$left
$middle

Öster om Hyllievångsparken

Alla dokument inte tillgängliga på sidan

Just nu är inte alla dokument relaterade till markanvisningen tillgängliga på sidan. Mejla till markanvisning.fgk@malmo.se för att ta del av dokumenten.

Markanvisningen Öster om Hyllievångsparken syftar till att skapa en blandad stadsdel med bostäder, kontor och offentliga utrymmen, med stark betoning på hållbar och miljövänlig utveckling. Markanvisningen är under utvärdering och tilldelning kommer att ske i början av 2024.

Markanvisning - Öster om Hyllievångsparken

Just nu är dokumentet Markanvisning - Öster om Hyllievångsparken inte tillgängligt att ladda ner på malmo.se. Vill du få tillgång till dokumentet så skickar du ett mejl till fgk@malmo.se för att begära ut handlingen.

Information om området

Det här området fokuserar mycket på klimatet. De som vill bygga här behöver jobba hållbart och tänka på klimatet från start till drift.

Det finns plats för ungefär 600 bostäder i olika former och ett kontorsbyggnad på 6000 kvadratmeter.

Byggrätterna ligger bredvid Hyllievångsparken som är en ny, stor park under uppbyggnad. Parken, som blir klar 2024, kommer ha en lekplats, odlingar, fruktträd och blomängar. Folk använder redan parken, trots att den inte är helt klar.

Relaterade dokument och länkar till markanvisningen

Dokument

  • Detaljplan – plankarta
  • Detaljplan - planbeskrivning
  • Gestaltningsinriktning
  • Serviskarta
  • Hållbarhetsprogram (Citylab), Norconsult
  • Anvisning - klimatberäkning
  • Protokoll från informationsmötet
  • BTA redovisning
  • Informationsmöte 20230411

Övriga bilagor som listas under övrig information i markanvisningen men som inte länkas här mejlas ut på begäran.

Länkar

Beställ utdrag ur primärkartan

Malmö stad står för kostnaden när du skickar en förfrågan om ett utdrag med utökad information kopplat till våra markanvisningar. Fyll i fältet syfte med "markanvisning Öster om Hyllievångsparken" i e-tjänsten.

Frågor och svar om markanvisningen

Detta är en miss i prospektet som nu har korrigerats enligt följande: ”För uppförande av hyresrätter är det möjligt att i stället för markförvärv teckna tomträttsavtal med kommunen.”

Se Malmö stads hemsida angående avgälden: Tomträtt - Malmö stad (malmo.se). Ja det stämmer att man får reducerad avgäld när man bygger hyresrätter med tomträtt.

Följdfråga:

Jag har läst på denna hemsida och det står så här: Avgäldsperioden för flerbostadshus är 10 år. Innan kommunen skickar ut ett tilläggsavtal med förslag till ny avgäld för den kommande 10-åriga avgäldsperioden ska tekniska nämnden ha godkänt de nya avgälderna.

Avgälden för flerbostadshus fastställs genom att fastighets- och gatukontorets fastighetsvärderare i varje enskilt fall tar fram ett avgäldsunderlag. Avgäldsunderlaget ska enligt lag motsvara markens marknadsvärde. Kommunens praxis är att avgäldsunderlaget ska ligga lägre än det faktiska marknadsvärdet. Tomträttsavgälden beräknas för närvarande med 3 procents avgäldsränta på avgäldsunderlaget. Avgälden anges i kr/kvm. Arean beräknas i BOA (boarea) och LOA (lokalyta), om byggnaden även innefattar lokaler.

Med detta beräkningssätt får man en tomträttsavgäld (beräknat på 7200 kr/kvm BTA) på 216 kr/kvm,år.

Jag kikar även på de avgälder som gäller för ett antal andra kvarter i Hyllieområdet (längs Axel Danielssons väg) och där ligger avgälderna på 50 kr/kvm. Vilken avgäld som vi ska räkna på i vår kalkyl är väldigt avgörande för ekonomin i projektet och jag undrar därför vilken nivå ni tänker sätta på den rabatterade avgälden?

Svar:

Vid upplåtelse med tomträtt skall avgäldsräntan för bostäder, kontor och parkering utgöra 6% på avgäldsunderlag. Under perioden 2022-12-01 till 2023-11-30 blir avgälden 432 kr/m² BTA (1b, 3a, 3d, 4–5) respektive 372 kr/m² BTA (3b, 3c) för bostäder, 330 kr/m² BTA för kontor och 99 kr/m² BTA för parkering.

Gällande bostäder som ska upplåtas med hyresrätt blir avgälden under samma period 153 kr/m² BTA (3a, 3d, 4–5) respektive 138 kr/m² BTA (3b, 3c).

Från och med 2023-12-01 ska avgäldsunderlaget räknas om enligt indexuppräkning nedan i kapitel 5.2. Avgäldsunderlagen skall dock aldrig sättas lägre än de ovan angivna.

Hyresbostäder är reducerade enligt fetmarkerat ovan och följer en reduktionsmodell vi tagit fram.

2025 är den preliminära byggstarten för byggaktörerna, vilket innebär underskrivet slutligt upplåtelseavtal. Observera dock att den kan komma att påverkas av pågående överklagan av detaljplanen.

Fråga:

I prospektet gällande Öster om parken skriver ni på s. 7:
”Därför eftersträvas följande utsläppsnivåer för de som bygger i området beroende på projekttyp:
- Flerbostadshus: Max 290kg CO2 / kvm BTA
- Kontor: Max 280kg CO2 / kvm BTA”.

Jag kunde inte hitta vad som ingår i de olika siffrorna.

Vilka byggskeden och vilka byggdelar är inkluderade?

Svar:

Vi hänvisar här till dokumentet Anvisning - Klimatberäkning Öster om Parken.

Se användning se e5-e11 enligt detaljplanen: endast lokaler har ett speciellt pris, bostäder som eventuellt skulle placeras på bottenvåningen får köpas för bostadspriset.

Detaljplanen reglerar bostäder, centrum och vård. Området kommer markanvisas längre fram så vi har inte mer information om vad som planeras byggas på platsen.

Först tecknas ett markanvisningsavtal till följd av en markreservation. Betalning av köpeskillingen/tomträttsavgäld sker först efter tecknat köpeavtal alternativt tomträttsavtal.

Ja, ni kan ha tomträtt under utvecklingstiden och sen ansöka om att friköpa tomten men vi kan inte garantera att detta godkänns av våra politiker. Om ett friköp blir aktuellt kommer ett nytt pris räknas fram motsvarande fastighetens marknadsvärde vid tidpunkten för friköpet.

Svaret är från HubPark:

Lösningen är uppdelad i två steg där förberedelse för steg två ingår i steg ett.

  • Steg 1: Samtliga intresserade markägare/byggherrar erbjuds utan kostnad ett energilagringsbatteri om ca 120 kw (ca 144 kwh) per ca 70 lgh för att kunna utföra ”peak-shaving” eller effektkapning.
  • Steg 1, forts: Tomrör läggs i backen mellan mobilitetshuset och varje enskild fastighets el-central samt mellan varje enskild fastighets el-central
  • Steg 2: När all juridik är på plats aktiveras tomrören och undermätning/peak-shaving kan ske på områdesnivå istället för som idag på fastighetsnivå.

Eon är endast med som nätägare och behöver godkänna upplägget gällande steg 2. Eon har inte del i ovanstående.

Alla behåller sina ordinarie el-abonnemang och behåller all egen produktion av el t ex solceller på taket. Hub Park kommer att äga samtliga batterier men fastighetsägaren får behålla all
kostnadsbesparing från peak-shaving.

Hub Park behöver således bara ha tillgång till ett utrymme i el-centralen för installation av batteriet (stort som två större kylskåp).

Kostnaden för tomrör kan med fördel fördelas mellan intresserade fastighetsägare och är i sammanhanget en mycket liten investeringskostnad om den görs innan husen står färdiga.

Frågor:

  1. Jag har uppfattat det som att man inte får räkna med t.ex. biokol, träprodukter och tillförd växtlighet som kolsänkor, stämmer det? Det vill säga att man räknar med GWP-fossil enl. bilden nedan, som man gör i klimatdeklarationen. Så A1 för t.ex. biokol blir 1,21E-1 kg CO2e/kg.
  2. Eftersom B-skedet inte är med antar jag att karbonatisering i B1 inte heller räknas in?
  3. I klimatkalkylen, ska vi använda oss av konservativa eller typiska indata enligt Boverkets klimatdatabas? I LFM 30 använder man sig av typiska indata, men en klimatdeklaration
    enligt Boverket utgår från konservativa data.

Svar:

  1. Det stämmer att biogent kol etc inte ska räknas med. Det värdet man ska räkna med från EPD:er är då GWP-fossil, precis som frågeställaren anger.
  2. Stämmer, B-skedet är inte med.
  3. Det är de typiska värdena som ska användas, det anges också under avsnitt 5 i anvisningen.

Bild som bifogats till frågan.

Endast klimatpåverkan från pålar ska ingå. Övriga byggdelar ska exkluderas.

När vi räknar BTA på en detaljplan utgår vi från planens gränser och egenskapsbeteckningar, i detta fall har ni haft indelningar som skurit över flera olika byggrätter varvid vi fått dela byggrätter och summera de olika delarna. Detta har gjorts efter en indelning vi fått som skärmklipp och kan därför säkert skilja sig något från eventuell indelning du hänvisar till.

Fick svar från våra jurister att det inte ska vara något problem, om det är ett dotterbolag som startas, ber er inkomma med registreringsbeviset för det nya bolaget så fort ni fått in det.

Man ska lämna en övergripande klimatkalkyl/budget mha schabloner. Vi vill se att aktören kan hålla sig under våra satta tak för Co2 utsläppen. I anvisning har vi angivit att kalkylen sen ska genomföras i programhandling, systemhandling, bygghandling och till sist på relationshandling.

Den klimatdata som ska användas för byggdel 8 – Tekniska installationer är de schablonvärden som presenteras. Det behövs inte kompletteras med ytterligare byggdelar (ex integrerade solceller) utan hela
byggdel 8 kan utgå från schablonen.

Kontaktinformation

Markanvisning

sv