Arbete mot antiziganism
Malmö stad arbetar på olika sätt mot antiziganism. På den här sidan finns information om vad och hur.
I arbetet med att förbättra förutsättningarna för den romska minoriteten i Malmö utgår Malmö stad från följande definition av
antiziganism:
"Antiziganism är en bestående latent struktur av föreställningar fientliga mot romer som kollektiv, vilka på det individuella planet manifesteras som attityder och i kulturen som myter, ideologi, folkliga traditioner och bildspråk, och i handlingar – social eller legal diskriminering, politisk mobilisering mot romerna, och kollektivt eller statligt våld – vilket resulterar i och/eller syftar till att fjärma, driva bort eller tillintetgöra romer just för att de är romer” (SOU 2010:55 sidan 166).
Malmö stads råd för den nationella minoriteten romer håller överläggningar om övergripande frågor som rör den romska minoriteten i Malmö.
Rådet är ett verktyg i Malmö stads arbete för att implementera och förverkliga kraven som fastställs i lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Lagen ska bidra till
- inflytande och delaktighet i frågor som berör de nationella minoriteterna och så långt det är möjligt samråda med dem.
- att motverka diskriminering och utsatthet.
- rätten att utveckla och bibehålla språk och kultur.
Läs mer om romska rådet här.
RIKC arbetar utifrån allas lika värde. Utifrån romsk delaktighet, lagstiftning och forskning har centret utvecklat modeller för implementering av nationell minoritetslagstiftning. Centret arbetar individuellt, strukturellt och diskursivt för att säkerställa att lagen implementeras på kommunal nivå. I enlighet med Regeringsprop. Från erkännande till egenmakt är de nationella minoriteterna en del av vårt gemensamma, svenska kulturarv. I samverkan med både civila aktörer och andra verksamheter inom Malmö stad arbetar vi på så sätt gemensamt för att bidra till ett mer inkluderande samhälle.
Läs mer om RIKC här.
Sidan senast uppdaterad: