– Vi växer så det knakar vilket också innebär att vi har mycket att göra. Därför är det alltid välkommet att få extrahjälp av ungdomarna på somrarna. Framför allt handlar det om lagerarbete, det vill säga hantera beställningar, packa ordrar och olika typer av märkning. Men behovet styr. Inför varje praktikperiod sätter vi samman en lista med uppgifter – ofta handlar det om sådant som verkligen behöver göras men som vi helt enkelt inte fått tid att göra.

– Vi anpassar också uppgifterna efter ungdomarnas driv och kapacitet; vissa är extremt noggranna, andra kan ha lite bristande intresse så då blandar vi upp jobbet baserat på vad som passar dem. Och visst kan det förekomma uppgifter som upplevs som lite långtråkiga. Då brukar vi säga – halvt på allvar, halvt på skämt – att de får ett bra incitament för att göra bra ifrån sig i skolan och satsa på att studera vidare, säger Håkan.

Lärorikt och socialt

Utöver jobbet är det viktigt att praktikperioden också blir en lärorik tid.

– Vi försöker lära dem om det större sammanhang som en firma som vår finns i, hur det hänger ihop ekonomiskt: logistiken, fraktkedjorna med e-handeln och så vidare. Många ungdomar handlar på nätet utan att riktigt tänka på att det är många människor och processer bakom ett köp. Det blir ett sätt för dem att se hur det de lär sig i skolan fungerar i praktiken.

– Självklart är det också viktigt med de sociala bitarna, att ungdomarna får vara med och äta och snacka. Vi lär ju känna varandra och vi försöker alltid lyssna in oss på deras tankar och funderingar.

Flexibelt upplägg

Överraskande bra. Så beskriver Håkan Persson upplevelsen med sommarpraktikanter och samarbetet med Ung i sommar.

– Det är verkligen duktiga ungdomar som vi har haft som praktikanter. Energiska, positiva och arbetsvilliga. Dessutom gillar vi det flexibla upplägget gällande praktikperioder. Om vi bara har behov av praktikanter i en period så kör vi på det och märker vi att det faktiskt är jobb kvar så är det enkelt att boka in en period till. Malmö stad och Ung i sommar är smidiga att ha att göra med.

Väg till framtida karriär

Sommarpraktik leder inte sällan till framtida jobbmöjligheter. Så är även fallet hos Lightson.

– En av våra nuvarande anställda började hos oss via Ung i Sommar. Och jag har vid två tillfällen varit referens åt tidigare sommarpraktikanter när de sökt andra jobb, vilka de fick, säger Håkan och fortsätter:

– Jag rekommenderar arbetsgivare att ansluta sig till Ung i sommar. Det är ett perfekt tillfälle att få hjälp med sådant som man inte hunnit med, samtidigt som det är en fin samhällsinsats som gör alla parter nöjda. Visst, det kan kräva en del arbete och energi att handleda ungdomar men vi tycker definitivt att det är värt det.

Få extra hjälp - erbjud praktikplats!

Du är alltid varmt välkommen att höra av dig till Ung i sommar för att bolla idéer och få konkreta råd.

Telefon: 040-34 23 23 Måndag–fredag, 10.00–12.00

Kontaktinformation och länkar

sv