$left
$middle

Publicerad 2016-03-31 09:45

Senast uppdaterad 2021-04-21 07:45

Bollywoodfilm inspelad i Malmö

Bild från filmen Endendigu.

Bild från filmen Endendigu.

Den 8 maj 2015 har den indiska filmen Endendigu premiär i Indien. Filmen har delvis spelats in på olika platser i Malmö, bland annat på Ribersborgsstranden och i Pildammsparken. Det är en av flera indiska filmer som spelats in i Skåne/Malmö de senaste åren.

Filmen är en romantisk thriller med Ajya Rao och Radhika Pandit i huvudrollerna och den kände koreografen Imraan Sardariya har regisserat.

Malmö stad arbetar långsiktigt och medvetet med att stärka och främja filmutvecklingen i staden med ambitionen att bli en filmvänlig stad. Malmö stad  har stöttat Endendigu med rådgivning och tillstånd.

Filmindustrin i Indien kallas för Bollywood. Den stora antalet indiska filmer produceras i Mumbai/Bombay – därav namnet Bollywood – men det görs film även på andra platser i Indien. De flesta indiska filmer innehåller dans- och sångnummer som blivit synonymt med Bollywoodfilmer. Filmerna är oftast på hindi, men det görs även filmer på regionala språk som Kannada, Tamil och Telugu. Sammanlagt produceras det ungefär 1600 filmer i Indien per år.

sv