$left
$middle

Läkemedelsförsäljning

Vissa receptfria läkemedel får säljas i detaljhandel utanför apotek. Miljöförvaltningen kontrollerar att företag och detaljhandlare följer reglerna som finns för läkemedelsförsäljning och tar ut en avgift för tillsyn. Läkemedelsverksamheter ska också ha dokumenterad egenkontroll.

Innan du startar försäljningsverksamhet av läkemedel ska du anmäla det till Läkemedelsverket.

Kontrollbesök och årsavgift

Verksamheter som säljer läkemedel kan få oanmälda kontrollbesök en gång om året. Miljöförvaltningen kontrollerar då att kraven nedan följs och att verksamheten arbetar efter egenkontrollsprogrammet.

  • Årsavgiften omfattar kalenderår och ska betalas i förskott. Årsavgift ska betalas från och med det kalenderår som verksamheten anmälts eller, om verksamheten har bedrivits utan anmälan, från och med det år som miljönämnden fått kännedom om verksamheten.
  • Årsavgiften som miljöförvaltningen tar ut är summan av två timmar enligt timtaxan.

Kontrollskyldighet

För att du som företagare och detaljhandlare ska få sälja receptfria läkemedel, måste du själv kontrollera vissa saker.

Miljöförvaltningen kontrollerar sedan i sin tur att företag och detaljhandlare följer reglerna som finns.

Du ska kontrollera:

  • att din leverantör har ett giltigt partihandelstillstånd för läkemedel
  • läkemedelsleveranserna, bland annat så att kylvaror genast tas till kylskåp och att skadade läkemedel sorteras bort
  • att kunden har fyllt 18 år. Nikotinläkemedel får heller inte säljas om du misstänker att det kommer att lämnas över till någon som inte fyllt 18 år.

Förvaring av läkemedel

Med undantag av nikotinläkemedel, får läkemedel inte säljas i eller i direkt anslutning till utrymmen där serveringstillstånd gäller.

I försäljningslokalen ska läkemedel antingen förvaras inlåsta eller under direkt och kontinuerlig uppsikt av personal. Läkemedlen får inte vara åtkomliga för konsumenter under 18 år. Det ska finnas tydlig skyltning som anger att det är läkemedel samt information om åldersgränsen och langningsförbud.

Läkemedel

  • får endast säljas i originalförpackning som är obruten/oöppnad och utan brister. Bipacksedel ska bifogas
  • ska förvaras åtskilda från produkter som inte är läkemedel (även från naturläkemedel)
  • ska alltid förvaras i enlighet med förvaringsanvisningarna på förpackningen
  • ska vid försäljningstillfället ha en så pass lång kvarvarande hållbarhetstid så att utgångsdatum inte passeras under den förväntade användningstiden.

Du får bara köpa in läkemedel från grossist som har handelstillstånd. Du får endast sälja läkemedel som är godkända av Läkemedelsverket.

Reklamationer av läkemedel

Du är skyldig att ta emot reklamationer av sådana läkemedel som du har i ditt sortiment, även om du inte har sålt den aktuella läkemedelsförpackningen. Läkemedel som har återlämnats från kund får inte säljas på nytt, inte ens om förpackningen är obruten.

Skyldigheter avseende eventuell ersättning till konsument regleras som vanligt i konsumentköplagen. Du ska också veta vad som ska dokumenteras, hur och till vem du ska skicka vidare informationen och/eller förpackningen.

Läkemedelsförpackningar som inte får lämnas ut ska genast märkas med uppgift om det och tas om hand på lämpligt sätt, det vill säga kasseras eller sändas till leverantör, tillverkare eller Läkemedelsverket beroende på orsaken.

Läkemedelsindustriföretagen, "LIF", är en branschorganisation för cirka 80 procent av de forskande läkemedelsföretagen. Deras läkemedel kan reklameras som privatperson eller företagare.

Kontakta oss

Avdelningen för miljö- och hälsoskydd

Telefon:
040-34 35 15
Postadress:
Avdelningen för miljö- och hälsoskydd Miljöförvaltningen 205 80 Malmö
Besöksadress:
Bergsgatan 17
Besökstider:
Vardagar klockan 09.00–12.00 och 13.00–15.30
sv